Stelling: Er moet een helmplicht komen voor fietsers op een e-bike

Als iedere fietser in Nederland een helm zou dragen, zou dat 85 doden per jaar schelen en 2.500 zwaargewonden. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) kwam onlangs met die cijfers. De discussie over een helmplicht laait op. Maar voor een helmplicht voor alle fietsers lijkt weinig draagvlak. Wat als het alleen verplicht wordt voor e-bikers?

Vorig jaar kwamen 65 fietsers op een e-bike om het leven. Dat is een derde van alle fietsdoden, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Een deel van die slachtoffers zou voorkomen kunnen worden met een helmplicht.

Hoofdletsel

Zeker is dat daarmee een hoop letsel bespaard wordt. E-bikers raken namelijk twee keer zo vaak meervoudig ernstig gewond, zo zei Traumachirurg Jeroen Poos van het Medisch Centrum Leeuwarden eerder in het AD. Vooral hoofdletsel en letsel aan armen en benen komt vaker voor. Genoeg reden voor een helmplicht?

Auto

Nee, stellen redacteuren van dagblad Trouw in een opinieartikel. Het protest daartegen zal hevig zijn en verwacht wordt dat e-bikers bij een helmplicht liever de auto pakken dan de fiets. Volgens de SWOV zijn andere redenen om geen helm te dragen dat het niet comfortabel zit (te warm) en dat leeftijdsgenoten er geen dragen. Bovendien kunnen e-bikers nu ook zelf bepalen om een helm op te zetten, daar is geen verplichting voor nodig.

Stelling

Wat vindt u? Moet er een helmplicht komen voor fietsers op een e-bike? Reageer op onze stelling.

Reactie toevoegen

1229 Comments

Door Webbink (niet gecontroleerd) op zo, 21-11-2021 - 09:33

Ik vind dat de e bikers zeker 60 km per uur mogen rijden zonder helm want dat zijn ondingen, knellen en ziet er niet uit. Bovendien zijn het volwassen mensenkennis dus behoeven zij geen helm te dragen. Een automobilist draagt ook geen helm op met z’n passagiers.

Door Fervente fietster (niet gecontroleerd) op vr, 15-10-2021 - 13:44

Elke fietser zou zelf moeten beslissen om een helm te gaan dragen: het is voor je EIGEN bestwil!!
Het dragen van een helm is sowieso niet warm, beschermt je haar wel tegen verkleuring door de zon en geeft je zelf en de mensen, die om je geven, een veilig gevoel…..

Door Ineke (niet gecontroleerd) op vr, 15-10-2021 - 13:13

Als iedereen verantwoordelijkheid neemt en niet zo hard zou rijden zullen er al veel minder ongelukken gebeuren. Geldt ook voor automobilisten.

Door Rob Aarts (niet gecontroleerd) op di, 28-9-2021 - 08:33

Ik ben tegen de helmplicht. Het is volstrekt onduidelijk hoeveel hoofdletsel had kunnen worden voorkomen bij het dragen daarvan, eveneens geldt dit voor gewone fietsen. Veel ouderen kunnen gelukkig nog vooruit op een e-bike. Mogelijk hadden ze zonder deze fietsen thuis moeten zitten. Een deel van deze thuiszitters zou dus bij gebruik van een gewone fiets zonder helmplicht ook verongelukt zijn. De helmplicht is prima voor de markt en ook de handhaving ervan gaat niet lukken net zo min als de handhaving bij gebruik van mobieltjes op de fiets. Niemand houdt zich daar nog aan.
Ook heb ik geen behoefte aan een boa die vanuit de bosjes langs een bospad bekeuringen uitdeelt aan overtreders.
Groet, Rob Aarts

Door Rita (niet gecontroleerd) op zo, 26-9-2021 - 10:59

de wielrenners zijn idd irritante weggebruikers!

Door Henk Aalderinks (niet gecontroleerd) op vr, 24-9-2021 - 18:20

Ik zou in plaats van die rotdingen op je kop iedereen verplicht een bel op het stuur,dit is voor de veiligheid en ongelukken te voorkomen.

Door Marie-José (niet gecontroleerd) op vr, 24-9-2021 - 14:29

Het is tegenwoordig heel moeilijk in te schatten hoe snel een fietser bij je is. E-bikes zijn geruisloos en vaak pijlsnel bij kruisingen en je ziet overig verkeer schrikken omdat ze het niet verwacht hadden. Misschien een oranje plaatje zodat herkenbaar is dat het een e-bike is. Helm dragen zou vrijwillig moeten zijn, ook voor snorfietsen. Pak de opgevoerde exemplaren maar op maar laat de normale weggebruikers met rust.

Door Martin (niet gecontroleerd) op vr, 24-9-2021 - 02:21

Helm dragen op e-bike zonder meer verplichten!!!

Door Tiny (niet gecontroleerd) op di, 21-9-2021 - 20:25

Laat een ieder zn eigen verantwoordelijkheid nemen. Je hoeft geen 25 km p uur.

Door Marga Scharloo (niet gecontroleerd) op ma, 20-9-2021 - 09:17

Ik rijd op een driewieler en ik kan niet omvallen. Het is een e-bike. Wat voor besluit er ook valt, ik ben van mening dat deze groep geen helmplicht moet krijgen.
V.w.b. de tweewielers, niets is heerlijker om met je haren in de wind te rijden. Er zijn helaas mensen die als een gek rijden. Een snelheidsbegrenzer is misschien ook een idee.