Stelling: Doorwerken na je pensioen is een goed idee

De meeste mensen gaan het liefst meteen met pensioen zodra het kan, maar er zijn er ook die na hun 65ste door blijven werken. Vindt u dat een goed idee?

Doorwerken levert natuurlijk extra geld op, maar dat is niet de enige reden dat pensioengerechtigden door blijven werken. Onder de mensen zijn, ertoe doen en erbij horen, zijn de beweegredenen van drie 65-plussers die in het Brabants Dagblad onlangs hun verhaal deden. Zij werken stug door, als chauffeur, winkelmedewerker en zelfstandig ondernemer.

"Ik heb wel hobby’s hoor, daar kan ik goed mee uit de voeten, maar het zijn wel hobby’s zónder contact met andere mensen. Daarom ben ik zo blij met deze baan (...)", zegt voormalig consultant en projectmanager Rob van Rheenen. Nu werkt hij in een winkel waar hij veel aanspraak heeft.

Tekorten

Volgens hoogleraar Joop Schippers die onderzoek doet naar de arbeidsmarkt, is het een goede zaak dat een deel van de 65-plussers door wil werken. Zij kunnen bijvoorbeeld de tekorten in de zorg en het onderwijs opvullen. Het is overigens niet bekend hoeveel van de 3,2 miljoen 65-plussers door blijven werken.

Verdringen

Maar lang niet iedereen is voorstander van doorwerken na je 65ste. Zo denken mensen op de arbeidsmarkt dat ouderen de banen van jongeren op die manier wegkapen. Ook zou vrijwilligerswerk een goed alternatief zijn voor betaald werk.

Stelling

Wat vindt u? Is doorwerken na je pensioen een goed idee? Reageer op onze stelling.

Reactie toevoegen

185 Comments

Door Willie Wie? (niet gecontroleerd) op di, 24-11-2020 - 13:55

Vrijwilligerswerk is ook werk, alléén niet betaald, terwijl je soms harder werkt dan goed voor je is! maar wat mis ik het, al 8 lange maanden lang...........
ik ben zo'n 10 jaar geleden hier in 'n leuk lopend restaurant terecht gekomen, wat 2 jaar geleden tot buurthuis gebombardeerd is. nù brengen ze weleens eten (soep, stamppot, lunch) naar kwetsbare mensen (me too) of iets lekkers (tompouce, reep chocola) of 'n opkikkerkaartje met 'n zakje cup-a-soup. zó aardig! de "bazin" kan echt niet thuis en stil zitten, want voor haar is 't buurthuis haar thuis! nu 'n collega / vriendin van 69 plots overleden is kun je geen kant op met je gevoel: je kunt geen afscheid nemen, haar man en familie niet persoonlijk condoleren, 't verdriet ook niet delen met de anderen, de leegte niet voelen en dit alles niet plaatsen en verwerken, vréselijk! ik (inmiddels 68) hoop gauw "gewoon" weer (ondanks al mijn gebreken) aan de slag te kunnen.............

Door Wim roeling (niet gecontroleerd) op vr, 20-11-2020 - 17:23

Achter de geraniums kan altijd nog

Door Alida (niet gecontroleerd) op do, 19-11-2020 - 20:55

Ik werk nu al meer als 40 jaar als verpleegkundige, en ben blij als ik straks met pensioen mag, dat ik niet meer moet.
Zou dan graag nog vrijwilligerwerk willen doen, dat lijkt me erg leuk.
Maar een betaalde baan? Nee ik ben er dan wel klaar mee.

Door Alida (niet gecontroleerd) op do, 19-11-2020 - 20:54

Ik werk nu al meer als 40 jaar als verpleegkundige, en ben blij als ik straks met pensioen mag, dat ik niet meer moet.
Zou dan graag nog vrijwilligerwerk willen doen, dat lijkt me erg leuk.
Maar een betaalde baan? Nee ik ben er dan wel klaar mee.

Door T. Frans (niet gecontroleerd) op do, 19-11-2020 - 18:23

Ja lijkt me fijn om weer te werken!
Zou graag mijn tanden weer in een project zetten en samen werken met mensen, nadenken over dingen die er toe doen.
Kom maar op met die baan...!

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op do, 19-11-2020 - 18:20

Zou heel graag een parttime baan willen, weer uitdaging in mijn leven.
Ja mijn tanden weer eens in een project zetten en met mensen samenwerken.
Weer een doel in je leven, nadenken over dingen die er toe doen, je nuttig voelen....heerlijk! Waar kan ik beginnen...????

Door Els Bodde (niet gecontroleerd) op di, 17-11-2020 - 17:23

Ik heb ook gewoon heel hard gewerkt en lopen sjouwen, maar nu helemaal nog geen pensioen, medio volgend jaar pas en dat wordt een heel klein beetje.
Dus wil ik graag weer aan het werk.

Door Els Bodde (niet gecontroleerd) op di, 17-11-2020 - 17:20

Zou heel graag een parttime baan willen.
Leuk, bezig, andere mensen om je heen, weer eens
wat anders te vertellen thuis.
Ja hoor, doet u mij maar een baan.

Door Rosalinde (niet gecontroleerd) op ma, 16-11-2020 - 17:32

Als je het werk lichamelijk en geestelijk nog prima aan kunt is het een uitstekend middel om jongeren in te werken en te begeleiden, Maar wel een tandje lager. Je komt in een periode van 'alles mag -niets moet'. Het geeft structuur in je leven, zowel sociaal als voldoening. Maar dat laatste krijg je ook allemaal met vrijwilligerswerk. Het is heerlijk dat je 'neen'mag zeggen als dat willekeurig welke reden nodig is. He verbreedt ook je blik, want je doet meestal dingen waar je vooraf nooit mee bezig bent geweest. Vrijwilligerswerk is altijd dankbaar werk, want het zijn bezigheden die wel nodig zijn maar de afgelopen decennia allemaal zijn weg bezuinigd want het werd ergens bedacht dat het geen geld opleverde, maar die vaak wel de franje van het leven zijn. Hierdoor zijn heel scheven verhoudingen ontstaan. Vrijwilligers zijn in de maatschappij overal waar het leuk is om je gezin is om te doen maar wat niet zo veel kost. Hulpjes in veel theaters, boswandeling, stadswandeling, musea, activiteiten begeleiding in (verpleeg)tehuizen, ziekenhuizen, sport, verenigingen. Ieder vak blijkt op een of andere manier soms noodzakelijk te zijn. Het hoeft geen salaris meer te zijn want daarvoor is nu juist de AOW bedacht. Kort en goed: het verruimt je blik en geeft voldoening. Het is altijd dankbaar werk. Dat is dus mentaal gezond.

Door Annelies (niet gecontroleerd) op ma, 16-11-2020 - 15:48

Na 31 jaar in de zorg.. fijn als het m o eten eraf is. Maar, mijn collega's helpen als ik dat nog kan doe ik dan graag. Ook het contact met cliënten ,zou ik niet willen missen.
Wel aangepast werk dan.. een beetje het makkelijke in de thuiszorg.