Stelling: Er moet een helmplicht komen voor fietsers op een e-bike

Als iedere fietser in Nederland een helm zou dragen, zou dat 85 doden per jaar schelen en 2.500 zwaargewonden. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) kwam onlangs met die cijfers. De discussie over een helmplicht laait op. Maar voor een helmplicht voor alle fietsers lijkt weinig draagvlak. Wat als het alleen verplicht wordt voor e-bikers?

Vorig jaar kwamen 65 fietsers op een e-bike om het leven. Dat is een derde van alle fietsdoden, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Een deel van die slachtoffers zou voorkomen kunnen worden met een helmplicht.

Hoofdletsel

Zeker is dat daarmee een hoop letsel bespaard wordt. E-bikers raken namelijk twee keer zo vaak meervoudig ernstig gewond, zo zei Traumachirurg Jeroen Poos van het Medisch Centrum Leeuwarden eerder in het AD. Vooral hoofdletsel en letsel aan armen en benen komt vaker voor. Genoeg reden voor een helmplicht?

Auto

Nee, stellen redacteuren van dagblad Trouw in een opinieartikel. Het protest daartegen zal hevig zijn en verwacht wordt dat e-bikers bij een helmplicht liever de auto pakken dan de fiets. Volgens de SWOV zijn andere redenen om geen helm te dragen dat het niet comfortabel zit (te warm) en dat leeftijdsgenoten er geen dragen. Bovendien kunnen e-bikers nu ook zelf bepalen om een helm op te zetten, daar is geen verplichting voor nodig.

Stelling

Wat vindt u? Moet er een helmplicht komen voor fietsers op een e-bike? Reageer op onze stelling.

Reactie toevoegen

887 Comments

Door W Hoekstra (niet gecontroleerd) op za, 11-7-2020 - 18:03

Dan de snelheid ook om hoog naar 45 km

Door Ger van Zunderd (niet gecontroleerd) op za, 11-7-2020 - 17:40

Vallen met een gewone fiets gebeurt ook. Ouderen zijn blijkbaar wel goed genoeg om langer te werken maar moeten voor de rest beknot worden.

Door koos (niet gecontroleerd) op za, 11-7-2020 - 16:54

dat moet ieder maar voor zichzelf weten. ik heb hem al jaren op als ik ga fietsen.

Door Heleen Reijnoudt (niet gecontroleerd) op za, 11-7-2020 - 15:48

Helemaal mee eens

Door Petra (niet gecontroleerd) op za, 11-7-2020 - 09:54

Ik vind dat die keus bij je zelf moet liggen, wil je een helm dragen oké, maar fietsen moet ook leuk blijven, het is maar een ondersteuning en geen brommer. Ondanks dat ze je nog voorbij fietsen met een hogere snelheid dan 20 a 25 km en dan bij die fietsen zou je een helm op kunnen zetten.

Door Flowers (niet gecontroleerd) op za, 11-7-2020 - 09:17

Alsof alle 70plussers hard rijden, niet dus, hooguit een enkeling.
Het rijgedrag is net als bij elke leeftijd, de meesten houden zich aan de regels maar er zijn altijd een stel die het verzieken voor de anderen.

Door Liesbeth Meulen... (niet gecontroleerd) op za, 11-7-2020 - 00:49

Laat mensen zelf beslissen of ze een helm willen dragen. Eigen verantwoordelijkheid.
Kan je toch gewoon doen, als je dat wilt.

Door joost (niet gecontroleerd) op vr, 10-7-2020 - 23:38

als mensen een e-bike kopen moeten ze verplicht bij de handelaar twee of een dag op cursus gaan hoe ze met een e-bike om moeten gaan ik heb al tien jaar een e-bike en fiets er veel mee en heb nog nooit een ongeluk gehad ik fiets niet harder dan 15 km per uur er zijn mensen die op hoge snelheid fietsen en als ze plotseling moeten remmen of uitwijken dan liggen ze op de grond dan weten ze niet wat ze moeten doen

Door Maddie (niet gecontroleerd) op vr, 10-7-2020 - 20:58

Ben zelf 6 jaar geleden met een gewone fiets en lage snelheid van ongeveer 11 km. p/u, op mijn hoofd gevallen omdat mijn broekspijp tijdens het fietsen vast kwam te zitten in het trapgedeelte. Gevolg o.a. een hersenbeschadiging, 16 dagen ziekenhuis, waarvan grootste deel intensive care, 4 maanden lang revalideren (smaak en spraak was aangetast). Ziektekosten ruim 40.000 euro! Jaar geen auto mogen rijden, opnieuw een autorijtest moeten doen, 3 jaar later epilepsieaanval (bleek na mri scan door litteken t.g.v. fietsongeluk, weer een jaar niet auto gereden. Nu 6 jaar later nog steeds snel moe en overprikkeld door geluid en licht, smaak is nooit voor 100% teruggekomen. Ik fiets op een gewone fiets MET HELM! Dus hoezo geen helm? Hoe dom kan je zijn?

Door wim (niet gecontroleerd) op vr, 10-7-2020 - 20:54

laat iedereen daar vrij in want ik fiets voor mijn plezier, en met een fietshelm wordt dat een stuk minder, want ik fiets meestal zo rond de 16 km dus waarom een helm.