'Second opinion aanvragen bij andere arts loont'

Expertvragen
Getty Images

De helft van de patiënten die bij een andere dokter een second opinion vraagt, krijgt van die arts een ander behandeladvies. Dat blijkt uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland.

Volgens de patiëntenfederatie loont het om de mening van een andere arts te vragen. Maar lang niet alle patiënten durven dit. Een op de vijf die een second opinion wil, durft dat niet tegen de eigen arts te zeggen. Mensen die het wel met de dokter bespreken, geven in een kwart van de gevallen aan dat ze na dat gesprek geen behoefte meer hadden aan een tweede mening.

Voor het onderzoek ondervroeg Patiëntenfederatie Nederland ruim 2.300 mensen die in 2015 of 2016 een second opinion vroegen of hadden willen vragen. De reacties komen uit het patiëntenpanel van de federatie, waar 25.000 mensen lid van zijn. Het zijn patiënten met onder meer chronische en levensbedreigende ziektes.

Altijd vragen

Directeur Dianda Veldman van de Patiëntenfederatie zegt dat het onderzoek aantoont dat patiënten die twijfelen aan de dokter of aan de behandeling altijd moeten vragen een tweede dokter te laten meekijken. "Het zegt wel iets als in de helft van de gevallen een ander advies wordt gegeven."

Bron 
  • Nu.nl