Stelling: Er moet een helmplicht komen voor fietsers op een e-bike

Als iedere fietser in Nederland een helm zou dragen, zou dat 85 doden per jaar schelen en 2.500 zwaargewonden. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) kwam onlangs met die cijfers. De discussie over een helmplicht laait op. Maar voor een helmplicht voor alle fietsers lijkt weinig draagvlak. Wat als het alleen verplicht wordt voor e-bikers?

Vorig jaar kwamen 65 fietsers op een e-bike om het leven. Dat is een derde van alle fietsdoden, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Een deel van die slachtoffers zou voorkomen kunnen worden met een helmplicht.

Hoofdletsel

Zeker is dat daarmee een hoop letsel bespaard wordt. E-bikers raken namelijk twee keer zo vaak meervoudig ernstig gewond, zo zei Traumachirurg Jeroen Poos van het Medisch Centrum Leeuwarden eerder in het AD. Vooral hoofdletsel en letsel aan armen en benen komt vaker voor. Genoeg reden voor een helmplicht?

Auto

Nee, stellen redacteuren van dagblad Trouw in een opinieartikel. Het protest daartegen zal hevig zijn en verwacht wordt dat e-bikers bij een helmplicht liever de auto pakken dan de fiets. Volgens de SWOV zijn andere redenen om geen helm te dragen dat het niet comfortabel zit (te warm) en dat leeftijdsgenoten er geen dragen. Bovendien kunnen e-bikers nu ook zelf bepalen om een helm op te zetten, daar is geen verplichting voor nodig.

Stelling

Wat vindt u? Moet er een helmplicht komen voor fietsers op een e-bike? Reageer op onze stelling.

Reactie toevoegen

616 Comments

Door Mevr. c.v. oostrom (niet gecontroleerd) op do, 28-5-2020 - 11:21

Ik woon in het buitengebied van De Ronde Venen waar veel oude en ook veel jonge mensen op e-bikes voorbij komen met een snelheid waarvan ze meestal zelf niet weten hoe snel ze rijden. Er is hier pas geleden weer eens een ongeluk gebeurd met zo'n fiets en ja, de traumahelikopter moest weer komen, want zonder helm met hoge snelheid op het asfalt klappen blijft niet zonder gevolgen. Een helmplicht is zeker aan te bevelen. En dat geklets van :"ik maak zelf wel uit of ik een helm draag" getuigt niet van realiteitszin.

Door Jack Pijnenburg (niet gecontroleerd) op do, 28-5-2020 - 10:08

Natuurlijk voeren we een helmplicht in. Het wordt steeds drukker op de fietspaden, e-bikes gaan hard en ouderen fietsen meestal toch meer ongecontroleerd en instabiel. Een harde smak op de grond is derhalve zo gemaakt en dan is hersenletsel vanwege een onbeschermd hoofd ook zo opgelopen. Warmte, onesthetisch gezicht, onhandig gedoe is allemaal onzin. Menigeen heeft kwaliteit van leven te danken aan het dragen van een hoofdhelm na een zware val!!

Door Ron Floor (niet gecontroleerd) op do, 28-5-2020 - 09:57

Belachelijk zo veel tegenstemmers. Wacht maar als je eens verkeerd valt en hersenschade hebt dan praat je wel anders. Jaren geleden was hetzelfde met de Helm voor Brommers en later de Gordel in de Auto en doet een ieder het gewoon. Ik ben groot voorstander en 71 jaar maar moet ook zeggen de meeste nog oudere mensen jagen mij op mijn E-Bike voorbij. Mijn gemiddelde snelheid ligt rond de 17 Km per uur en dat is hard zat. Vraag maar eens aan een verpleger en of verpleegster die op de Eerste Hulp werken en die mensen binnen krijgen met Hoofdletsel. De Garoetjes RonF

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op wo, 27-5-2020 - 22:05

moet ieder voor zicht zelf uitmaken of hij een helm op zijn hoofd wilt dragen

Door J.Ridderikhof (niet gecontroleerd) op wo, 27-5-2020 - 21:08

Stuk veiliger

Door Brigitta (niet gecontroleerd) op wo, 27-5-2020 - 20:29

Ben aangereden door een fietser bij het rode stoplicht.
Ben gevallen en ik was zeer blij dat ik die helm op had.
Anders was het misschien anders afgelopen.

Door toon (niet gecontroleerd) op wo, 27-5-2020 - 20:22

veel ebikers en een groot percentage daarvan zijn ouderen hebben geen idee hoe snel ze gaan.En aangezien hun reactievermogen ook afneemt,is de kans op ongevallen een stuk gro
ter.Vooral ijdel willen zijn en gewoon doorgaan,zonder helm dus

Door J.van Beek (niet gecontroleerd) op wo, 27-5-2020 - 17:40

Niet iedereen rijdt immers meer dan 20 km op een e-bike.

Door Jos Oor (niet gecontroleerd) op wo, 27-5-2020 - 16:45

Draag al boortoestellen . Een ramp voor mij.

Door Gerard Evers (niet gecontroleerd) op wo, 27-5-2020 - 15:01

Dat heb je met die oude mensen. Eigenwijs, weten het altijd beter. Mijn dochter werkt op spoedeisende hulp en heeft dagelijks te maken met ouderen die van hun fiets gevallen zijn. Dat hoeft niet eens hun schuld te zijn. Kan wel omdat ze de snelheid niet goed inschatten. Dus mensen als je een e-bike rijdt of wilt gaan rijden.
HELM OP!! VERPLICHT!!!