Frozen shoulder

Pijnlijke stijve schouder

Een frozen shoulder is letterlijk vertaald een 'bevroren schouder'. Meestal beginnen de klachten onschuldig met een pijnlijke en stijve schouder.

Maar plotseling treedt er een hevige pijn op in de schouder en de arm kan daardoor niet meer bewogen worden. Soms is er een duidelijke oorzaak voor het ontstaan van een frozen shoulder, zoals bijvoorbeeld een ongeval of een operatie, maar heel vaak ook niet. Zo'n twee tot vijf procent van de Nederlanders krijgt in zijn leven te maken met een frozen shoulder. Bij een frozen shoulder is er sprake van een verkorting van het gewrichtskapsel. De aandoening komt vooral voor bij vrouwen tussen de 40 en 70 jaar.

Risicofactoren

Iedereen kan een frozen shoulder krijgen, maar er zijn een aantal risicofactoren die de kans erop vergroten. De aandoening komt meer voor bij mensen met diabetes, hartproblemen en schildklieraandoeningen. Zo'n 10 tot 20 procent van de diabetespatiënten krijgt last van een frozen shoulder. Vaak duurt het herstel van een frozen shoulder bij hen ook langer. Andere risicofactoren zijn: een te snel of te langzaam werkende schildklier (hyperthyreoïdie of hypothyreoïdie), de ziekte van Parkinson, bepaalde hart- en vaatziekten en nog een klein aantal zeldzame aandoeningen.

Diagnose

Een frozen shoulder wordt in de meeste gevallen door middel van lichamelijk onderzoek vastgesteld. Soms is het noodzakelijk om de schouder verder te onderzoeken om eventuele andere afwijkingen van de schouder uit te sluiten. In dat geval worden er röntgenfoto's gemaakt en in sommige gevallen ook een arthografie. Dit is een onderzoek van gewrichten waarbij in het gewricht een contraststof wordt ingespoten.

In veel gevallen is een behandeling niet nodig. Een frozen shoulder verdwijnt na verloop van tijd vanzelf weer. Dit kan echter wel een lange tijd duren. Het beloop van de frozen shoulder bestaat uit drie fasen:

Fase 1

Dit is de 'verstijvende' fase, die zes weken tot maximaal negen maanden kan duren. De pijn neemt geleidelijk toe en tegelijkertijd neemt de beweeglijkheid af.

Fase 2

Deze fase wordt de 'frozenfase' genoemd. De pijn neemt langzaam af, maar de stijfheid blijft. Deze fase kan tussen de vier en twaalf maanden duren.

Fase 3

De laatste fase, de zogenaamde 'ontdooiende' fase. De pijn verdwijnt naar de achtergrond en de beweeglijkheid keert langzaam terug. Deze fase duurt zo'n twee tot twaalf maanden.

Het herstel van een frozen shoulder kan bespoedigd worden door een behandeling die zich richt op het behouden van de beweeglijkheid van het schoudergewricht. Door regelmatig bepaalde oefeningen te doen, kan de schouder weer beter worden bewogen. Medicatie zoals bijvoorbeeld een injectie in de schouder met een verdovend middel en een ontstekingsremmer kan de pijn verlichten. Doordat de pijn en irritatie vermindert, kan de schouder beter bewogen worden.  

Operatie

Als de behandeling geen effect heeft, bestaat de mogelijkheid om het kapsel met een operatie los te maken. Met een kijkoperatie wordt het kapsel aan de voorkant tot en met de onderkant losgeknipt, zodat er meer bewegingsruimte is. Dit kan alleen wanneer de frozen shoulder niet meer pijnlijk is en de actieve ontstekingsfase voorbij is. Wanneer het kapsel nog wel ontstoken is heeft de operatie geen effect, omdat het kapsel na de operatie direct weer verkort door de ontsteking.

Bron(nen):

24 Comments

Door Rein Luimstra (niet gecontroleerd) op za, 7-3-2020 - 12:03

Ik heb jaren geleden een frozen shoulder gehad en mijn therapeut deed het heel anders dan wat ik hier lees , hij draaide de arm , onder narcose , los en na een paar weken aan een wiel draaien, elke dag, was het voorbij en nooit geen last meer gehad.ik was toen ca 35 jaar en nu 82

Door Jojo (niet gecontroleerd) op ma, 4-3-2019 - 18:52

@Ann, zou je advies moeten vragen aan een orthomoleculair therapeut. Kan ook persoonlijk zijn wat iemand nodig heeft. Zelf voor andere klachten een en ander laten uittesten bij iemand die samenwerkt met een biologische tandarts en daar kwam onder andere uit dat een atlascorrectie nodig was. Eventuele medicatie zorgt voor verlies aan vitaminen en mineralen. Op quint-therapynl zag ik wel info. Soms kan neuraaltherapie helpen. Beter wel de tijd nemen om te herstellen. Kwalen zijn ook tekens dat je niet goed genoeg voor jezelf zorgt.
Electro-magnetische velden, zoals van wifi en moderne apparatuur werkt negatief op ons systeem omdat het zorgt voor een stressreactie in je lichaam.

Door Ann (niet gecontroleerd) op ma, 4-3-2019 - 13:50

Ikzelf ben ook in behandeling voor een frozen shoulder 3 x per Week kini . Kan je tips geven voor voedingsstoffen en vitaminen ? ik hoop mijn schouder zo vlug mogelijk terug normaal te gebruiken

Door Jojo (niet gecontroleerd) op zo, 2-12-2018 - 19:50

@J.C. Daar zou je gelijk in kunnen hebben maar verschil in beenlengte heeft weer te maken met een verschoven atlas. Zelf een atlascorrectie laten doen. Verschil in beenlengte is verdwenen, net als draaiing in schouder en voet en verkeerde beet.
Ook kunnen er bepaalde voedingsstoffen belangrijk zijn bij behandeling van een frozen shoulder. Overigens zorgen medicijnen voor tekorten aan vitaminen en mineralen.

Door J.C. (niet gecontroleerd) op vr, 30-11-2018 - 22:37

Een frozen shoulder komt ook vaak voort uit "ongelijke" beenlengte, verkeerde (zit-)houding, etc.
Een DESKUNDIGE podotherapeut kan hier veel in betekenen.

Door Frans Middelman (niet gecontroleerd) op vr, 30-11-2018 - 13:47

ik heb er ook last van gehad. Een half jaartje met SPIROFLOR WARM behandelt en ben er nu vanaf

Door bennie bouwmees... (niet gecontroleerd) op do, 12-10-2017 - 19:31

ik heb 2jaar met zo'n schouwder gezeten eerst spuiten dacht aan slijmbeurs ontsteking
toen fisio,toen schokwave toen manuela niets hielp toen naar gelre zh,daar werdt,n spuit onder echo geplaatst.dit hielp wel maar kwam weer terug',dus nu tweemaal gespoten en nu fisio.ik kan wel zeggen zogouw de spuit er in zit is de pijn weg

Door Marja Duerink (niet gecontroleerd) op vr, 1-9-2017 - 22:25

Ook ik heb 2x een frozen shoulder gehad.Veel pijn! De 2e x heb ik gekozen voor een behandeling met acupunctuur. Deze behandeling sloeg na een week of 3 supergoed aan. De nacht dat ik doorsliep tot 6 uur 's ochtends was een echt geluksmoment. Daarna werd het snel een stuk minder met de pijn

Door jan Fieggen (niet gecontroleerd) op vr, 1-9-2017 - 13:01

Mijn vrouw had ook last van een frozen shoulder (dit wisten wij toen nog niet). Naar de specialist, foto's maken en stelde dunne pezen vast en wilde daarna een open neer plastiek, pezen hechte, etc.: snijden dus ! Er was een wachtlijst van 4 maanden, dus verzekeraar zoeken naar een specialist/ziekenhuis waar dit eerder kon; dit bleek lastig. Hoorden van iemand die zich in Eeklo in België had laten behandelen bij een orthopeed en dat dit snel kon. Wij met ziekenhuis/orthopeed in Eeklo gebeld: volgende week een afspraak, dossier en foto's uit NL opgevraagd en meegenomen. Bij specialist moest mijn vrouw trui uit doen en hij zag gelijk dat het ging om een frozen shoulder ! Voor de zekerheid werd gelijk een CT-scan gemaakt en kwamen wij weer gelijk terug bij de specialist. Daarna werd een afspraak gemaakt voor een halve dagbehandeling. Om iemand van zijn frozen shoulder af te helpen wordt in België het kapsel ingespoten met een NaCl (zout) vloeistof, dat een lichaamseigen stof is, waarna het kapsel zich verruimt en de arm losgetrokken kan worden en je bent verlost van je frozen shoulder ! Wel dient er daarna nog een aantal weken elke dag naar de fysiotherapeut gegaan te worden om de schouder gangbaar te houden. Mijn vrouw heeft daarna nooit meer last gehad. Wel hebben wij gemerkt dat men in NL niet op de hoogte is van deze eenvoudige en effectieve behandeling of men weet het wel maar het is een te goedkope oplossing ?!

Door Wim Heijenk (niet gecontroleerd) op vr, 1-9-2017 - 08:41

Jaren last gehad van een pijnlijke schouder. Alles geprobeerd, fysiotherapie, manuele therapie. In het ziekenhuis wilde men opereren, maar dat zag ik niet zitten. Een kennis had dit gedaan en kreeg ruim een jaar later weer last. Mijn vrouw las in de libelle iets over shockwave-therapie. Een goede shockwave-therapist (Tobias Meylink) in de buurt gezocht. Na de intake, inclusief echo, mij laten behandelen. Na een zestal behandelingen (en de voorgeschreven oefeningen uitvoeren) was de pijn zo goed als verdwenen en kon ik mijn schouder en arm weer volledig gebruiken. Dit is nu 2 jaar geleden en het gaat prima.