Hoe zwaar kan ik mijn schouders belasten?

Getty Images

Ik heb van mijn fysiotherapeut te horen gekregen dat het niet goed is voor mijn schouders om deze te zwaar te belasten. Oefeningen als hangen aan een hangbalk of opdrukken zijn volgens hem niet meer zo geschikt. Ik ben 73 (1.70 m en 68 kg) en doe die oefeningen praktisch mijn hele leven al. Daarnaast woon ik op een kleine boerderij en sleep ik regelmatig met zware houtvezelballen (23-24 kg) en werk ik op het erf. Ik ben bang dat als ik mijn oefeningen niet meer kan doen, dat ik over een half jaar vastroest en fysiek te slap wordt voor mijn werkzaamheden. Wat is wijsheid?

Christaan Boom (73)

Sportcoaches Ard Schenk & Edwin van den Dungen

Dag Christiaan,

Als ik het zo lees ben je zo gezond als een vis en sterk als een beer. De natuurlijke manier van je lichaam in conditie houden spreekt mij erg aan. Je houdt jezelf fit met dagelijkse dingen en zet af en toe de puntjes op de i. Heel goed.

Ik denk dat de spiertraining die je doet een goede is, alleen bij het opdrukken en optrekken gebruik je steeds dezelfde spieren. In je dagelijks leven ben je wel heel all-round in het gebruik van de andere spieren rond de schouder. Er is helemaal niets mis met deze oefeningen en dat het niet goed is voor het schoudergewricht klopt niet. Je geeft bij deze oefeningen wat meer druk op het gewricht, maar de spieren rond het gewricht zijn zeer goed in conditie waardoor er geen sprake is van overbelasting. Sterke spieren ontlasten juist het gewricht.

Om de 'andere' spieren van de schoudergordel iets meer te trainen zou je gebruik kunnen maken van een trainingselastiek. Op die manier ga je voor iets meer variatie. De elastieken zijn van verschillende merken verkrijgbaar.

Veel plezier met je training en hartelijke groet,
Ard Schenk