Stelling: bewapenen van uniformen is schijnveiligheid

In een poll van Metro wil 70 procent van de respondenten dat ambtenaren beter bewapend zijn tijdens hun werk. Wat vindt u? Is het goed om mensen in uniform een wapenstok en pepperspray mee te geven?

De cijfers

Rijksoverheid doet regelmatig onderzoek naar geweld tegen werknemers met een publieke taak. Uit de meest recente cijfers blijkt dat een op de drie ambtenaren te maken heeft met agressie en geweld. Het gaat voornamelijk om mensen in de zorg, het openbaar vervoer en bij politie en justitie.

'Wandelende schietschijven'

De roep om een betere uitrusting voor ambtenaren wordt alsmaar groter. Medewerkers Veiligheid & Service van de NS pleiten voor extra middelen tijdens hun werk, zoals pepperspray of een wapenstok. Zij krijgen naar eigen zeggen regelmatig te maken met agressieve treinreizigers.

Surveillanten van de politie Amsterdam die alleen pepperspray bij zich dragen, geven op hun beurt aan zich vaak 'wandelende schietschijven' te voelen. Andere agenten zouden zwaardere wapens willen om zich te kunnen verdedigen met het oog op de verhoogde terreurdreiging.

'Schijnveiligheid'

Eerder besloten Europese ministers om internationale treinen en stations beter te beveiligen. PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt is het oneens en reageerde met een duidelijk standpunt: "Deze maatregelen helpen natuurlijk niet. Het biedt slechts schijnveiligheid, terroristen hebben oneindig veel doelen."

Wat vindt u?

Onze stelling luidt: 'bewapenen van uniformen is schijnveiligheid'. Hoe kijkt u hier tegenaan? Breng uw stem uit linksboven op deze pagina en laat hieronder een reactie achter.

In het televisieprogramma RTL Late Night vertelde een conductrice vorig jaar over haar mishandeling.

Bron: Metro, foto: Wikipedia/Maurits90

29 Comments

Door Aad van Krevelen (niet gecontroleerd) op za, 6-2-2016 - 13:07

Als er nu eerst een wetswijziging komt, dan kunnen we pas verder gaan. En met wetswijziging bedoel ik dat er zwaardere straffen moeten worden uitgedeeld. En geen papiertjes prikken voor een uur of 80 of zo. Nee, zegt Justitie, in de gevangenis is niet goed. Laten ze maar een taakstraf krijgen. Mijn antwoord: gel.l in de ruimte. Moet je zo iets flikken in Amerika. Daar weten ze pas wat straffen is. Justitie in Nederland? Een slap zooitje bij elkaar. Als je wordt aangevallen mag je je zelf verdedigen. Geen WildWest taferelen, maar wel met middelen om terug te slaan. Hetzij pepperspray, hetzij een wapenstok. Of nog iets zwaarder. En liefst twee controleurs of meer op de trein. Als dan de Bobo's ietsje van hun toch al ruim bemeten salaris inleveren, moet dat financieel haalbaar zijn. Toch?!

Door Aartje (niet gecontroleerd) op za, 6-2-2016 - 01:40

Grondig mee eens!

Door De Beijer (niet gecontroleerd) op vr, 5-2-2016 - 23:02

Natuurlijk is het niet de echte oplossing!
Maar welke oplossing is er dan wel om vrije burgers ongestoord te laten reizen!!!
Wie wordt er nu eigenlijk gediscrimineerd in Nederland!!

Door Han (niet gecontroleerd) op vr, 5-2-2016 - 11:16

Ik ben het pertinent oneens met de stelling om mensen in uniform te bewapenen. Het toepassen van geweld en het gebruik van geweldsmiddelen is opgedragen aan de politie en onderdelen van de krijgsmacht. Zonder afbreuk te doen aan de kwaliteiten van mensen die als toezichthouders in het publieke domein hun werk doen, ben ik van mening dat de opleidingseisen aan die mensen op een substantieel lager niveau liggen dan dan die van politiemensen cs. Ik vind het overigens één van de slechtste keuzes die ooit gemaakt is om toezichthouders in het publieke domein het werk van de politie te laten doen. Als dit zo door gaat is de politie straks gereorganiseerd en is er een nieuw soort politie. Bestaande uit toezichthouders, via de achterdeur binnen geslopen. Een soort gemeentepolitie, zeg maar.

Door Jan (niet gecontroleerd) op do, 4-2-2016 - 19:59

Kijk, politie te weinig geoefend in het gebruik van wapen, citaat uit de kranten.
Dus nu nog meer van deze gevallen?
Oplossing, direct een automatisch wapen geven, gaat mogelijk een patroon goed.

Door Ed (niet gecontroleerd) op do, 4-2-2016 - 19:37

Niet bewapenen helpt, maar het aan banden leggen van vrijheid in woord en daad van - vooral - jeugdigen en lui die zich al te snel gediscrimineerd voelen, kan helpen om ons landje weer wat veiliger te krijgen.

Door L.MAasl (niet gecontroleerd) op do, 4-2-2016 - 19:28

Ik kan me voorstellen dat ze zichzelf veiliger voelen, of het zo is hangt van de soort crimineel af. De inschatting van het ogenblik is het belangrijkst. En mensenkennis onontbeerlijk.

Door Frans van Grunsven (niet gecontroleerd) op do, 4-2-2016 - 19:27

Ik kan me voorstellen dat conducteurs zich vaak onveilig voelen als ze agressief benaderd worden door reizigers. Ik betwijfel of bewapening daar het antwoord op is. Als er hulp van collega's of van reizigers komt denk ik dat ze daar sterker mee staan. De agressieve reiziger moet alleen komen staan. het is ook beter, vermoed ik, dat reizigers zonder kaartje niet meer het perron op kunnen!

Door Y.S. (niet gecontroleerd) op do, 4-2-2016 - 19:05

Laat het aan de werknemers zelf over of zei willen kiezen voor bewapening.

Door J.driessen (niet gecontroleerd) op do, 4-2-2016 - 18:35

Als je gezacht uitstraalt moet je je ook kunnen verdedigen