Pluslezers doen deur 's avonds alleen 'open' met slim middel

Bijna negen op de tien Pluslezers (86 procent) doet de deur 's avonds niet meer open als het donker is. Dat blijkt uit een peiling op deze site onder ruim 2.600 lezers. De meeste ouderen hebben slimme middelen geïnstalleerd, zoals een voordeurruitje, kierstandhouder of videobel zodat de deur niet direct geopend hoeft te worden.

Dat blijkt uit de reacties onder de peiling.

Uit enkele reacties blijkt ook dat Pluslezers overdag niet altijd de deur opendoen als ze niet weten wie er aanbelt. 'Oude' trucjes, zoals even door het raam kijken wie er staat, roepen 'Wie is daar?', of de deur openen met een kettingslot, zijn nog altijd populair. Maar ze maken ook steeds vaker plaats voor slimme, nieuwe technieken die het huis veiliger maken. Zoals een videobel, een buitenlamp met bewegingsmelder of een alarmknop die veel herrie maakt.

Babbeltrucs

De afgelopen jaren kwamen zogenaamde babbeltrucs veel in het nieuws. Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen mensen te beroven van waardevolle spullen en geld. Mogelijk is dat een reden voor mensen geweest om het huis extra goed te beveiligen. De politie raadt senioren die zich onveilig voelen ook aan om de deur niet zomaar helemaal te openen. 'Gebruik een kierstandhouder of deurketting', zo stelt de politie op haar website.

Mens in nood

Slechts een enkeling opent de deur nog wel helemaal als er 's avonds wordt aangebeld. 'Ikzelf ben nog nooit bang geweest om zomaar open te doen en misschien is dat wel heel dom, maar ik voel me gewoon niet onveilig. Alleen wanneer ik al te bed lig, zal ik eerst uit het slaapkamer raam contact maken met iemand die voor de deur staat. Het zal maar iemand zijn die heel hard hulp nodig heeft. Dat kan echt iedereen, ook in deze tijd, nog steeds, overkomen', zo schrijft een Pluslezer als reactie onder de peiling.

>> Lees hier 8 tips om inbrekers buiten de deur te houden