Zo verzekert u uw dure e-bike

Fietsen met trapondersteuning gaan als warme broodjes over de toonbank. Als u zo’n dure fiets koopt, kunt u ook eens denken aan een speciale verzekering.

De verzekering voor de e-bike bestaat nog maar kort, maar is populair. Het leeuwendeel van deze verzekeringen wordt direct bij de aankoop in de fietsenwinkel afgesloten. Twee verzekeraars bieden daar hun producten aan: Unigarant (ANWB) en Enra (Bovag). De fietsenmaker biedt slechts één van de twee aan. Er zijn alternatieven. De ANWB biedt een polis (met 5 procent ledenkorting), via internet of een tussenpersoon af te sluiten. Enra verkoopt onder de naam Hele polis een verzekering via internet. Daarnaast verkopen Univé en Orion Direct (namens Allianz Nederland) e-bikeverzekeringen. De e-bikeverzekeringen kennen verschillende basisvormen van vergoeding: natura of contanten. Bij een vergoeding in natura ontvangt u na diefstal van uw e-bike geen geld, maar kunt u bij uw fietsenmaker een vergelijkbare nieuwe e-bike uitzoeken. Soms mag u zelf uw fietsenmaker kiezen, soms moet u naar de winkel waar de fiets is gekocht. Bij een vergoeding in contanten ontvangt u geld, waarmee u zelf een nieuwe fiets kunt kopen. Of niet, want u mag het geld ook voor iets anders gebruiken.

Bij sommige verzekeraars (Unigarant, Univé) kunt u accessoires meeverzekeren, soms is dat alleen mogelijk als ze vastgeschroefd zitten (Orion Direct). Bij reparaties is er geen fundamenteel verschil tussen natura en contant: alle verzekeraars betalen de rekening van de fietsenmaker, voor zover de schade verzekerd is. Bij een naturaverzekering gaat de rekening rechtstreeks naar de verzekering, anders moet u de rekening voorschieten. Een dure reparatie is bij sommige verzekeraars alleen mogelijk na toestemming. Bij alle verzekeringen zijn zaken zoals slijtage, krassen, schade aan bel en verlichting uitgesloten. Schade aan de accu wordt door Enra en Unigarant expliciet uitgesloten. Univé en Orion Direct sluiten schade door onvoldoende onderhoud uit. Dat kan op hetzelfde neerkomen, want veel problemen met de accu komen door onzorgvuldigheid bij het opladen.

Uw eigen risico

De verzekeringen kennen een eigen risico bij reparaties. Dat is een klein bedrag, €20 tot €35. Bij diefstal is er geen eigen risico, behalve bij Univé: die rekent voor fietsen in de vier grote steden een eigen risico van 20 procent. Zo is het op papier. In de praktijk is er bij diefstal wel een verkapt eigen risico. U betaalt de premie immers vooraf. Soms zelfs voor drie jaar. Is de fiets gestolen of total loss, dan betekent dat automatisch het einde van de verzekering. Voor een nieuwe fiets moet u weer een nieuwe verzekering afsluiten. Slechts in enkele gevallen betaalt de verzekeraar de premie voor de resterende looptijd in zo’n geval terug. Twee verzekeraars bieden pechservice als onderdeel van de verzekering.

Bij Enra houdt de service in dat een hulpdienst een kapotte e-bike terugbrengt naar het beginpunt van de fietsrit. Let op: voor een lege accu rukt de hulpdienst niet uit. Unigarant geeft gratis een jaarabonnement op FietsNED, een mobiele fietsenmaker, die de fiets in principe ter plaatste repareert. Na dat eerste jaar kunt u de pechservice voor €35 per jaar voortzetten. Bij Enra is de verzekering uit te breiden met een garantiemodule, met als belangrijkste onderdeel de verzekering van de elektrische onderdelen en de accu. Voor de accu geldt na het eerste jaar een afschrijving van 15 procent per jaar. Zoals bij gewone fietsverzekeringen gebruikelijk is, moet u de premie voor de e-bikeverzekering vooruit betalen. Dat betekent drie jaar premie in één keer bij de aankoop van de fiets. De hoogte van de premie is vooral afhankelijk van de dekking: wilt u alleen diefstal verzekeren of ook reparaties? Het verzekerd bedrag is nauwelijks van belang voor de premiehoogte. Zo geldt bij Enra de laagste premie voor alle e-bikes onder de €3000. Bij sommige verzekeraars is verzekeren in steden duurder dan op het platteland.

Goedkoop

De e-bikeverzekering is goedkoop. De gemiddelde e-bike is duurder dan een gewone fiets, maar een verzekering kost ongeveer evenveel. Bij hetzelfde verzekerd bedrag is de e-bikeverzekering zelfs aanzienlijk goedkoper. Het is een indicatie dat verzekeraars de kans op diefstal en schade van een e-bike laag inschatten. Vraag u dus zelf af hoe groot de kans is dat uw fiets wordt gestolen, voordat u een verzekering afsluit. Aan de andere kant: als u zekerheid wilt, en geen schadepost van enkele duizenden euro’s, dan hebt u voldoende keus.

Koester uw fietssleutel

Elke e-bikeverzekering eist een goedgekeurd veiligheidsslot op de fiets. Bij diefstal moet de eigenaar twee originele sleutels inleveren, anders keert de verzekering niet uit. Dat wordt lastig als een fietssleutel is verloren. Bestel daarom bij verlies altijd een sleutel bij. Doe dit niet bij een hakkenbar, maar bij de fabrikant van het slot. Licht de verzekeraar in zodra u de kopie hebt ontvangen.

Bron(nen):
  • Plus Magazine