Dit zegt uw huid over uw gezondheid

De huid vertelt meer dan u denkt

Getty Images

De huid is het grootste orgaan van het lichaam. Aan uw huid kunt u zien hoe het met uw gezondheid is gesteld. Wist u bijvoorbeeld dat een grauwe kleur kan betekenen dat u oververmoeid bent?

De huid beschermt tegen gevaarlijke stoffen en (UV-)straling van buitenaf en zorgt dat u temperatuur en vochthuishouding op peil blijven. Een gezonde huid ziet er niet alleen fris en stralend uit, het is ook een teken dat u zelf gezond bent. [ITEMADVERTORIAL]

Signalen

U kunt het merken aan uw huid als er iets niet helemaal goed is met u gezondheid.

  • Droge huid: u hebt misschien een te laag vochtgehalte.
  • Vlekkerige huid: dit komt door een teveel aan dode huidcellen.
  • Grauwe gelaatskleur: u bent oververmoeid of ziek.
  • Gelige kleur: er zijn problemen met de lever.

Verzorging van buiten

Grote temperatuurswisselingen en droge lucht zijn niet goed voor uw huid, maar ook niet te voorkomen. Vooral in de winter heeft de huid nogal wat te lijden en wordt dan vaak droog en geïrriteerd. U houdt uw vel langer in goede conditie door de juiste reinigende, beschermende en verzorgende producten te gebruiken, die uitdroging van de huid tegengaan en de huidfuncties stimuleren. Verder kunt u beter niet te veel zonnen en dan álleen met de juiste zonbescherming. Het kiezen van de juiste verzorgingsproducten begint met het vaststellen van uw huidtype. Hierbij, en voor de verzorging, kunt u eventueel de hulp van een apotheker of schoonheidsspecialist inroepen.

Verzorging van binnenuit

Een stralende huid komt voor een groot deel van binnenuit. Met (vette) vis, eiwitten, kip- en kalkoenfilet, olijfolie, fruit en groenten krijgt u de beste stoffen binnen om de conditie van uw huid te verbeteren en veroudering van de huid te vertragen. Daarbij zorgt regelmatig water drinken dat uw huid niet uitdroogt en soepel blijft. En roken kunt u beter laten. Naast andere gezondheidsproblemen, zorgt het ook voor een snellere veroudering van de huid en een grauwe gelaatskleur door vaatvernauwing.

Huidproblemen

Bij verregaande huidproblemen zijn de afwijkingen aan de huid duidelijk zichtbaar. Littekens, pigment- of bloedvatafwijkingen (zoals een wijnvlek) worden, vooral in het gezicht, als heel ontsierend ervaren. Een cosmetische operatie is dan mogelijk. Voor deze en andere huidaandoeningen, onder andere als gevolg van een huidziekte, verwijst de huisarts vaak door naar een dermatoloog of een huidtherapeut.

Auteur 
  • Redactie