Sudoku's voor blinden en slechtzienden: in braille!

Er was al een Sudoku hulpmiddel voor blinden, maar daar had je nog een ziende voor nodig. Maar nu kunnen we het helemaal zelf! Sudoku's in braille...

Sudoku-puzzelboekje in Braille
Vorig jaar al ontwikkelde Stichting Beleyes uit Amsterdam een Sudoku-bord met braille blokjes, waarmee blinde braille-lezers zelf Sudoku-puzzels kunnen oplossen. Maar, nadat men de bijgevoegde voorbeeldpuzzels had opgelost, moest de puzzelaar eerst een kennis vragen om een Sudoku-opgave uit krant of tijdschrift voor hem na te leggen.

Daarna kon er weliswaar zelf gepuzzeld worden, maar er bleef een vorm van afhankelijkheid, die niet iedereen op prijs stelt. Met een nieuwe uitgave, een Sudoku puzzelboekje in braille, dat elk halfjaar verschijnt, kan men zelfstandig de opgaven leggen.

Stichting Beleyes, de maker van dit braille-puzzelboekje, wil de integratie van blinden en slechtzienden in de samenleving bevorderen en doet dit onder meer door het (mede) ontwikkelen van hulpmiddelen voor deze doelgroep en door het drijven van een winkel waar men hulpmiddelen en cadeau-artikelen voor visueel gehandicapten kan kopen.

Doordat alle betrokkenen bij stichting Beleyes zelf visueel gehandicapt zijn, werken wij altijd vanuit ervaringsdeskundigheid.

Meer informatie? Mail naar info@beleyes.nl of ga naar: www.beleyes.nl