Hoe kan ik afvallen tijdens het wielrennen?

Ik ben een wielrenner en zou graag advies willen hoe ik het beste kan afvallen op de fiets. Je zult immers ook moeten eten tijdens het fietsen.
Johan

Suzan Tuinier, voedingsdeskundige

Bedankt voor je vraag! Zelf fiets ik ook graag een rondje op de racefiets. Veel fiets-collega’s pauzeren tijdens hun rondje voor een kop koffie en appeltaart met veel slagroom. Want, dat hebben ze wel verdiend, toch?

Wat je nodig hebt op de fiets hangt af van de duur en de intensiteit. En als je gewicht wilt verliezen moet je zorgen dat je met het fietsen meer energie verbrandt dan je binnenkrijgt.

Het is goed om hier rekening mee te houden. Die appeltaart met slagroom staat namelijk gelijk aan drie kwartier fietsen. Terwijl je de energie uit een banaan na ongeveer een kwartier fietsen al hebt verbrand.

Eten voor onderweg

Mijn tip is: begin met een goed ontbijt. Neem in ieder geval een grote bidon water mee voor onderweg. Pas op met sportdrank! Daarin zit veel suiker en dus veel calorieën.

Als je langer gaat fietsen kan dat wel en is het handig om tussendoor iets te eten. Natuurlijk kan er geen lunchtrommeltje mee. Maar een plak ontbijtkoek of een belegde boterham kan wel.

Wat je ook doet: kies bewust, zodat je de energie die je kwijtraakt door het fietsen er niet meteen weer aan eet. Dus die appeltaart met slagroom kan best een keertje, maar niet iedere week. Ter vergelijking: profs verbranden op een tourdag tussen de 6000 en de 9000 kilocalorieën. Dat zijn dus zeker 25 stukken appeltaart met slagroom!

Na de fietstocht

Voor je spierherstel is het overigens goed om binnen een uur na het fietsen iets te eten met veel eiwit, bijvoorbeeld een schaaltje magere kwark.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Suzan Tuinier is voedingsdeskundige en coördinator van het Vitamine Informatie Bureau. Ze heeft ervaring als voedingsvoorlichter en onderzoeker. Je kunt bij Suzan terecht met vragen over vitamines en mineralen.