Stelling: de postmarkt moet weer in handen komen van de overheid

We versturen steeds minder brieven en kaarten, terwijl WhatsApp het meest gebruikte communicatiemiddel is. Volgens minister Kamp moet de postmarkt snel hervormd worden.

Als dat niet gebeurt, zal de postmarkt volgens hem niet betaalbaar en aantrekkelijk blijven voor postbedrijven. De prijs van postzegels stijgt (over vijf jaar 1 euro), terwijl er minder bezorgdagen komen. In 2014 daalde het aantal bezorgdagen al van zes naar vijf. Ook veel brievenbussen verdwijnen uit het straatbeeld. 

Daarnaast vindt minister Kamp dat er duidelijkheid moet komen voor de duizenden postbezorgers. Eerder dit jaar maakte PostNL al bekend dat het tot 2020 elk jaar 500 tot 600 voltijdbanen schrapt. Als er niets gebeurt en er geen nieuwe afspraken komen, zal dit niet veranderen. Kamp wil dan ook snel met postbedrijven en belanghebbenden aan tafel zitten.

Wat er bijvoorbeeld kan gaan gebeuren, is dat brieven straks worden afgeleverd door de pakketbezorger of de pizzakoerier. Ook zouden mensen hun post zelf kunnen ophalen op centrale plekken. 

Vindt u het goed dat postbedrijven blijven concurreren, of moet de postmarkt weer in handen komen van de overheid, zoals tot 1998 met PTT het geval was? We zijn benieuwd naar uw mening. Stem eens of oneens en laat hieronder een reactie achter.

9 Comments

Door Leo (niet gecontroleerd) op do, 24-8-2017 - 20:01

Het is allemaal heel logisch. Toen de post geprivatiseerd werd werden de postzegels duurder waardoor er minder brieven verstuurd werden. Dus werd de postbezorging niet meer "kostendekkend" en werden de postzegels duurder waardoor er minder brieven verstuurd werden , dus werd de postbezorging niet meer "kostendekkend"en worden de de postzegels duurder waardoor er minder brieven verstuurd worden enzovoort enzovoort.
De bekende cirkel dus.
Ik kan me de tijd herinneren dat de prijs van een verhoogd werd zegel 12 guldencent (5,5 eurocent) en dat is pas 60 jaar geleden. Over inflatie gesproken.

Door Jan (niet gecontroleerd) op za, 12-8-2017 - 09:10

PostNL is verplicht 5dagen in de week te bezorgen , maar andere maar 2keer in de week enook de bussen moeten ze verplicht 5 dagen per week te lichten. Ook moeilijk bereikbare gebieden zoals de Biesbosch molet men iedere dag naar toe met een bootje. Terwijl de post toen der tijd de code heeft uitgevonden. post nl moet ook hun post verwerken tegen een kleine vergoeding,en moeilijk bereikbare adressen bezorgt PostNL.

Door Rene (niet gecontroleerd) op vr, 11-8-2017 - 21:45

Waarom moest de Ptt post geprivatiseerd worden?????
omdat de leiders toen geen verantwoording hoefden af te leggen aan de regering
zodat zij zelf hun 'loon' konden bepalen.De salarissen van de managers van toen zijn met duizenden euro's per maand omhoog gegaan.De salarissen van de postbodes is toen gelijk gebleven en zelfs verlaagd.Het is ook hier gewoon: zoveel mogelijk graaien.

Door L.B. (niet gecontroleerd) op wo, 2-8-2017 - 17:00

De post terug naar de overheid zou een goed optie zijn. De prijzen gaan bij de post alsmaar omhoog, terwijl de service te wensen overlaat. Je mag al blij zijn als de post op tijd wordt geleverd en op het juiste adres. Indien er iets fout gaat, is het bij de klantenservice altijd de afzender de schuldige.

Door Rene Jansen (niet gecontroleerd) op wo, 12-7-2017 - 22:46

laat de postbode weer post bezorgen, zodat je verzekerd bent van overkomst van belangrijke stukken,mail word lang niet altijd gelezen terwijl brieven veel duidelijker overkomen.want o wat komt er een onzin mail binnen brieven komen toch veel duidelijker over.en goed voor de werkgelegenheid.

Door emma (niet gecontroleerd) op di, 11-7-2017 - 20:09

Schande dat op deze manier weer 5tot 600 mensen hun baan verliezen,en brievenbussen verdwijnen. Als de overheid het overneemt kunnen ze misschien behouden worden.een oproep aan alle mensen om gewoon een weer wat meer kaarten en brieven met de post versturen i.p.v.mail. het is altijd leuk om een kaart in je brievenbus te vinden.Ik maak er zelf altijd gebruik van en heel veel vrienden van mij ook,dus aan mij/ons zal het niet liggen.

Door Hans van Polen (niet gecontroleerd) op di, 11-7-2017 - 15:49

Het is in de eerste plaats schandalig van die onbetrouwbare overheid dat een postplan met een flinke prijsreductie voor de postzegel(s) meer dan een half jaar in de la blijft liggen bij EZ. Ten tweede worden de klanten nu maar gechanteerd om verder maar te whatsappen terwijl PostNL op de achtergrond blijft lobbyen voor nog hogere prijzen voor de postzegels en nog lagere service. Dan liever een overheids postDIENST.

Door J.Visser (niet gecontroleerd) op ma, 10-7-2017 - 21:33

Sinds de marktwerking heeft het beanen gekost en is het alleen maar slechter en duurder geworden

Door gerty penders (niet gecontroleerd) op ma, 10-7-2017 - 13:29

laat aub de brievenbussen terug komen in de wijken wij ouderen zijn nog ouderwets en schrijven kaarten en brieven we moeten nu veels te ver lopen