Wat is cupping?

Huid vacuüm zuigen voor soepele spieren en gezondheid

Getty Images

Cupping is een eeuwenoude alternatieve geneeswijze die zijn oorsprong vindt in de traditionele Chinese geneeskunde. De behandelingen zijn vooral populair onder moslims, omdat de profeet het aangeraden zou hebben. Maar sommige atleten zweren er ook bij. Wat houdt een cuppingbehandeling in? Heeft het gezondheidsvoordelen?

Cupping wordt wel hijama genoemd, naar het Arabische woord voor zuigen. Je huid wordt namelijk vacuüm gezogen. Er zijn twee verschillende methoden, een 'droge' en een 'natte' versie.

Hoe werkt cupping?

Bij 'dry cupping' oftewel de Chinese methode verwarmt de therapeut kopjes en plaatst deze op je huid. Door de onderdruk die dan ontstaat, blijft de cup aan je huid plakken. Het kopje kan ook vacuüm gezogen worden met behulp van een pompje. De gebruikte cups kunnen van glas, aardewerk, plastic of bamboe gemaakt zijn.

Het idee is dat je zo de doorbloeding stimuleert en spieren en bindweefsel los masseert. Het zou tevens effect hebben op de meridianen, banen in het lichaam waar volgens de leer van de acupunctuur energie doorheen stroomt.

Bloed zuiveren

Bij 'wet cupping' gebeurt hetzelfde, maar bij deze natte methode maakt de behandelaar eerst kleine sneetjes of gaatjes in de huid die onder de cup komt. Door het vacuüm vloeit er bloed naar buiten. Dit zou ervoor zorgen dat slechte stoffen uit je lichaam verdwijnen.

Gezondheidsvoordelen

Aan cupping worden allerlei gezondheidsvoordelen toegeschreven. Sommige sporters maken gebruik van cupping omdat ze ervan overtuigd zijn dat het hun herstel bevordert. Daarnaast zou het helpen bij tal van kwalen. Van hoofdpijn, verkoudheid en slapeloosheid tot rugpijn, depressie en onvruchtbaarheid. Volgens enkele cuppingtherapeuten helpt het zelfs kanker voorkomen.

Amper wetenschappelijk bewijs

Het effect van cupping is in verschillende studies onder de loep genomen. In 2012 publiceerden onderzoekers uit Beijing en Sydney een meta-analyse van maar liefst 135 eerdere onderzoeken in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE.

Veel van de geanalyseerde onderzoeken bleken onbetrouwbaar te zijn. Bij bepaalde aandoeningen leek cupping te werken, maar alleen als het gecombineerd werd met andere Chinese geneeswijzen, zoals acupunctuur. Ze vonden een positief effect bij gordelroos, acne, gezichtverlamming en een bepaalde vorm van nekpijn. Vanwege de bedenkelijke kwaliteit van de studies, concludeerden de wetenschappers dat er meer, gedegen onderzoek naar cupping gedaan moet worden.

Dat mensen cupping als heilzaam ervaren, kan te maken hebben met het placebo-effect: als je verwacht dat een bepaalde behandeling zal helpen, voel je je soms al beter.

Risico’s

Dry cupping is niet zo pijnlijk als het misschien. Je krijgt er wel paarsrode, ronde plekken van op de plaats waar de cup zat. Dat komt omdat de zuigkracht bloed naar die plek toe trekt. De kringen verdwijnen na een paar dagen vanzelf weer. Er wordt gezegd dat je minder last krijgt van zulke plekken als je een paar keer een cuppingbehandeling hebt ondergaan.

Mesjes, prikpennen en cups die bij ‘wet cupping’ gebruikt zijn, moeten worden weggegooid of zorgvuldig gereinigd. Gebeurt dat niet, dan loop je risico op infecties of besmetting met ziektes als hepatitis B.

Bron 
  • WebMD
  • RIVM
  • NRC Handelsblad