Meerderheid bezoekers PlusOnline wil geen EU-referendum in Nederland

Naar aanleiding van de Brexit vroegen we of jullie vinden dat er ook hier een referendum zou moeten komen. De meerderheid (58%) zegt nee. Toch ziet een deel zo'n volksraadpleging wel zitten.

(De stelling)

'Niet beter op geworden'

42 procent van de bezoekers op onze website wil dat er een referendum komt over het EU-lidmaatschap van Nederland. "Waarom niet?" vraagt Cherry Schaffels-ten Hove zich af op onze Facebook-pagina. "Het kan geen kwaad om te horen wat de mensen willen."

Anderen zijn niet alleen voor een referendum, maar ook duidelijk voor een 'Nexit'. J. Spring in 't Veld zegt: "Uit de EU, weg met de euro. Deze parlementariërs zitten daar puur uit eigen belang en voor hun riante salaris met onkostenvergoeding. Men beschouwt tegenstanders als laagopgeleide, onwetende burgers."

"Nederland is er sinds de invoering van de euro in 2002 niet beter op geworden, in tegendeel", reageert iemand anders. Ook Jeanny Otten pleit voor een EU-referendum in ons land: "Liever vandaag dan morgen."

'We hebben Europa nodig'

Toch vinden de meeste bezoekers van PlusOnline (58%) een referendum geen goed plan, waaronder Henriette. "Nee, geen referendum. De EU moet zich wel met minder dingen bemoeien en de landen meer vrijheid geven, dus soepelere regels op korte termijn. Verder denk ik: samen staan we sterk."

Verder werd er vooral gereageerd op het mogelijke scenario dat er, na een stemronde, een 'Nexit' zou komen. "Ik vind dat Nederland in de EU moet blijven. Het is voor ons alleen maar slecht om er uit te stappen", beweert iemand. Wilhelmine Schilders is het daar mee eens: "Onze zorg voor het milieu stopt toch ook niet bij de grens? We hebben onze buurlanden nodig en zij ons."

Ook Piet Reijntjes vindt dat Nederland in de EU moet blijven. "Regels aanpassen oké, maar je kan maar op één manier verbeteringen aanbrengen en dat is Nederland in de EU en de werken aan een verbeterde versie van de EU", zegt hij. J. van Rijnbach vult hem aan: "Geen Nexit, maar wel bevoegdheden terug naar Nederland, zoals zeggenschap over immigratie."

Tot slot een voorstel van Renee van Doesburg op Facebook: "Eerst maar een paar jaar naar de Engelsen kijken hoe het hen vergaat."