Stelling: de griepprik zou verplicht moeten worden

Steeds minder mensen laten zich vaccineren tegen griep, terwijl voor sommige groepen zoals astmapatiënten en hoogbejaarden de gevolgen ervan ernstig kunnen zijn. Zou de griepprik voor hen verplicht moeten worden?

Dalende trend

In 2007 kwam driekwart van de opgeroepen Nederlanders bij de huisarts voor de griepprik, in 2013 ging het om minder dan tweederde. De cijfers over 2014 worden nog gepubliceerd, maar bij het Nationaal Programma Grieppreventie verwacht men opnieuw een paar procent daling.

Nieuw dieptepunt?

Het vaccinatieprogramma bestaat nu twintig jaar. Toen, in 1995, liet 42 procent van de opgeroepen Nederlanders zich vaccineren en het lijkt erop dat we langzaam teruggaan richting dat percentage. Voor deze winter bestelden huisartsen opnieuw minder vaccins: 3,4 miljoen (100.000 minder dan in 2014).

Onbegrip

Volgens virusprofessor Ab Osterhaus kan een vaccin het verschil maken tussen gezond verder leven en flinke griep of zelfs de dood. Hij begrijpt niet dat steeds minder mensen van de gratis prik gebruikmaken: "Het is het veiligste vaccin dat er is. En het kan het verschil maken tussen je leven voortzetten na een griep of zo veel spiermassa verliezen dat je in een verpleeghuis moet worden opgenomen.''

Bijwerkingen

Bij senioren biedt de griepprik voor 30 procent bescherming tegen sterfte en 50 procent tegen complicaties na griep. Osterhaus geeft toe dat de bescherming niet optimaal is. "Maar een prik is nog altijd beter dan géén prik", beweert hij. Ook zou het vaccin geen bijwerkingen veroorzaken. Veel Nederlanders betwijfelen dit en vragen zich ieder jaar weer af of de prik wel echt zijn werk doet. In 2014 hadden zo'n twee miljoen mensen last van klachten, 10.000 moesten worden opgenomen in het ziekenhuis.

Wat vindt u?

Plus is benieuwd naar uw mening. Onze stelling luidt: de griepprik zou verplicht moeten worden voor groepen waarbij de gevolgen van griep ernstig kunnen zijn. Geef uw mening linksboven op deze pagina.

9 vragen over de griepprik

Bron(nen):

83 Comments

Door Marianne (niet gecontroleerd) op za, 11-11-2017 - 16:12

Moeten artsen stoppen met de griepprik?
donderdag 19 oktober 2017, 18:31 uur
Luister live Toevoegen aan afspeellijst
"Er is onvoldoende bewijs over het nut van de griepprik." Dat betoogde huisarts Joost Zaat deze week in een stuk in de Volkskrant. Volgens Zaat is het handjevol mensen waarbij het influenza-virus wordt vastgesteld niks vergeleken met het aantal klachten dat veroorzaakt wordt door de vaccinatie zelf. Daarom moet er onmiddellijk mee gestopt worden! Huisarts Hans van der Linden is het volkomen met hem eens. "De griepprik wordt door een heel groot deel van het wetenschappelijk onderzoek afgeraden. Het is gewoonweg niet effectief bewezen", zegt de huisarts in Dit is de Dag.

Door eni (niet gecontroleerd) op vr, 10-11-2017 - 10:38

wij mijn man 66 en ik 64 halen al jaren lang geen griepprik meer we worden ziek na de prik krijgen wel elk jaar een oproep/ terwijl we normaal gesproken nooit ziek zijn gaan soms 1x in de 2/3jaar naar de huisarts als we het zelf niet op kunnen lossen.onze gereserveerde prik is weggegooid geld want elk jaar geven we aan toch niet te komen!!!!!!!!

Door B Schepens (niet gecontroleerd) op do, 9-11-2017 - 09:53

Verplichten betekent dat we niks meer te zeggen hebben over ons eigen lichaam. De groep mensen die zelf nadenken en onderzoek doen naar de gevaren van inenting word Veel te groot dus dan dwingen we de mensen maar gewoon toch?

Door Henne van Bakel (niet gecontroleerd) op vr, 13-11-2015 - 13:54

De griepprik moet verboden worden, lijkt me een betere stelling. De kosten voor de gezondheidszorg rijzen de pan uit met te veel vaccineren en medicijnen. Artsen een betere opleiding geven met kennis over voeding, mineralen en vitaminen, de bouwstenen van ons lichaam, lijkt mij beter,daar weten ze niets van.Bij hun diplomeren doen ze een eed op Hypocrates om mensen zo goed mogelijke zorg te geven. Hypocrates schreef ook dat goede voeding het beste medicijn is, jammer dat artsen daar geen verstand van hebben. Wij probeer al jaren zo gezond mogelijk te eten en gebruik als aanvulling voedingssupplementen (100% natuurlijk). We zijn tegen de 70 en gebruiken geen medicijnen en zijn meer dan gezond in vergelijking met leeftijdgenoten. Uiteraard is de farmaceutische industrie hier niet blij mee en in het verlengde diegenen , in de gezondheidszorg, die gesponsord worden.

Door w.strijbosch55@... (niet gecontroleerd) op do, 12-11-2015 - 15:29

Ls.
Ik ben 74 jaar heb nog nooit een griepprik gehaald en heb zelden de griep, mijn vrouw daar tegenover haalt hem ieder jaar zij is cara patiënt en krijgt prompt ieder jaar plusminus een week na de prik de griep!!!! en gemiddeld 3x per jaar

Door Timmermans (niet gecontroleerd) op wo, 11-11-2015 - 21:01

Niet verplichten. Er zijn christenen die dat beslist niet willen.

Door a.d. Hofstra (niet gecontroleerd) op wo, 11-11-2015 - 13:40

zeker niet verplichten. mijn moeder zei altijd dat ze een miskraam van de griepprik had gekregen. heb jaren gedacht dat ze zich dat zelf in haar hoofd had gehaald maar recent heb ik vernomen dat dat inderdaad mogelijk is... ben dus niet overtuigd van de voordelen tov dergelijke nadelen...

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op wo, 11-11-2015 - 13:23

De griepprik moet absoluut niet verplicht gesteld worden, maar altijd een eigen keuze zijn!

Door Mw. J. Westland (niet gecontroleerd) op wo, 11-11-2015 - 13:02

Verplicht maar altijd met de medische achtergrond van de ontvangen in gedachten. Zo zijn er mensen allergisch voor het eiwit waarin het serum wordt gekweekt.