Wat doet een huidtherapeut?

Behandelen van allerlei huidaandoeningen

Getty Images

De huidtherapeut behandelt patiënten met een zieke of beschadigde huid. Wat is het verschil met een schoonheidsspecialist en waarvoor kun je bij een huidtherapeut terecht?

Met een huidaandoening kun je naar de dermatoloog of naar de huidtherapeut. Huidtherapie is eigenlijk een aanvulling op dermatologie. Je kunt doorverwezen worden via een huisarts en/of dermatoloog, maar je kunt er ook zonder verwijsbrief naartoe. Het werk van een huidtherapeut verschilt met dat van de schoonheidsspecialist. Net als de dermatoloog behandelt de huidtherapeut de beschadigde huid, terwijl de schoonheidsspecialist een gezonde huid verzorgt en mooier maakt.

Klachten

Een huidtherapeut heeft kennis van een groot aantal huidaandoeningen. Als je knobbels of plekken tegenkomt die je niet vertrouwt, is het trouwens wel zo verstandig om eerst naar de huisarts te gaan. Deze kan je dan voor een diagnose doorverwijzen naar de dermatoloog.

Bij een huidtherapeut kun je terecht voor behandeling van onder andere:

  • Droge en gevoelige huid.
  • Diverse soorten wonden. Zoals decubitus/doorligwonden en wonden aan de voeten door diabetes.
  • Littekens.
  • Kalknagels.
  • Ouderdomswratten.
  • Fibromen; dat zijn goedaardige tumoren die ook wel steelwratten worden genoemd.
  • Pigmentstoornissen, zoals de ouderdomsvlek (lentigo). Veel mensen van middelbare leeftijd krijgen bruine vlekjes, vaak in hun gezicht of op de handen. Zo’n ouderdomsvlek is goedaardig, maar kan kwaadaardig worden (huidkanker). Als vorm en kleur veran­deren, neem dan contact op met uw huisarts.
  • Lymfoedeem en lipoedeem, aandoeningen waarbij sprake is van vochtophopingen. Mensen met lymfoedeem en lipoedeem hebben een zwaar, dik en vermoeid arm of been. Ongeveer een kwart miljoen Nederlanders heeft zo’n aandoening.
  • Vaatafwijkingen waardoor de huid op ­s­ommige plaatsen roder wordt en kan gaan jeuken, bijvoorbeeld de ontstekingsreactie rosacea.
  • Overbeharing.
  • Acne, ook bij volwassenen.

Als je naar een huidtherapeut gaat, kan hij/zij ook advies geven over hoe je je huid zo goed mogelijk kunt verzorgen en huidklachten zo veel mogelijk kunt voorkomen.

Wat kun je verwachten?

Welke behandeling het best bij je huid past hangt natuurlijk af van de reden van je komst. Een huidtherapeut zal ook eerst onderzoeken hoe gezond de huid verder is. Bij een droge of gevoelige huid kunnen huidtherapeuten onderzoeken wat de oorzaak is. Misschien heb je een huidaandoening, of krijg je een ­allergische reactie van een shampoo. Een huidtherapeut kan advies geven over wat voor jouw huid de beste verzorging is.

Mogelijke behandelingen aan de hand van huidklachten die hierboven beschreven staan, zijn:

  • Bij wonden. Een huidtherapeut kan de wond schoonmaken en zorgen dat deze schoon blijft, bijvoorbeeld met zwachtels. Zo kan de wond langzaam dichtgroeien.
  • Bij littekens. Als u jeuk en pijn heeft door littekens kunnen bepaalde massagetechnieken helpen. Een huidtherapeut kan onder andere ook speciale gel, tape en pleisters op het litteken aanbrengen, waardoor klachten kunnen afnemen.   
  • Bij ouderdomswratten. Een huidtherapeut is goed in het heel voorzichtig en ­nauwkeurig afschrapen van wratten. Er komt wel een kleine schaafwond, maar die zou binnen een paar dagen weg moeten zijn.
  • Bij lymfoedeem en lipoedeem. Oedeem­therapie is bedoeld om vocht beter af te voeren. Op die manier probeert de huidtherapeut uw gewrichten minder pijnlijk te maken. Oedeemtherapie omvat allerlei technieken: massage, zwachtelen, tape of pleisters aanbrengen en bepaalde bewegingsoefeningen.  
  • Bij vaatafwijkingen (met puistjes en rode, gevoelige huid tot gevolg) worden licht- en lastertherapie vaak toegepast.

Kwaliteit

Huidtherapeut is een beschermde opleidingstitel. Dat betekent dat iemand zich pas zo mag noemen als hij/zij een erkende opleiding ­succesvol heeft afgerond. De beroepsvereniging is de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH). Leden committeren zich aan de kwaliteitsstandaarden van deze ­vereniging. Huidtherapeuten kunnen zich vrijwillig inschrijven in het Kwaliteitsregister Paramedici. Er zijn ook huidtherapeuten werkzaam die geen lid zijn van de beroepsvereniging.

Kosten en vergoeding

De kosten hangen sterk af van het soort behandeling. Veel huidtherapeuten hebben prijslijsten op hun website staan. De meeste verzekeraars vergoeden alleen alle kosten als de huidtherapeut lid is van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten. Registratie bij het Kwaliteitsregister Paramedici kan ook een eis zijn.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine