5 work-outs die meer calorieën verbranden dan hardlopen

Geef je stofwisseling een boost

Getty Images

Heel veel mensen gaan hardlopen omdat ze willen afvallen, want van hardlopen is natuurlijk bekend dat je er veel calorieën mee kan verbranden. Maar sporten hou je natuurlijk alleen vol als je het ook echt leuk vindt. Ben jij geen hardloopfan? Wist je dat er genoeg andere work-outs zijn waarmee je meer calorieën kan verbranden dan met hardlopen?

Hoeveel calorieën je verbrandt, hangt natuurlijk af van je stofwisseling, je leeftijd en hoe zwaar je bent. Sommige mensen hebben een snellere stofwisseling en grote mensen verbruiken meer energie als ze sporten dan lichte mensen.

Voor jezelf kun je het berekenen door je snelheid met je gewicht te vermenigvuldigen. Dus stel je loopt 10 kilometer per uur dan en je weegt 75 kilogram dan verbruik je ongeveer 10 (kcal per uur per gewicht) x 75 (je gewicht) = 750 kcal per uur.

1. Roeien

Een intensieve work-out waarmee je niet alleen je benen gebruikt, maar ook je 'core' en armen en veel kilocalorieën kan verbranden, is roeien. Uit een studie van Harvard University blijkt dat een man met een gewicht van 92 kilo, 400 kilocalorieën in een half uur met krachtig roeien kan verbranden. Daarmee is ook roeien een perfecte training voor het hele lichaam.

2. Battle Ropes

Een andere krachtige work-out is het trainen met zogeheten Battle Ropes. Euh...wat? Touwen dus. Battle Ropes zijn stevige, dikke touwen die behoorlijk zwaar zijn. Door deze golvend heen en weer te bewegen, bijvoorbeeld als hij om een boom heen zit, train je buikspieren, armen en schouders. Iedereen die het ooit gedaan heeft, weet dat je dit zeker geen half uur vol gaat houden. Maar wel een prima oefening om te combineren met andere work-outs, want je verbrandt er zo'n tien kilocalorieën per minuut mee.

3. Squash

Ook een potje squash is een inspannende activiteit waarmee je je stofwisseling een lekkere boost geeft. Het is een snelle en effectieve methode voor het beheersen van je gewicht. Met een half uur squash spelen zal iemand van 75 kilo zo'n 450 kilocalorieën verbranden.

4. Wielrennen

Ben je meer een fietser dan een hardloper? Dan is wielrennen misschien iets voor jou. Uit onderzoek is gebleken dat je vooral met intervalsessies veel vet kunt verbranden. Tijdens intervaltraining fiets je snellere stukken die je afwisselt met rustig fietsen.

5. Burpee

Geen leuke oefening, maar wel een effectieve: de burpee. Het is een sprong, squat, plank en push-up in één. Ontzettend zwaar en super voor je uithoudingsvermogen. Met de burpee zou je zo'n 12 calorieën per minuut verbranden. Hoe langer je het doet, hoe meer calorieën je zal verbranden. Let er wel op dat je de burpee goed uitvoert.

Auteur 
  • Ilona Meernik