Pluslezers eens met Koos Postema: 'Er is te veel inhoudsloze televisie'

Koos Postema vindt dat er te veel tv-programma's zijn die taboes willen doorbreken, bijvoorbeeld over seks op oudere leeftijd. Onze bezoekers op PlusOnline zijn het roerend met onze columnist eens (83%).

Dat blijkt uit onze wekelijkse stelling

"Zonde van al die zendtijd, die waardeloze programma's", reageert Gusta Buijs op onze website. "Verslaving hier, schulden daar, sex-programma's.. ik ben heus niet ouderwets maar het hoeft voor mij niet zo nodig. Er wordt overal over gesproken en deze programma's worden goed bekeken, en nog barst het van de relatieproblemen en echtscheidingen."

'Sensatiezucht'

Veronica Kouwenhoven sluit zich daar bij aan. "Dit soort programma’s hebben niet als doel taboes doorbreken, maar zo hoog mogelijke kijkcijfers halen", zegt zij op onze Facebook-pagina. "Sensatiezucht en voyeurisme, meer niet. Van mij mag al deze meuk van de televisie."

'Waarom je seksleven?'

Het is Magda Zwart vooral opgevallen dat er meer seks op televisie is dan voorheen: "Hoe meer, hoe beter lijkt het wel. Er gaan avonden voorbij dat er bij ons helemaal geen televisie wordt gekeken. Laten er maar eens wat betere programma's komen." Maria Bruijnius vraagt zich af waarom sommige mensen hun seksleven op tv moeten brengen. "Ik kan begrijpen dat kinderen hier niet lyrisch van worden. Straks krijgen we nog het programma 'Kom naast ons bed zitten'."

'Juist belangrijk'

Toch vindt 17 procent van de bezoekers op PlusOnline dit soort taboedoorbrekende programma's juist goed. "Ja, het is soms ongemakkelijk", zegt Casper Sterk, "maar niet onbelangrijk. Zo veel echtparen doen niet meer aan seks. En in deze programma's worden levenslustige mensen getoond die vertellen over meer rust en intimiteit in hun relatie. Ook wat het doet als één van hen bijvoorbeeld kanker heeft (of had) en hoe dat hun leven veranderde."

De Frysk sluit zich daarbij aan: "Taboes zijn van alle tijden. Ze vertonen zich echter met andere accenten en in een ander tijdperk met veranderende waarden en normen. Seks op latere leeftijd of in een langdurige relatie is absoluut een voorbeeld van zo'n taboe dat nu doorbroken wordt."