Stelling: Doorwerken na je pensioen is een goed idee

De meeste mensen gaan het liefst meteen met pensioen zodra het kan, maar er zijn er ook die na hun 65ste door blijven werken. Vindt u dat een goed idee?

Doorwerken levert natuurlijk extra geld op, maar dat is niet de enige reden dat pensioengerechtigden door blijven werken. Onder de mensen zijn, ertoe doen en erbij horen, zijn de beweegredenen van drie 65-plussers die in het Brabants Dagblad onlangs hun verhaal deden. Zij werken stug door, als chauffeur, winkelmedewerker en zelfstandig ondernemer.

"Ik heb wel hobby’s hoor, daar kan ik goed mee uit de voeten, maar het zijn wel hobby’s zónder contact met andere mensen. Daarom ben ik zo blij met deze baan (...)", zegt voormalig consultant en projectmanager Rob van Rheenen. Nu werkt hij in een winkel waar hij veel aanspraak heeft.

Tekorten

Volgens hoogleraar Joop Schippers die onderzoek doet naar de arbeidsmarkt, is het een goede zaak dat een deel van de 65-plussers door wil werken. Zij kunnen bijvoorbeeld de tekorten in de zorg en het onderwijs opvullen. Het is overigens niet bekend hoeveel van de 3,2 miljoen 65-plussers door blijven werken.

Verdringen

Maar lang niet iedereen is voorstander van doorwerken na je 65ste. Zo denken mensen op de arbeidsmarkt dat ouderen de banen van jongeren op die manier wegkapen. Ook zou vrijwilligerswerk een goed alternatief zijn voor betaald werk.

Stelling

Wat vindt u? Is doorwerken na je pensioen een goed idee? Reageer op onze stelling.

Reactie toevoegen

265 Comments

Door Ben (niet gecontroleerd) op vr, 28-5-2021 - 13:46

Maak plaats voor de jongeren en werklozen in ons land. Geef die ook een kans op de arbeidsmarkt.

Door Waldo T. Mojet (niet gecontroleerd) op do, 27-5-2021 - 15:49

Dat moet ieder voor zich weten.

Door marjolein (niet gecontroleerd) op wo, 26-5-2021 - 14:48

Als iemand na zijn/haar pensioengerechtigde leeftijd wil doorwerken, prima toch? Zonde als kennis/wijsheid niet verder wordt benut dan wel wordt overgedragen.
Dat ben ik zelf ook voornemens te doen, ook al wordt het wellicht een (gedeeltelijke) vorm van vrijwilligerswerk.

Door Henk Drenth (niet gecontroleerd) op zo, 25-4-2021 - 14:21

Ik zal wel moeten blijven werken omdat ik in mijn werkverleden bij uitzendbureaus heb gewerkt waarbij mijn pensioen niet is opgebouwd dus ik zit nu met te weinig inkomen als ik niet doorwerk.

Door Gert (niet gecontroleerd) op zo, 25-4-2021 - 08:29

Ik ben 50 jaar en zie in mijn omgeving 2 verschillende type 'bejaarden' en heb mijn keuze wel gemaakt. De ene kiest om te stoppen met werken en de ander gaat door of gaat als adviseur/adviseuse verder. Zonder enige twijfel is die 2e groep tot op latere leeftijd nog véél dynamischer, scherper, socialer, energieker, etc. dan de eerste groep. Je kunt na je pensioen beweren dat je je volkstuintje en je tennisclub je uitlaadklep zijn, maar mijn god, wat word je wereldje dan klein. Dat is exact het verschil, wat je uiteindelijk terugziet en hoort in het gedrag en de uitspraken van de 1e groep.

Door Leo (niet gecontroleerd) op vr, 23-4-2021 - 03:56

Zelf neem ik examens af in de horeca niet als vaste baan maar als freelance . Ik kan zelf bepalen wanneer ik dit doe gewoon leuk om met mensen om te gaan. Hier voor is veel behoefte aan en neem geen plek in voor andere betaalde banen .
Belangrijk is dat je onder de mensen komt en bij blijft wat er in de wereld afspeelt.

Door Y. M. (niet gecontroleerd) op wo, 21-4-2021 - 15:06

Mijn ervaring is dat er in het salaris van pensionado's rekening mee gehouden wordt dat ze er ook nog een uitkering naast hebben.
Hierdoor wordt het salaris voor de rest automatisch ook steeds lager en het voldoen in hun onderhoud steeds moeilijker. Piramidewerking omlaag.
Afschaffen! Idem van vrijwilligerswerk dat ern ideale uitkomst is om werk onbetaald te laten verrichten. Straks zijn er alleen nog bijstandsgerechtigden die verplicht worden gesteld om hun voormalige werk vrijwillig te blijven doen.
Schande.

Door Henna (niet gecontroleerd) op di, 20-4-2021 - 16:16

@FB: uw redenatie klopt helaas niet: als alle vrijwilligers met hun werk zouden stoppen, zakt de BV Nederland acuut in, want overal zijn vrijwilligers werkzaam en blijkbaar zeer nodig. Ze werken net zo goed, maar onbezoldigd en vervullen functies waar juist géén geld voor beschikbaar is, op tal van plekken waar bezuinigd is de afgelopen jaren of nooit geld beschikbaar voor komt. Uw redenatie rammelt, dus.
En niet alleen wordt dit werk door AOW'ers gedaan, maar door allerlei mensen die dit willen. Op internet staat nog meer informatie om leemtes in kennis mee te vullen.....

Door Henna (niet gecontroleerd) op di, 20-4-2021 - 13:13

@Lien: dit is kolder, om het zo algemeen te stellen, want in iedere beroepsgroep is dat anders. Ik werk als leerkracht nu na mijn pensioen door, omdat ik het leuk vind, topfit ben en omdat er ernstige tekorten aan goede leerkrachten zijn, mensen met diploma's en ervaring. Ik vind kinderen tóp en help mijn startende collega's met raad en daad. Dit aspect geldt voor veel beroepen, dus: leven en laten leven. Hoe mensen dat financieel doen, evenzeer! AOW is een recht voor ieder van bep. leeftijd.

Door andre engels (niet gecontroleerd) op wo, 17-3-2021 - 01:25

het is mooi dat je naar jaren hard werken je meer tijd hebt voor dingen die je nog graag wilt doen en je kunt via je pc genoeg bij verdienen om toch genoeg geld te hebben ik leef al jaren van het geld dat ik met mij pc verdien.