Fysiotherapie

Voor klachten aan spieren, pezen en gewrichten

Getty Images

De fysiotherapeut geeft je adviezen en oefeningen, zodat je weer beter kunt bewegen. Jaarlijks maken bijna drie miljoen Nederlanders gebruik van fysiotherapie.

Wat is fysiotherapie?

Elk jaar bezoeken ruim 3,3 miljoen mensen in Nederland een fysiotherapeut. Dat doen ze vanwege klachten aan spieren, pezen en gewrichten. Een fysiotherapeut kan het lichaam beter laten functioneren (ook bij een chronische aandoening) en kan pijn verminderen.
 
Er zijn ook fysiotherapeuten die zich verder specialiseren. De sportfysiotherapeut helpt mensen met sportblessures bij het herstel. Hij of zij richt zich ook op preventie van klachten die met sport te maken hebben. De geriatriefysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in de zorg voor mensen met een hoge leeftijd (70- en 80-plussers).

Bij welke klachten naar de fysiotherapeut?

Naar een fysiotherapeut kun je in principe bij alle klachten die met bewegen te maken hebben.

Voorbeelden:

  • Artrose
  • Enkelletsel
  • Hernia
  • Klachten aan arm, nek en/of schouder
  • Rugklachten
  • Polsblessure
  • Reuma
  • Incontinentie (om de bekkenbodemspieren te trainen)

Wat kun je verwachten?

Fysiotherapeuten geven advies en oefeningen, en beheersen ook diverse manuele technieken. Advies gaat bijvoorbeeld over het voorkomen van blessures en het omgaan met beperkingen. Oefeningen kunnen bijvoorbeeld bedoeld zijn om je spieren soepeler te maken. Ook kun je oefeningen krijgen voor een betere balans. Bij oefeningen uit de fysiotherapie wordt vaak gebruikgemaakt van apparaten. Veel fysiotherapeuten geven ook oefeningen uit de oefentherapie. Die oefeningen kun je thuis doen. Je hebt er geen apparaten voor nodig.
 
Massage wordt niet meer zo vaak toegepast als vroeger. Fysiotherapeuten die masseren, zien dit vooral als aanvulling.

Een behandeling van de fysiotherapeut kan er ongeveer zo uitzien:

  • Een fysiotherapeut stelt je eerst diverse vragen over de pijn. Zoals waar je pijn hebt, wanneer de pijn is ontstaan, wat je niet meer kunt doen en wat nog wel. En als je pijn hebt die vaak terugkomt, kijkt de fysiotherapeut ook waarom dat zou kunnen zijn. Misschien door een bepaalde manier van bewegen?
  • Hierna volgt lichamelijk onderzoek, in het bijzonder van gewrichten en spieren. Ook zal je gevraagd worden om activiteiten uit te voeren die je door de pijn moeilijker afgaan dan normaal.
  • Bij pijnlijke gewrichten en spieren gebruikt een fysiotherapeut diverse behandeltechnieken. Bijvoorbeeld als je rug scheef zit, je nek vastzit of je schouder stijf is.
  • Bij de behandeling zelf worden specifieke richtlijnen gebruikt. Bij artrose wordt fysiotherapeuten bijvoorbeeld aangeraden om te focussen op het versterken van spieren. Er worden dan diverse oefeningen en looptrainingen aangeboden. Bij osteoporose zullen fysiotherapeuten je ook adviezen geven om vallen zo veel mogelijk te voorkomen.

Diverse fysiotherapeuten gebruiken beweegprogramma’s voor specifieke klachten. Dergelijke beweegprogramma’s zijn er voor mensen met COPD, hartaandoeningen, kanker, artrose, diabetes en osteoporose.

Kwaliteit

Om de titel fysiotherapeut te dragen moet iemand de vierjarige hbo-opleiding hebben afgerond. Ook moet een fysiotherapeut ingeschreven staan in het BIG-register, een Nederlandse databank van erkende zorgverleners. Fysiotherapeuten die ingeschreven staan, voldoen aan de eisen van de beroepsvereniging, het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF), en investeren in scholing. Inschrijving is niet verplicht, ook niet voor leden van het KNGF.

Kosten en vergoeding

Het tarief voor fysiotherapie ligt gemiddeld op 28 tot 40 euro per bezoek. De kosten zijn afhankelijk van het aantal behandelingen dat je nodig hebt. Fysiotherapie wordt beperkt vergoed vanuit de basisverzekering. Bij bepaalde chronische aandoeningen worden de kosten vanaf de 21ste behandeling wel vergoed uit de basisverzekering. Informeer bij je zorgverzekeraar welke regeling voor jou geldt.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine