9 vragen over de griepprik

Het is weer tijd voor de jaarlijkse griepprik. Gratis voor 60 jaar en ouder. Hoe zinvol is de prik?

1. Wat is het nut van een griepprik?
Het voorkomen van ernstige gevolgen van de griep is de belangrijkste reden om een griepprik te nemen. Ook de kans om de griep te krijgen wordt kleiner.

2. Waarom is de leeftijd verlaagd van 65 naar 60 jaar?
Omdat mensen tussen de 60 en 65 net zoals 65-plussers extra risico lopen om ernstig ziek worden als ze de griep krijgen. De Gezondheidsraad adviseerde daarom de leeftijd te verlagen naar 60 jaar.

3. Is vaccinatie ook nuttig voor 70-plussers?
Jazeker. Bij mensen van boven de 70 jaar is het even effectief als bij 60- tot 70-jarigen. Vorig jaar was er wel wat twijfel, omdat 70-plussers na vaccinatie minder goed in staat zouden zijn om antistoffen op te bouwen. Maar uit recent onderzoek blijkt dat bij de groep 60-69 jaar de kans om griep te krijgen met 59 procent daalt, en bij 70-plus met 57 procent. Bijna even hoog dus. Ook nemen de opgebouwde antistoffen in het bloed met de jaren nauwelijks af.

4. Griep is toch niet zo erg, een beetje snotteren, je wat beroerd voelen?
Dat is een misverstand. Wat snotteren en je beroerd voelen, dat wijst op een verkoudheid. Bij griep hoort koorts die in enkele uren kan oplopen tot 39˚C en hoger. Patiënten krijgen koude rillingen, spierpijn en hoofdpijn, en willen drie tot vijf dagen niets anders dan in bed liggen.
Het kan nog erger, want als de griep langer aanhoudt kan ziekenhuisopname nodig zijn. Ook kunnen door de griep ziekmakende bacteriën de kans krijgen om zich uit te breiden en een longontsteking of ontsteking van het hartzakje te veroorzaken. Let wel: jaarlijks overlijden in Nederland tweehonderd tot duizend mensen door griep.

5. Hoeveel profijt heb je van de griepprik?
In een gemiddelde winter krijgen zonder prik vijf tot tien op de honderd mensen griep. Met prik zijn dat er een tot zeven. Ook het risico op ernstige complicaties en een ziekenhuisopname neemt af. Dat is belangrijk, want jaarlijks wordt zo’n 0,4 procent van de 65-plussers (ongeveer 20.000 mensen) met complicaties van griep opgenomen in de ziekenhuis. Uit Nederlands onderzoek blijkt dat een griepinjectie die kans op een ziekenhuisopname met de helft vermindert.

6. Als je vorig jaar een prik hebt gehad, moet je dan nu weer?
Ja, want het virus verandert en daardoor herkent ons afweersysteem het minder goed. Soms verandert het virus radicaal, en dan helpt het niets dat je eerder een prik hebt gehad. De makers van het vaccin onderzoeken elk jaar welke virusstam waarschijnlijk in Nederland gaat rondwaren, en passen het vaccin daarop aan. Elk jaar vaccineren biedt dus een bredere bescherming dan een eenmalige prik.

7. Zijn er goede redenen om de prik niet te halen?
Eigenlijk niet. De bijwerkingen zijn gering, hooguit een rode plek op de plaats van de injectie. Denk niet dat je geen prik nodig hebt omdat je voldoende weerstand hebt.
Het nut van de prik lijkt wel eens gering, omdat sommige mensen ondanks vaccinatie tóch griep krijgen. Maar daar kan een overdrijving insluipen; mensen vertellen het wél als ze griep hebben gekregen ondanks de prik, maar niet als ze géén griep kregen. En als mensen een verkoudheid ook meetellen, dan lijkt het effect van vaccineren nog kleiner. Ook als je wel griep krijgt is de griepinjectie trouwens nuttig, want de klachten zijn dan minder ernstig.

8. Wie komen in aanmerking voor gratis vaccineren?
Behalve 60-plussers hebben ook jongere mensen uit risicogroepen recht op een gratis griepprik, zoals hartpatiënten, en mensen met longziekten of diabetes. Als zij griep krijgen, hebben ze een verhoogde kans op verergering van hun ziekte.

9. Hoe kom je aan een griepprik?
60-plussers en mensen uit de risicogroepen krijgen een uitnodiging van de huisarts. Wie half oktober nog geen uitnodiging heeft kan het beste contact opnemen met de huisarts.
Wie geen recht heeft op gratis prik, maar er toch eentje wil, kan ook gewoon de huisarts benaderen. Bij jongeren heeft vaccinatie minder voordelen. Wel daalt de kans om griep te krijgen ongeveer evenveel als bij ouderen, maar het risico op ernstige gevolgen is bij jongeren een stuk minder groot.
De kosten van de griepprik liggen rond de €25 voor het vaccin, en rond de €9 voor het huisartsbezoek. Soms vergoedt de zorgverzekeraar dat. De griepprik kun je halen tussen half oktober en half november.

Door de prik belanden jaarlijks 10.000 65-plussers minder in het ziekenhuis.

Bron(nen):

Reactie toevoegen

21 Comments

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op zo, 21-2-2016 - 13:54

bijna 80 en nog nooit de griepspuit gehaald. Ik hoor steeds van ouderen dat ze een paar dagen goed beroerd zijn.
Dus voor mij geen griepspuit
Mev J Jansen 21-02 2016

Door H Mw op zo, 24-1-2016 - 10:59

Ik ben 79 jaar toen ik 65 werd heb ikondanks dat ik nooit griep had 2 keer de griep prik gehaald beide jaren heb ik snel daarna een zware griep gekregen.Nu ga ik geen prik meer halen en heb ik ook geen griep meer gekregen.

Door Peter (niet gecontroleerd) op di, 24-11-2015 - 13:26

Jammer dat jullie een zo weinig kritisch stuk schrijven over vaccinatie voor de griep. Het lijkt wel of jullie gesponsord worden door de farmaceutische industrie. Er zijn teveel berichten van onder andere klokkenluiders uit diezelfde industrie om ons te waarschuwen dat de bijverschijnselen veel groter zijn dan wordt beweerd en dat dit ook wordt weggemoffeld. Laten we met ons allen onze weerstand vergroten door betere voeding, minder stress, en voor de echte bikkels onder ons elke dag even na het warm douchen minimaal een minuut een koude douche te nemen om ons immuunsysteem te versterken. Ook dit is wetenschappelijk onderzocht dat het helpt maar wellicht minder bekend, want niemand verdient hieraan.

Door Hans Tilstra (niet gecontroleerd) op vr, 20-11-2015 - 13:04

Helaas een eenzijdig positief verhaal ten gunste van de griepprik. Wie googelt krijgt een genuanceerder beeld van de voor en nadelen van de griepprik (zie ook enkele reacties hieronder). Bedenk altijd dat de fabrikant van het vaccin er altijd het grootste belang bij heeft dat zo veel mogelijk mensen een griepprik halen. Gelukkig kan je een keuze maken, maar volg niet blindelings de zg. deskundigen die vaak zelf een belang hebben.....

Door J Hoeve-Tijhoff op vr, 20-11-2015 - 00:23

Mijn man kreeg een aangezichtsverlamming na de griepprik. Schijnt een virus te zijn, die op de gezichtszenuw gaat zitten ... Geen grieprik meer voor ons.

Door C.J. SCHOEMAN op zo, 15-11-2015 - 17:24

Er wordt niet verteld dat in de vervaardiging van de prik zware metalen, zoals chroom en aluminium worden gebruikt. Dat verlaat het lichaam niet meer en stapelt zich op per jaar.Weet wat U eet en scherm het lichaam niet te regureus af van de buitenlucht.

Door Mary Ritsema op za, 14-11-2015 - 14:54

Nou hier dan informatie over mijn man nu 69 jarige man en van mijzelf, ik ben 65, beide nooit de griepprik gehaald en in al die jaren ook geen griep gehad. Geen bijwerkingen meldt u, gevaarlijke uitspraak. In de griepprik zitten ook de ingrediënten tegen de Mexicaanse Griep. Ik herinner u er aan dat over die vaccinatie bekend is dat Narcolepsie op kan treden. In Denemarken en Zweden waren een paar honderd gevallen bij kinderen bekend. In Duitsland oom tientallen gevallen en in onze eigen Provincie Groningen is in ieder geval een bewezen geval van narcolepsie bij een kind, dat nu zwaar gehandicapt is.
Dat geval ken ik, ook een geval van een volwassenen die in de zorg werkte, zij moest gevaccineerd. Ze heeft meer dan een jaar, na de vaccinatie, niet kunnen werken. Dus net doen of alles veilig is, is echt onzin. De Poolse Regering weigerde mensen te vaccineren tegen de Mexicaanse Griep, iemand al gehoord over de duizenden doden in Polen, ivm de Mexicaanse Griep? Nee, dacht ik al. Nee, geen griepprik bij mijn man en mij, ook onze lichamelijk gehandicapte kleinzoon krijgt al jaren een oproep, hij krijgt de vaccinatie niet! Gaat prima met hem.

Door Marieke (niet gecontroleerd) op vr, 13-11-2015 - 22:27

Elk jaar overlijden er mensen aan de griep.
Ik zou graag willen weten ,hoeveel er een griepprik hebben gekregen.
Dat moet toch mogelijk zijn,of mogen we dat niet weten.

Door Marieke (niet gecontroleerd) op vr, 13-11-2015 - 20:47

Er overlijden elk jaar mensen aan de griep.
Wat ik graag zou willen weten,hoeveel mensen hebben er de griepprik van gehad.

Door Jojo (niet gecontroleerd) op vr, 13-11-2015 - 19:18

Reden temeer om bewust te leven en daardoor minder risico op diabetes en andere welvaartsziekten. En dan kun je gezond ouder worden. En als ik dan hoogbejaard ben en een griepje is net teveel dan ga ik maar de pijp uit.
Normaal gesproken kan een griepje niet veel kwaad. Een paar dagen flink ziek, daar na een paar weken niet zo jofel maar soms trekt je lijf aan de bel als je je rust moet nemen en even moet uitzieken.