Stelling: Er moet een helmplicht komen voor fietsers op een e-bike

Als iedere fietser in Nederland een helm zou dragen, zou dat 85 doden per jaar schelen en 2.500 zwaargewonden. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) kwam onlangs met die cijfers. De discussie over een helmplicht laait op. Maar voor een helmplicht voor alle fietsers lijkt weinig draagvlak. Wat als het alleen verplicht wordt voor e-bikers?

Vorig jaar kwamen 65 fietsers op een e-bike om het leven. Dat is een derde van alle fietsdoden, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Een deel van die slachtoffers zou voorkomen kunnen worden met een helmplicht.

Hoofdletsel

Zeker is dat daarmee een hoop letsel bespaard wordt. E-bikers raken namelijk twee keer zo vaak meervoudig ernstig gewond, zo zei Traumachirurg Jeroen Poos van het Medisch Centrum Leeuwarden eerder in het AD. Vooral hoofdletsel en letsel aan armen en benen komt vaker voor. Genoeg reden voor een helmplicht?

Auto

Nee, stellen redacteuren van dagblad Trouw in een opinieartikel. Het protest daartegen zal hevig zijn en verwacht wordt dat e-bikers bij een helmplicht liever de auto pakken dan de fiets. Volgens de SWOV zijn andere redenen om geen helm te dragen dat het niet comfortabel zit (te warm) en dat leeftijdsgenoten er geen dragen. Bovendien kunnen e-bikers nu ook zelf bepalen om een helm op te zetten, daar is geen verplichting voor nodig.

Stelling

Wat vindt u? Moet er een helmplicht komen voor fietsers op een e-bike? Reageer op onze stelling.

Reactie toevoegen

1038 Comments

Door Bert (niet gecontroleerd) op wo, 21-10-2020 - 15:22

als je in het ziekenhuis ligt met hersenletsel ben je te laat om nog een helm op te zetten.

Door E.P. Ceelen (niet gecontroleerd) op di, 20-10-2020 - 17:59

Moet ieder voor zich weten

Door Nico (niet gecontroleerd) op di, 6-10-2020 - 16:29

Natuurlijk moet een helm verplicht worden. Wel slecht om de vergrijzing tegen te gaan, maar als er weer een groot aantal van die geraniumrijders stoppen wordt het voor iedereen een stuk veiliger op de fietspaden.

Door J.j.moes (niet gecontroleerd) op ma, 7-9-2020 - 17:38

heb al een helm verspeeld.Dus as ut effe kan zet ik um op

Door Aad L.C. Onderwater (niet gecontroleerd) op zo, 6-9-2020 - 19:28

Ik ben van mening dat alle fietsers er verstandig aan doen een helm te dragen. Op mijn racefiets doe ik dat altijd en op mijn hybride MTB vergeet ik het wekl eens voor de heel korte stukjes.
Als secretaris van mijn IJsvereniging Kagermeer schrijf ik maandelijks een stukje in ons dubbeldorpsblad [Buitenkaag en Kaag] en ik gebruik ter afsluiting de slogan:
Gebruik je hersens en bescherm ze met een helm ook als je fietst.

Door J.de Vries (niet gecontroleerd) op zo, 6-9-2020 - 18:36

Eigen verantwoording

Door Thea (niet gecontroleerd) op zo, 6-9-2020 - 12:54

Iedereen van jong tot oud op n tweewieler zou n helm moeten dragen !!

Door Roel van Dekken (niet gecontroleerd) op za, 5-9-2020 - 21:51

Een E-Bike geeft trapondersteuning, als je 18-20 km p/u rijd is dat genoeg
je bent lekker buiten en kan met deze snelheid ook nog lekker om je heen kijken, maar ook opletten. Dat gaat soms niet als je voluit gaat 28-30 per uur. En ook de verkeersregels in acht nemen, want ik kom ook mensen tegen die gewoon doorrijden als ze tegen haaientanden aan rijden.
En zelfs van links komen op een gelijkwaardige kruising denkt men gewoon voorrang te hebben. Een fietshelm op een E-bike is niet nodig als je normaal fietst.

Door J.Veugelers (niet gecontroleerd) op za, 5-9-2020 - 05:30

ik ben extra zuinig met water tijdens de gehele zomer

Door Corry (niet gecontroleerd) op vr, 4-9-2020 - 13:55

onzin