Stelling: ook hier moet er een EU-referendum komen

Nu een 'Brexit' dreigt, gaan er stemmen op voor een referendum over het EU-lidmaatschap van Nederland. Alexander Pechtold (D66) laat weten daar nooit aan mee te zullen werken.

"Wij zijn voor een correctief referendum als onderdeel van een wetgevingsproces", zegt de partijleider. "Wat hier wordt gevraagd is iets heel anders. Ik zal daar niet aan meewerken. Niet vandaag en niet later dit jaar. En nog belangrijker, ook niet in een toekomstig kabinet."

'Onvoorspelbare gevolgen'

Volgens Pechtold is het onzinnig om het volk te raadplegen over een mogelijk vertrek uit de Europese Unie: "Een leave heeft volstrekt onduidelijke en onvoorspelbare gevolgen. Waarover stem je dan? Dankzij de Europese Unie is er vrede, veiligheid en welvaart in Europa. Dat is een proces geweest van 70 jaar lang democratische besluitvorming tussen de landen, in kleine stapjes. Dat gaan we toch niet in een referendum over de schutting gooien door een simpele vraag te stellen met een ja of nee?" aldus Pechtold.

'Nu is het onze beurt'

Anderen pleiten juist wel voor een referendum over het EU-lidmaatschap van Nederland, waaronder PVV-leider Geert Wilders: "Wij willen weer de baas worden over ons eigen land, ons eigen geld, onze eigen grenzen en ons eigen immigratiebeleid. Laat het Nederlandse volk spreken", zei hij.

Wat vindt u?

Bent u het eens met Pechtold of met Wilders? Oftewel, moet er ook in Nederland een EU-referendum komen? Breng linksboven uw stem uit en laat hieronder een reactie achter. Het Financieele Dagblad heeft inmiddels een feitenkaart gemaakt voor elke 'Nexit-discussie'.

Bron: de Volkskrant

63 Comments

Door Rita (niet gecontroleerd) op zo, 3-7-2016 - 09:30

Het Brexit heeft duidelijk gemaakt dat er behoorlijk wat onvrede is onder de diverse bevolkingsgroepen. Ik hoop daarom dat men in Brussel ook eens naar de gewone man (en vrouw) luistert. Die heeft immers direct te maken met alle wetten, zonder het gevoel te hebben daarmee overweg te kunnen.
Desondanks denk ik dat we, als het europarlement inderdaad beter gaat luisteren en erop reageren, beslist niet uit de EU moeten stappen. Weglopen lost geen problemen op.

Door helene (niet gecontroleerd) op za, 2-7-2016 - 21:05

Helemaal met pechtold eens!
Wij nuchtere Hollanders moeten niet aan domme
schapen gedrag doen en ons bezig houden met belangrijker zaken anno 2016 en de verworvenheden
van 'Europa Een' koesteren en de grondleggers/pioniers(Max kohnstamm en de zijnen)eens begrijpen over het nut van hun gedachte goed.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op za, 2-7-2016 - 17:50

Met Zwitserland en Noorwegen gaat het erg goed zonder aansluiting met de EU. Daarom denk ik dat het goed is om per land te kijken of ze zelf beslissingen nemen die goed zijn voor het betreffende land. Veel mensen zijn geëmigreerd of zijn plan te emigreren naar betreffende landen zonder EU aansluiting.Ook de vraag voor andere landen buiten Europa zijn actueel omdat men geen vertrouwen heeft in de huidige manier van regelgeving in de EU. De bureaucratie die EU nu handhaaft is de reden dat landen zoals nu UK zich willen afscheiden!

Door jan (niet gecontroleerd) op za, 2-7-2016 - 15:16

refrendum, niet doen ,dat er wat aan dat graaiers zootje in brussel moet gebeuren is zeker ,maar kyk uit wat je overhoop haalt we zyn als land te afhangkelyk van de eu.betere afspraken en beperking van de macht in brussel en een beter beleid in eigen land is beter. DUS de volgende verkiezingen GOED nadenken en opruiming houden in den haag en hopen op door denkenden partyen.

Door Rupert (niet gecontroleerd) op vr, 1-7-2016 - 17:39

Het blinde vertrouwen in parlement en "specialisten" dat hier door sommigen getoond wordt is schrijnend. Na iedere verkiezing is er hetzelfde liedje: alle verkiezingsbeloften worden gebroken en het volk slikt het. De gekozenen verkwanselen hun mandaat want de werkelijkheid is dat de meeste leden van parlement en kabinet uit zijn op vette baantjes, bij voorkeur, binnen de EU en maling hebben aan het gewone volk. Hiertoe zijn ze allemaal brave Eurofielen geworden en slikken ze alles wat de ongekozen potentaten in Brussel bedenken voor zoete koek en verkopen die koek aan het Nederlandse volk.
Er wordt beweerd dat de EU ons welvaart brengt. Rare welvaart, we hebben miljarden weggegeven,geld dat er niet was en niet gemist wordt omdat het buiten de begroting gehouden wordt, alleen ouderen en zieken betalen nu de prijs, straks is iedereen aan de beurt. Verder zitten de heren in Brussel te morrelen aan onze pensioenen en belastingen,ze weten van geen ophouden, want de EU is feitelijk failliet. Ooit was de EEG een goed idee dat sinds het begin van de jaren 80 geleidelijk een nachtmerrie is geworden.

Door Marina (niet gecontroleerd) op vr, 1-7-2016 - 16:39

Geen referendum. Vele mensen kunnen niet overzien waar ze over stemmen en stemmen met emotie omdat ze boos zijn over bepaalde regels van Brussel.
Wij als exportland kunnen niet zonder de EU.
Wel zouden de EU- parlementariërs wat beter naar de gewone man kunnen luisteren.
Wij hebben stemrecht en de gekozen mensen horen ons te vertegenwoordigen en zich goed in de materie te verdiepen, en niet maar wat roepen zoals Wilders doet.

Door Peter (niet gecontroleerd) op vr, 1-7-2016 - 16:34

Ik ben erg benieuwd naar deze uitslag, mogelijk is dat tevens einde deze regering, waar ik gaarne naar uit zie. Deze regering heeft een ieder in grote NOOD gebracht en dan te bedenken dat er nog 3 partijen waren welke deze regering nog ondersteunde ook halverwege. Nederlanders wees wijs en kijk GOED uit uw einde wordt in den Haag goed voor bereid KENNIS IS DAAR NIET AANWEZIG de PVV heeft de naam maar DENK gaat dat straks allemaal met JULLIE uitvoeren. Kijk even naar Rotterdam vandaag het onderricht hiervoor wordt aangeschaft c.q. hier gebouwd!!

Door johan (niet gecontroleerd) op vr, 1-7-2016 - 16:25

Het referendum is toch al een halve eeuw het stokpaardje van D66?
Maar nu het belang van Pechthold - een riante EU baan - in gevaar komt, verkwanselt D66 zijn principes.

Door HVT (niet gecontroleerd) op vr, 1-7-2016 - 14:41

Ja, zo snel mogelijk. Wij willen weer zelf over ons geld kunnen beslissen. Nu gaan er jaarlijks vele miljarden aan CONTRIBUTIE naar Brussel. En wat schieten wij daar mee op, helemaal niets. De EU knijpt ons gewoon leeg om de armere delen te spekken. Alle problemen die er nu heersen zijn veroorzaakt door de EU en ons braaf volgzame kabinet.

Door mijneke (niet gecontroleerd) op vr, 1-7-2016 - 14:28

geen referendum! laat mensen niet beslissen waar ze niets van weten en alleen op emoties beslissen. Over problemen moet over gesproken worden en oplossingen gezocht. Een referendum geeft op deze manier geen juist beeld wat de bevolking wil en geen oplossing alleen nog meer problemen die niet te overzien zijn.