Verrassend vegetarisch

Een dagje zonder vlees of vis? Probeer eens een van deze hoofdgerechten met smaakvolle groenten in de hoofdrol.

Tempé met gemengde groenten

Hoofdgerecht voor 4 personen

  • 400 g tempé
  • 1 rode ui
  • 200 g worteltjes
  • 1 rode paprika
  • 150 g champignons
  • 3 cm gemberwortel
  • 350 g zilvervliesrijst
  • zout
  • 4 eetlepels wokolie
  • 2 tenen knoflook
  • 400 g bimi (broccolisoort)
  • 1 theelepel Chinees ­vijfkruidenpoeder
  • 1 dl tuinkruidenbouillon (tablet)
  • peper (molen)
  • 1 eetlepel maïzena


Snijd de tempé in blokjes, de ui in partjes, de wortels in schuine plakjes, de paprika in repen en de champignons in plakjes.

Rasp de geschilde gember fijn. Kook de rijst in water met zout gaar. Verhit 2 eetlepels olie. Bak de tempé met 1 uitgeperst teentje knoflook al omscheppend bruin en knapperig. Schep de tempé uit de pan. Verhit de rest van de olie en bak de ui met het andere uitgeperste teentje knoflook en de gember 3 minuten al omscheppend.

Voeg wortel en paprika toe en roerbak dit 5 minuten. Schep de bimi erdoor en bak alles tot de groenten beetgaar zijn. Voeg tempé, vijfkruidenpoeder, bouillon en peper en zout toe en breng dit aan de kook. Bind het vocht met wat in water losgeroerde maïzena.

Bereidingstijd: ± 30 minuten

Lauwwarme salade van tofu en udon

Hoofdgerecht voor 4 personen

  • 400 g tofu
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 komkommer
  • 1 limoen
  • 2 eetlepels Japanse lichte sojasaus
  • 2 eetlepels sesamolie
  • mespunt Chinees vijfkruidenpoeder
  • versgemalen peper, zout
  • 250 g udon (platte Japanse mie)
  • 3 eetlepels arachideolie
  • 75 g waterkers


Spoel de tofu af met koud water, dep hem droog (keukenpapier) en snijd hem in blokjes. Snijd de ui in partjes. Snipper de knoflook. Was de komkommer en snijd hem in plakjes.

Pers de limoen uit en roer er met de sojasaus, sesamolie, vijfkruidenpoeder en peper en zout een dressing van. Kook de udon in water met zout net gaar. Verhit intussen de arachideolie tot hij walmt en roerbak de tofu op een hoog vuur lichtbruin. Schep de tofu uit de pan en laat hem op keukenpapier uitlekken.

Giet de olie (op 1 eetlepel na) uit de wok en roerbak de ui en knoflook 3 minuten op halfhoog vuur. Schep de tofu, komkommer en afgegoten udon erdoor en neem de wok van het vuur. Schep de dressing erdoor en vervolgens de waterkers. Serveer direct.

Bereidingstijd: ± 30 minuten

Artisjokkentaart

Hoofdgerecht voor 4 personen

  • 5 plakjes hartig taartdeeg (diepvries)
  • 3 blikken artisjok­harten à 185 g
  • 2 uien
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 takjes tijm
  • 4 takjes dragon
  • peper, zout
  • 2 eetlepels tarwebloem
  • 3 scharreleieren
  • 2 dl slagroom
  • 100 g geraspte belegen kaas
  • extra nodig: ronde taartvorm of ovenschaal ± 24 cm


Laat het deeg ontdooien. Spoel de artisjokharten af, halveer ze in de lengte en laat ze uitlekken. Snijd de uien in ringen. Neem de tijm- en dragonblaadjes van de steeltjes en hak ze fijn.

Verhit de olie en fruit de ui 3 minuten op halfhoog vuur. Temper het vuur, voeg de verse kruiden en peper en zout toe en laat de uien 5 minuten op laag vuur bakken. Leg de plakjes deeg versprongen op elkaar en rol ze (op een met bloem bestoven werkvlak) uit tot een ronde lap (ø 32 cm).

Bekleed de ingevette vorm ermee. Verdeel de afgekoelde uien over de bodem. Leg de artisjokharten erop. Klop de eieren los met de slagroom, kaas, peper en zout en schenk het over de taart. Bak de taart in ± 30 minuten in de voorverwarmde oven lichtbruin en gaar.

Bereidingstijd: ± 20 minuten en oventijd ± 30 minuten

Pancakes met rucola en kaas

Hoofdgerecht voor 4 personen

  • 100 g boter
  • 450 g tarwebloem
  • 4 theelepels bakpoeder
  • zout
  • 4 scharreleieren
  • 3 dl melk
  • 30 g rucola
  • 75 g komijne­kaas
  • 16 shiso- of rucolablaadjes voor de garnering
  • 4 eet­lepels veenbessencompote (pot)


Smelt de boter en laat hem afkoelen tot kamertemperatuur. Doe de tarwebloem met het bakpoeder en een mespuntje zout in een kom en roer dit goed door. Maak een kuiltje in het midden van de bloem en breek de eieren erboven. Roer de eieren los met een beetje van het bloemmengsel.

Voeg beetje bij beetje de melk toe en klop het beslag met een garde tot het egaal is. Klop de boter ­erdoor. Snijd de shisoblaadjes fijn (dit aromati­sche blad met een gemberachtige smaak is te koop bij Japanse winkels en toko’s; als vervanger kunt u ook rucola nemen).

Rasp de kaas fijn. Schep de shisoblaadjes en de kaas door het beslag en bak er in een koekenpan met antiaanbaklaag kleine pannenkoekjes van. Serveer met veen­bessencompote.

Bereidingstijd: ± 40 minuten

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine