Stelling: Er moet een helmplicht komen voor fietsers op een e-bike

Als iedere fietser in Nederland een helm zou dragen, zou dat 85 doden per jaar schelen en 2.500 zwaargewonden. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) kwam onlangs met die cijfers. De discussie over een helmplicht laait op. Maar voor een helmplicht voor alle fietsers lijkt weinig draagvlak. Wat als het alleen verplicht wordt voor e-bikers?

Vorig jaar kwamen 65 fietsers op een e-bike om het leven. Dat is een derde van alle fietsdoden, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Een deel van die slachtoffers zou voorkomen kunnen worden met een helmplicht.

Hoofdletsel

Zeker is dat daarmee een hoop letsel bespaard wordt. E-bikers raken namelijk twee keer zo vaak meervoudig ernstig gewond, zo zei Traumachirurg Jeroen Poos van het Medisch Centrum Leeuwarden eerder in het AD. Vooral hoofdletsel en letsel aan armen en benen komt vaker voor. Genoeg reden voor een helmplicht?

Auto

Nee, stellen redacteuren van dagblad Trouw in een opinieartikel. Het protest daartegen zal hevig zijn en verwacht wordt dat e-bikers bij een helmplicht liever de auto pakken dan de fiets. Volgens de SWOV zijn andere redenen om geen helm te dragen dat het niet comfortabel zit (te warm) en dat leeftijdsgenoten er geen dragen. Bovendien kunnen e-bikers nu ook zelf bepalen om een helm op te zetten, daar is geen verplichting voor nodig.

Stelling

Wat vindt u? Moet er een helmplicht komen voor fietsers op een e-bike? Reageer op onze stelling.

Reactie toevoegen

1088 Comments

Door Corrie (niet gecontroleerd) op do, 12-11-2020 - 21:37

Natuurlijk gebeuren er meer ongelukken met ouderen op de e-bike omdat veel van de ouderen niet fietsten zonder e-bike, het gaat gemakkelijker nu. heel veel ouderen hebben een e-bike om gemakkelijker te fietsen maar niet om hard te rijden. Mijns inziens ligt het niet aan de e-bike.

Door Katrines Dijkstra (niet gecontroleerd) op wo, 11-11-2020 - 17:46

Zelf de keuze laten maken.

Door l.binnemars@ziggo.nl (niet gecontroleerd) op wo, 11-11-2020 - 15:09

Waarom kan het in andere landen Wel, en hier Niet??????? Eigenwijze Nederlanders.

Door J. van Doesselaar (niet gecontroleerd) op wo, 11-11-2020 - 12:18

Eigen keuze kunnen maken.

Door R. Hijmans (niet gecontroleerd) op wo, 11-11-2020 - 10:18

De normale E-fiets behoeft naar mijn mening GEEN helmplicht. Wat ik meer belangrijk vind is een algeheel verbod van scooters/snorbrommers op de fietspaden. Dan kunnen de kinderen van een basisschool zelf naar school fietsen. Is nu VEEL te gevaarlijk doordat kinderen hun verkeersgedrag niet kunnen ontwikkelen.

Door Ton van Schagen (niet gecontroleerd) op di, 10-11-2020 - 16:28

Vrijheid van keuze is hoog goed. Het hangt van je conditie, angstig zijn en verkeersomstandigheden af. In de stad lijkt mij het vrijwillig toepassen van de helm iets logischer ivm de drukte en smalle fietspaden. Ik woon "buiten". Rust maar vooral breed aangelegde fietspaden! Ook op mijn snorscooter géén helmplicht. Onzin.

Door tjalling (niet gecontroleerd) op ma, 9-11-2020 - 14:08

Verplichting gaat wel erg ver. Je moet zelf het risico inschatteen, fiets je hard of op drukke fietspaden doe dan een helm op.

Door E koster (niet gecontroleerd) op zo, 8-11-2020 - 13:03

Belachelijk we zijn geen kleine kinderen

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op zo, 8-11-2020 - 13:00

Belachelijk we zijn geen kleine kinderen

Door Fred (niet gecontroleerd) op zo, 8-11-2020 - 12:40

Mensen moeten zelf de afweging en keuze maken om wel of niet een helm bij het fietsen te dragen. Als oud recreatie wielrenner ben ik gewend een helm te dragen. Dat hoorde gewoon bij je standaard uitrusting. En alle kameraden droegen ook vanzelfsprekend een helm. En nu draag ik al jaren vanzelfsprekend een goedgekeurde helm op mijn e-bike.