Stelling: consumentenvuurwerk moet worden afgeschaft

Oud en Nieuw. Tijd voor oliebollen, samen proosten en natuurlijk vuurwerk. Heel veel vuurwerk. Al jaren heerst de discussie of al het vuurwerk niet in handen moet komen van de gemeenten.

Ongelukken

Het totaal aantal ongevallen met vuurwerk daalt sinds 2007, met een eenmalige stijging tijdens Oud en Nieuw in 2012-2013. Vorig jaar vielen er 574 slachtoffers: 126 minder dan het jaar daarvoor.

De meeste incidenten tijdens Oud en Nieuw ontstaan door het afsteken van illegaal vuurwerk, zoals strijkers, vlinders en lawinepeilen. Jaarlijks wordt dit soort materiaal massaal ingenomen door de politie. De vondst ligt tot dusver al op zo'n 50.000 kilo aan illegaal vuurwerk, 10.000 kilo meer dan in 2014.

Overlast

Maar er ontstaan ook incidenten door onschuldiger vuurwerk dat gewoon legaal is. Denk aan vuurpijlen of rotjes. Daarnaast kan vuurwerk zorgen voor overlast, want niet iedereen houdt zich aan de tijden waartussen je vuurwerk mag afsteken (oudjaarsdag, 18.00 - 02.00 uur).

Toch doet de politie daar sinds twee jaar aanzienlijk minder tegen. Naar eigen zeggen wil zij zich vooral bezighouden met het opsporen van illegaal vuurwerk en is er te weinig mankracht om beide punten de volle aandacht te geven.

Afschaffen?

Sommigen pleiten voor afschaffing van al het consumentenvuurwerk en vinden dat het in handen moet komen van de gemeente. Die kan het dan afsteken in een grote vuurwerkshow. En wat vindt u, is dit een goed idee? Geef uw mening linksboven op deze pagina.

Bron(nen):

60 Comments

Door Joshua (niet gecontroleerd) op za, 24-12-2016 - 02:58

Een verbod op consumentenvuurwerk zal het probleem waarschijnlijk alleen maar verergeren, de extreem harde knallen zijn al illigaal vuurwerk geimporteerd vanuit polen,italie ect. Het nederlands consumentenvuurwerk knalt veel minder hard en kan nauwelijks schade/overlast veroorzaken. Tevens veroorzaken die ook de overlast vanaf oktober tot januari aangezien het vuurwerk in nederland enkel de laatste 3 dagen verkocht word. Een echte oplossing is dus het collectief (in eu verband) zorgen dat dit soort vuurwerk niet meer gefabriceerd mag worden. Ik ben een vuurwerkliefhebber en koop mijn vuurwerk gewoon netjes in nederland (ook alleen siervuurwerk inplaats van knallen) zodra er een verbod komt op consumentenvuurwerk in nederland zal er alleen maar meer van die illigale zooi worden gekocht om toch vuurwerk te hebben, zoals u zelf al zei is het niet tot nauwelijks te handhaven. Ik ben het met u eens dat er een hoop overlast wordt veroorzaakt maar er moet dan echt onderschijt gemaakt worden tussen legaal en illigaal vuurwerk.

Door Cor van Silfhout (niet gecontroleerd) op vr, 5-2-2016 - 13:11

Het kaliber van de bommen loopt elk jaar verder uit de hand, zo beschadigen de gebruikers steeds meer mensen en dieren...tot in februari zijn nog knallen te horen, ook in de late avond en nacht. Het kan gewoon niet meer, vooral met zo een dichte bevolking plus vluchtelingen.....

Door J.M.M. Visser v... (niet gecontroleerd) op do, 14-1-2016 - 16:43

Het is voor DIER en Mens beter dat het stopt.
Het is slecht voor het Milieu, in een paar uur tijd verzieken we de lucht door al die giftige stoffen de lucht in te schieten.
Is handel in die TROEP dit allemaal waard ?????
Dan STINKT GELD ENORM.

Door an (niet gecontroleerd) op zo, 3-1-2016 - 22:31

Ik ben geen (S) zeurpiet, als zoals blijkt , 75 % van de mensen wil dat het stopt, lijkt mij dat echt een meerderheid.
Het is overal veel dichter bewoond dus alle rook blijft steeds meer hangen, mensen met longproblemen en andere klachten moeten dus maar allemaal binnenblijven?
De knallen worden steeds zwaarder, door het zwaardere vuurwerk word er veel meer vernield!

Door Janneke (niet gecontroleerd) op za, 2-1-2016 - 19:00

Voor mij mag het wel wat minder maar niet direct afschaffen en verbieden. vind het ook vervelend dat al tijden voor oud en nieuw vuurwerk wordt afgestoken, wat veelal illegaal zal zijn, soms bewaard misschien.
Leuker zou ik het vinden om de oude traditie voor een nieuwe in te ruilen, bijvoorbeeld met wensbalonnen oplaten

Door Elly Snijder (niet gecontroleerd) op vr, 1-1-2016 - 14:31

Het is veel en veel beter om het vuurwerk over te laten door de gemeente. Dan heeft het overleg in Brussel over het klimaat ook veel meer zin. Als de wereldtop besloten had wereldwijd geen vuurwerk meer afsteken door particulieren dan was het probleem een stuk kleiner! Beter voor de dieren ook.
Een gelukkig, veilig en gezond nieuwjaar voor iedereen!

Door Marjan de Visser (niet gecontroleerd) op do, 31-12-2015 - 16:39

Gewoon lekker dat vuurwerk houden en carbid schieten moet zeker blijven!

Door Gijsbert P (niet gecontroleerd) op do, 31-12-2015 - 15:06

Tegenstanders zijn per definitie geen zeurpieten, maar bewust van gevaar, milieu en ongemakken die het huidige vuurwerk veroorzaakt.
Het tegenwoordige [illegale] vuurwerk is te zwaar en gevaarlijk geworden in de handen van [te] jonge 'afstekers'. Het is er onveiliger door geworden en zorgt voor meer overlast.
Je hierover zorgen maken is m.i. iets anders dan een zeurpiet zijn.

Door Piet en Hannie (niet gecontroleerd) op do, 31-12-2015 - 09:09

Het vuurwerk vinden we prachtig, maar er gebeuren te veel ongelukken en de overlast loopt de spuitgaten uit.
Verbied het particulieren vuurwerk en draag zorg voor 1 vuurwerk op 1 plaats

Door Remco Gerritsen (niet gecontroleerd) op wo, 30-12-2015 - 16:39

Iedereen die voor een verbod is, heeft geen hersenen en is een landverrader!