
Stelling: bewerkt vlees vergroot de kans op darmkanker, daarom eet ik het niet (meer)
Drie of meer plakjes per dag
Voor mensen die ongeveer vijftig gram bewerkt vlees per dag eten, zou het risico op darmkanker met 18 procent toenemen. Dat geldt dus voor consumenten die bijvoorbeeld dagelijks drie plakjes ham of worst op hun boterham leggen. De gemiddelde Nederlander zit daar ruim onder met twintig gram. 18 procent klinkt als een aanzienlijk percentage, maar is dat ook zo?
Basisrisico niet heel hoog
Het Duitse Robert Koch Institut nam de kansen onder de loep: Een Duitse vrouw van 45 jaar heeft 0,30% kans om in de komende 10 jaar met darmkanker gediagnosticeerd te worden. Bij een Duitse man van 65 jaar bedraagt dit risico 2,30%. Nemen we nu de onderzoeksresultaten in beschouwing, betekent dat voor de vrouw een toename van 0,054 procentpunt, naar 0,354% (som: 0,30 * 1,18 = 0,354), en voor de 65 jarige man een toename van 0,41 procentpunt - naar 2,71%.
Van de 63.000 darmkankerdiagnoses in Duitsland per jaar betreft dit voor meer dan de helft 70-plussers. 1 op de 20 mensen krijgt tijdens zijn of haar leven darmkanker, maar meestal gebeurt dit pas op hoge leeftijd.
Conclusie: het basisrisico is dus vrij laag, neemt langzaam toe met leeftijd en een verhoging van 18% over het bestaande risico is geen reden om direct in paniek alle worst weg te gooien.
Medisch journalist Aliëtte Jonkers legt in meer detail uit hoe het precies zit in dit artikel van De Nieuwe Reporter.
Berichten uit de media
Veel media melden dat bewerkte vleeswaren nu in dezelfde categorie kunnen worden geplaatst als roken. Daar is niet iedere gezondheidsexpert het mee eens.
''Worst heeft nu dezelfde status als asbest, plutonium en tabaksrook, qua schadelijkheid voor de gezondheid'' https://t.co/Xwq2s5COkY via @nrc
— Peter Vandermeersch (@pvdmeersch) October 26, 2015
''Dit is dus iemand die het niet begrepen heeft. Het gaat om kracht evidence, niet grootte van het risico.'' https://t.co/jVqWuzkYdE
— Ethiek is overal (@Gert_van_Dijk) October 26, 2015
Wat vindt u? Doe mee met de stelling: 'Bewerkt vlees vergroot de kans op darmkanker, daarom eet ik het niet (meer)'. Bent u het eens of oneens met deze stelling? Geef uw mening linksboven op de pagina.
18 Comments
ik eet al sinds 1970 geen vlees en gevogelte. Maar niet vanwege gevaar voor kanker. Maar het is mooi meegenomen.
Robert Long zong in de zeventiger jaren de volgende zin: ".....en van leven ga je dood". Deze zin komt voor in het lied "Allemaal angst" van zijn plaat "Vroeger en Later". Gezien de recente ophef over bewerkt vlees heeft dit lied aan actualiteit nog niets ingeboet.
Toen critici meer dan honderd jaar geleden kritisch waren over rontgenstralen of roken ontvingen ze eerst ook alleen maar hoon.
Wees voorzichtig met een acute afwijzing, want de geschiedenis gaat u niet gelijk geven!
Bij veel van dit soort publicaties blijkt er een dubbele agenda te bestaan. Wordt een dergelijk bericht op een bepaald tijdstip gebracht, zoals ook dit keer. Er zijn prijzen te verdelen en daar doet de WHO ook aan mee. Mensen weten van lieverlee niet meer wat nog wel veilig is om te eten. Wordt de Nederlander daarom steeds ouder en langer?
Al jaren vragen we ons af hoe het toch komt dat er zoveel kanker is en we organiseren allerlei activiteiten om geld in te zamelen voor onderzoek..... We zien het om ons heen en het intense leed dat dit met zich meebrengt.
En als de WHO dan komt met een bericht dat in bewerkt vlees kankerverwekkende stoffen zitten, zijn we boos op de "berichtgever" en zeggen dat we "ons lekkere eten niet op gaan geven." Laten we eens ontzettend kwaad worden op de fabrikanten van deze producten en eisen dat ze ons voedsel geven waar we op kunnen vertrouwen!
En eisen dat ze de E1520 (antivries !!!) en de E 460( wat gebruikt wordt bij lak en vernis en rubber) niet in ons voedsel thuis hoort. Sinds 1961 is al bekend dat dit kankerverwekkende stoffen zijn en toch zit het er nog in. En bovengenoemde Enummers zijn er nog maar 2 van de vele tientallen die net zo erg zijn.
Ben van mening dat je moet eten en drinken waar je je prettig bij voelt,natuurlijk wel met mate,vandaag is vlees verkeerd, morgen is vis of kip aan de beurt,de Economie moet op 'n goede manier blijven draaien,met 'n waarschuwing voor vlees zal Marianne Thieme beslist heel blij zijn!
Vandaag in Tijd voor Max kwam dit onderwerp aan de orde. Rood vlees en vooral bewerkt vlees is alleen gevaarlijk als je het in grote hoeveelheden eet. Maar dat is met alles toch? 500 gram per week kan geen kwaad. Alles met mate. Straks ga ik lekker aan de rookworst van de Hema. Heerlijk!!!
Deze onderzoekers hebben groot gelijk, al eeuwenlang werden voedingsproducten gefermenteerd, gezouten, gedroogd of gerookt, ook vleesproducten en eeuwenlang hebben mensen deze producten gegeten, en raad eens, bijn allemaal zijn ze doodgegaan.Voor zover ze nog niet gestorven zijn, gebeurt dit toch.Oppassen geblazen, dus!.Het lijkt wel komkommertijd,maar die moet al 2 maanden voorbijzijn.
Ik eet sowieso geen bewerkt vlees en geen varkensvlees en kip en eet zo puur mogelijk. Van kant en klare soepballetjes krijg ik ook koppijn. Gewoon een tartaartje of rundergehakt. Een hele enkele keer lamsvlees maar dat is vrij duur. In bewerkte vleessoorten zit toch vaak al zooi als smaakversterker.
Alles is tegenwoordig slecht ik woon in de hoek Antwerpen, Rotterdam. 'S nachts moest ik dikwijls de ramen sluiten van de stank nu minder, mijn man nooit gerookt is gestorven aan longkanker. Dus ik ga gewoon door met de manier van eten zoals ik altijd gedaan heb.
Pagina's