Relatieproblemen? Relatietherapie kan helpen

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom een relatie tijdelijk niet zo lekker loopt. Meestal komt u er zelf wel uit en vindt u weer een manier om met elkaar om te gaan.

Soms zijn de gevoelens van onvrede echter zo hoog dit niet meer lukt en een scheiding de enige oplossing lijkt. Het inschakelen van een relatietherapeut kan dan helpen om uw relatie te redden.

De drempel om hulp te zoeken bij een therapeut is vaak hoog omdat mensen zich ervoor schamen de hulp van een ‘vreemde’ in te roepen omdat de problemen zo groot zijn. We denken dat we het toch ‘zelf’ moeten kunnen. Maar wanneer je niet meer zo gemakkelijk met elkaar praat kan therapie daar juist bij helpen. Therapie is meestal het laatste redmiddel terwijl het juist goed kan zijn om al hulp in te roepen als de problemen nog niet zo groot zijn. Helpt therapie altijd om bij elkaar te blijven? Nee. Soms blijkt tijdens de therapie dat de partners zover uit elkaar gegroeid zijn dat het inderdaad beter is om uit elkaar te gaan. De therapeut kan dan helpen om dat proces met minder strijd of negatieve gevoelens te laten verlopen.

 

Waarvoor naar een relatietherapeut?


In principe kunt u bij een relatietherapeut terecht voor alle problemen binnen uw relatie waar u iets aan wilt doen.

De meest voorkomende redenen voor het inschakelen van een therapeut zijn:

  • Vaak ruzie en meningsverschillen hebben
  • Ergernissen en irritaties over en weer
  • Vreemdgaan/slippertje
  • Van elkaar vervreemd zijn of niets/weinig meer met elkaar delen
  • Seksuele problemen

Wat doet een relatietherapeut?


De therapeut bekijkt samen met u wat de problemen zijn en brengt ze in kaart. Vaak is het een gebrek aan communicatie of praat  u alleen nog maar op een negatieve manier met elkaar. U zit in een vast patroon en de therapeut zal proberen dat patroon te doorbreken. In therapie is het dan ook niet de bedoeling dat u de schuld alleen bij de ander legt. Ook uw eigen rol en aandeel in het patroon komt aan bod. Door het doorbreken van de negatieve spiraal leert u weer zien waarom u ooit voor elkaar bent gevallen en wat de positieve punten van uw partner zijn.

Welke relatietherapie?


Er zijn vele vormen van relatietherapie. Welke vorm en welke therapeut het beste bij u past zult u samen moeten ontdekken.

  • Psychotherapie

Zijn de relatieproblemen ontstaan uit psychische problemen (trauma’s uit bijvoorbeeld de kindertijd) dan moeten eerst die problemen opgelost worden voordat u samen aan de slag kunt. Dit gebeurt vaak via psychoanalyse/psychotherapie.

  • Gedragstherapie

Deze vorm van relatietherapie is vooral gericht op de manier waarop u op elkaar reageert. Uw beider gedrag wordt in kaart gebracht en in de therapie wordt geprobeerd om dit positief te beïnvloeden.

  • Oplossingsgerichte therapie

Bij deze therapie wordt niet gekeken naar de oorzaak van de problemen maar gaat u samen met de therapeut aan de slag om de oplossing te vinden.

  • Systeemtherapie/gezinstherapie

Deze therapieën kunnen onderdeel zijn van een relatietherapie. Ze leggen nadruk op het sociale systeem waar u deel van uitmaakt. Denk aan gezin, werk en vriendenkring. De therapeut kijkt in hoeverre de omgeving van invloed is op de problematiek en maakt die mensen in uw omgeving eventueel onderdeel van de therapie.

  • Preventieve therapie

Meestal ontwikkelt u in de loop van een relatie bepaalde gewoontes, omgangsvormen en gedachten. Een negatieve benadering kan leiden tot wrevel, ruzies of onverschilligheid. Preventieve therapie helpt om in een vroeg stadium die negatieve patronen te doorbreken en zo erger te voorkomen.

  • Internet relatietherapie.

Het aanbod is groot en afhankelijk van de theoretische achtergrond van de therapeut en uw wensen.

  • Alternatieve relatietherapie.

Vele vormen zijn mogelijk. Een bekende therapie is de ‘voice dialogue’, waarbij u een dialoog aangaat met de verschillende kanten van uw persoonlijkheid.

  • Relatievakantie.

Een snelle en effectieve manier om onderliggende problemen in korte tijd boven tafel te krijgen. Een artikel binnen PlusOnline dat helemaal is gewijd aan dit onderwerp kunt u hier lezen!

  • Seksuoloog.

Bij problemen van seksuele aard zult u vaak terechtkomen bij een seksuoloog.
Vaak worden bepaalde therapievormen gecombineerd.


Hoe lang duurt relatietherapie?

Gemiddeld hebben stellen 20 sessies nodig, maar het is allemaal sterk afhankelijk van de reden van therapie, de problematiek, de vorm van de therapie etc.

Wat als mijn partner niet in therapie wil?

Maak toch een afspraak met een therapeut. U kunt dan bespreken wat u wilt, wat uw grenzen zijn en welke mogelijkheden u heeft. Ook kan een individueel gesprek helpen om uw relatie en uw gevoelens helder te krijgen.

Welke therapie u ook kiest, geen enkele therapeut biedt een pasklare oplossing voor uw problemen. De therapeut biedt handvatten, maar u moet samen kijken en samen werken aan de problemen die u samen gemaakt heeft.

Relatievakantie: de APK voor je relatie