Stelling: de koning moet zich weer gaan bemoeien met de kabinetsformatie

De gesprekken tussen de partijen over een nieuw kabinet zijn vastgelopen. Een andere formateur neemt nu de taken over van Schippers. Moet de koning weer een rol gaan spelen in de kabinetsformatie?

Het gesprek begon tussen de VVD, het CDA, D66 en GroenLinks, onder leiding van formateur Edith Schippers (VVD). Nadat meerdere partijleiders voorzichtig hun vertrouwen uitspraken, kwamen ze toch niet verder. De ChristenUnie leek vervolgens aan te schuiven in plaats van GroenLinks, maar ook deze optie werd al snel van tafel geveegd. De partij van Gert-Jan Segers kwam lijnrecht tegenover D66 te staan.

Volgens Schippers brak er tijdens de formatie een fase aan waarin de partijen niet meer bewogen. "Je voelt wel dat er beweging mogelijk is, maar je krijgt het niet naar boven." Ze heeft haar taken als formateur na 75 dagen neergelegd en oud-minister Tjeenk Willink (PvdA) aanbevolen om nieuwe gesprekken te laten leiden. Willink was ook formateur bij de kabinetten-Kok 1 (1994) en -Rutte 1 (2010).

Voorheen was het staatshoofd degene die de formateur(s) aanwees. Sinds 2012 is dat niet meer zo. De koning wordt tijdens de gesprekken wel op de hoogte gehouden. Vindt u dat hij weer een belangrijkere rol zou moeten krijgen bij de formatie? Breng uw stem uit en laat hieronder een reactie achter!

19 Comments

Door Jan (niet gecontroleerd) op di, 27-6-2017 - 19:30

Dan is het misschien afgelopen met die zakkenvullers van VVD die na een groot verlies toch persé willen regeren. Dan meer respect VOOR PVDA die inzag dat de kiezers hadden gesproken en het niet juist vond als zij ging meeregeren na zo'n nederlaag

Door Jessica (niet gecontroleerd) op di, 6-6-2017 - 20:36

@Rob Steenwinkel:
U doet er goed aan uw mening te verwijderen.
Ik ben geen moslim, maar stoor me aan uw generaliserende kwalificaties.
Bijv.: onhebbelijke moslims en deze:
van uitkeringen of van gekunstelde baantjes te voorzien en dan in te zetten om zodoende dadelijk weer eens nieuwe wereldoorlog uit te lokken en te ontketenen!

Door Annabel (niet gecontroleerd) op ma, 5-6-2017 - 18:35

Minder partijen en niet zomaar uit een grote stappen en een eigen " partij "??? opzetten . En eens ophouden met links en rechts. Gewoon recht door zee en doen wat goed is voor de bevol- king. Partijen zullen uiteraard verschillen en daarom kan niet iedereen zijn zin krijgen !!

Door Math (niet gecontroleerd) op zo, 4-6-2017 - 02:35

De VVD zou zich moeten terugtrekken, ze zijn dan wel de grootste partij in zetels, maar wel met 10 zetels verlies. Maar de Vereniging Van Dieven zal en moet aan de macht blijven. Hulde voor de SP, die niet met de VVD wil regeren (zou nl hun doosvonnis zijn, gezien wat er gebeurt is met de PVDA)

Door rob steenwinkel (niet gecontroleerd) op do, 1-6-2017 - 23:51

Pechtold en Klaver zeer belangrijk ivm de islamisatie opdracht.
Nu niet eens de joden om dadelijk allemaal af te slachten maar de vaak westers vreemde en meestal onhebbelijke moslims als nieuwe slachtoffers door deze eerst in enorme onverantwoorde massa`s binnnen te loodsen en van uitkeringen of van gekunstelde baantjes te voorzien en dan in te zetten om zodoende dadelijk weer eens nieuwe wereldoorlog uit te lokken en te ontketenen!
Zij worden door middel van veel geld en exorbitante salarissen met ere-baantje door de joodse "Linkse" NAZI/Satanist George Soros aangestuurd op alle belangrijke posities in de westerse wereld.
Speciaal de satanistische "leiders" van oorlogen met zo veel mogelijk slachtoffers.

Aldus de top Illuminati Grand Wizard Albert Pike: “We Control Islam and We'll Use It to Destroy the West.” (WWIII)
After Islam is used for its purpose, it will be done away with to make way for the religious system of pure Luciferianism. All Muslims will partake in the new system and worship Lucifer.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=0dXD2H0m74g
https://www.youtube.com/watch?v=EfSwodC_vR8
https://www.youtube.com/watch?v=3jOLXEc1pNE&index=50&list=PLEpr4aa9rk9q5...

Door Liesbeth (niet gecontroleerd) op do, 1-6-2017 - 18:55

ben ik nu de enige die hier zo moe van wordt ?
weer dat gezeur over een rol van de KONING ?
laat iedereen !! zijn of haar verantwoording nemen en eens LUISTEREN naar de KIEZERS.

Door zuiderwijk (niet gecontroleerd) op do, 1-6-2017 - 18:43

De koning onafhankelijk? Met al zijn geld zal het toch bepaald geen socialist zijn, integendeel. Een monarchie en een democratie passen niet bij elkaar, de koning heeft dus geen enkel recht om de politiek te sturen.

Door >Bert Verdonk (niet gecontroleerd) op wo, 31-5-2017 - 16:19

Uiteraard moet de koning een rol spelen.
Maar voor een goed en zinvol verloop moet toch eerst een drammer als Pechtholt worden buiten spel gezet, anders blijft de kwestie maar hangen.

Door Jessica (niet gecontroleerd) op wo, 31-5-2017 - 12:41

Volgens mij is het ondemocratisch om een kabinetsformatie er door te drukken, die altijd op een meerderheid in de 2e en 1e kamer kan rekenen.
Juist in een democratie is het vereist dat ieders mening wordt ingebracht, gehoord en gewogen, zodat indieners hun voorstellen kunnen aanpassen en vervolgens op basis van een weloverwogen debat een verantwoord besluit kan worden genomen.
Een meerderheidskabinet is mijn ogen niets meer of minder dan een dictatuur.
Een voorbeeld? De PVV met 1 miljoen kiezers zit in een cordon sanitaire.
Voor de volledigheid: Nee, ik ben geen PVV aanhanger, maar democraat (ook niet van D'66) dus geef kiezers de ruimte om zich vertegenwoordigd te voelen.

Door Klazien (niet gecontroleerd) op wo, 31-5-2017 - 12:12

Koning Willem Alexander heeft in die paar jaar duidelijk laten zien, dat hij een heel brede belangstelling heeft, vooral wat ons land betreft. Zou vast goed zijn hem erbij te betrekken.