Wat kan ik doen aan mijn tenniselleboog?

tenniselleboog
Getty Images

Ik speel rolstoeltennis en heb sinds enkele weken een tenniselleboog (door een overbelasting: toernooi en dag erna intense training). Ik probeer dagelijks goed te stretchen en met ijs te werken. Een vraagje: als ik gewoon ga bollen aan een goed tempo dan doet het op het moment van het bollen minder pijn (maar het is er wel nog), de uren nadien voel ik de pijn weer meer.

Wil die pijn zeggen dat ik door de 'beweging' (niet dezelfde spieren als bij tennis en tenniselleboog) mijn arm losmaak, waardoor de pijn dan meer doorkomt of wil het zeggen dat ik maar beter ook niet ga bollen tot de pijn helemaal verdwijnt? Is het met andere woorden beter dat ik af en toe ga bollen of doe ik beter gewoon niets van beweging met armen?

Katrien

Mark Chen, fysiotherapeut

Hi Katrien,

Ik ben niet bekend met de term 'bollen' maar ga er voor het gemak even vanuit dat het een sportgerelateerde activiteit is.

Het 'losmaken' van de spieren waardoor de pijn meer doorkomt lijkt me geen goede uitleg van de mechaniek. Als de spieren los zouden komen tijdens sport zou dat niet goed zijn van voor de gewrichten die ze moeten ondersteunen! De term 'losmaken' heeft meer te maken met een subjectief gevoel dat optreedt tijdens sport of bijvoorbeeld massage. Meestal heeft dit meer te maken met een toename van de bloedcirculatie of met een ontspanningsreflex die centraal geregeld is dan een echte mechanische verandering in het weefsel.

Je tweede verklaring lijkt me een stuk aannemelijker. Eerder in de vraag gaf je al aan dat er een overbelasting plaats heeft gevonden. Afhankelijk van de ernst en de rust die je hebt genomen, kan het best een tijdje duren voordat het weefsel genezen is en klaar voor dezelfde belasting. Stretchen en rusten kunnen daarbij een goede ondersteuning zijn maar houdt in de gaten, deze beinvloeden het daadwerklijke herstelproces niet of amper. Uiteindelijk is het ontlasten en langzaam het weefsel blootstellen aan gedoseerde beweging de manier om terug te treden in je sport.

Tot die tijd is het cliché maar waar: luister naar je lichaam. De signalen die je krijgt wijzen er naar mijn mening naar dat je té veel doet.

Gun jezelf genoeg rust!

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Mark Chen is fysiotherapeut en NASM geschoolde personal trainer. Sinds augustus 2014 is hij werkzaam in Phnom Penh, Cambodja. Zijn expertise ligt in het analyseren en optimaliseren van bewegingspatronen. Dry needling en medical taping zijn een belangrijk onderdeel van zijn visie en training voert de boventoon.