PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Pluslezers vinden post taak voor de overheid

Als we de postmarkt niet snel hervormen, zal die volgens minister Kamp onbetaalbaar worden en niet aantrekkelijk genoeg voor postbedrijven. Negen op de tien bezoekers op onze website zien graag dat de postmarkt weer in handen valt van de overheid.

Dat blijkt uit onze wekelijkse stelling

De postmarkt heeft het moeilijk. We versturen steeds minder brieven en kaarten door de opkomst van de mail en WhatsApp. Minister Kamp luidt nu de noodklok. De prijs van postzegels stijgt (over vijf jaar 1 euro), terwijl het aantal bezorgdagen zal afnemen. Zonder verandering zal de postmarkt steeds minder aantrekkelijk worden voor postbedrijven.

Ook vindt minister Kamp dat er duidelijkheid moet komen voor de duizenden postbezorgers. Eerder dit jaar maakte PostNL al bekend dat het tot 2020 elk jaar 500 tot 600 voltijdbanen schrapt. Als er niets gebeurt en er geen nieuwe afspraken komen, zal dit niet veranderen. Kamp wil dan ook snel met postbedrijven en belanghebbenden aan tafel zitten.

We legden de volgende stelling aan onze bezoekers op PlusOnline voor: de postmarkt moet weer in handen komen van de overheid. Een overgrote meerderheid (90%) stemde voor. 'Een brief uit je bus kunnen halen met de garantie dat die goed bezorgd is, wie wil dat nou niet?' vraagt W. Nijdam zich af. Rene Jansen sluit zich hierbij aan: 'Dat is een fijne zekerheid in deze wereld van snelle veranderingen. Een brief is ook nog eens duidelijker en zorgt voor werkgelegenheid.'

M. Sanstra-Veenis gaat liever nog een stap verder. 'Niet alleen de post terug naar de overheid, ook de spoorwegen en de zorg. Het is er niet beter op geworden met al die zogenoemde marktwerking.' Er is niets leukers dan een kaartje ontvangen', zegt Marjo Paalman op onze Facebook-pagina. 'Dus postzegels niet duurder maken en op tijd bezorgen.'