Stelling: er moet een oplossing komen voor de postbezorging op het platteland

Als er niets verandert wordt de postbezorging op het platteland binnen een paar jaar onmogelijk, zo waarschuwt PostNL. Door strenge regels en maatregelen is de helft van die bezorging al verlieslatend.

Strenge regels

Volgens PostNL is er snel actie nodig van de politiek en de toekomstige minister. De postmarkt is de laatste jaren flink veranderd en vooral gekrompen, maar de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) zou daar onvoldoende rekening mee houden. "De maatregelen beschadigen een duurzaam Nederlands postnetwerk en leiden tot concurrentie", zegt Herna Verhagen van PostNL. 

Digitalisering

Volgens het postbedrijf zijn de regels waar het zich aan moet houden te streng. Zo wil de ACM dat er meer postbodes op straat komen, terwijl hun tassen juist leger worden. We versturen steeds minder brieven door de komst van WhatsApp en natuurlijk al eerder de mail. Volgens PostNL is de helft van de postbezorging op het platteland op dit moment verlieslatend en wordt deze over een paar jaar zelfs onmogelijk. In veel regio's buiten de grote steden verdwijnen ook steeds meer winkels en banken. 

Toezichthouder ACM zegt PostNL wel te begrijpen, maar niets anders te doen dan de regels van de overheid te handhaven. Het ziet bovendien ruimte voor concurrentie op de postmarkt omdat er ondanks legere tassen juist meer pakketjes worden bezorgd. 

Wat vindt u?

We zijn benieuwd naar uw mening. Begrijpt u PostNL en moet de overheid ingrijpen om postbezorging op het platteland rendabel te houden? Of is het goed om postbedrijven te laten concurreren voor lage prijzen? Stem eens of oneens en laat hieronder een reactie achter!

19 Comments

Door J.A.L. (niet gecontroleerd) op di, 29-8-2017 - 19:21

Privatisering is de grote boosdoener Zoveel postbezorgers, wat een luchtvervuiling en veel te duur. Hierdoor verdwijnen ook nog eens vele winkels uit het straatbeeld, onder het mom de ene zijn brood is de ander zijn dood! Ik geloof niet dat WhatsApp de boosdoener is dat er zo weinig kaartjes verstuurd worden, er wordt hierdoor misschien minder gebeld. De oorzaak ligt erin dat wanneer je op donderdag een verjaardagskaart stuurt deze op dinsdag nog niet is aangekomen, niet meer leuk. De prijsverhoging heeft niets te maken met de service alleen met winst maken. Er zijn bijna geen brievenbussen meer etc. De ouderwetse postbezorger had ook nog eens een sociale functie en was te vertrouwen. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Er moet echt iets gebeuren!

Door M.Kernkamp (niet gecontroleerd) op di, 29-8-2017 - 17:56

Ben niet met u eens, dikwijls hebben we urgente
post en kan ik niet opwachten en ophalen?
Leuk bedacht maar u bent 70 jaar zoals u schreef maar wat als u plots wat overkomt en weer een beroep doen op anderen?
Familie die ver weg woont, die willen misschien
helpen wanneer je met andere dingen nodig zijn.
B.v ziekte en buren? Dan moet je geluk hebben.
Kijk maar eens naar de rijdende rechter!

Door mary (niet gecontroleerd) op di, 22-8-2017 - 10:17

eigen schuld!! post moest zonodig privatiseren met alle gevolgen van dien!!

Door Konings (niet gecontroleerd) op ma, 21-8-2017 - 10:23

Wat hebben we nu bereikt met de privatisering van postbedrijven,spoorwegen, en de zorg ( bij verschillende verzekeraars)?
Naar mijn bescheiden mening niet veel.Post werd jaarlijks een stuk duurder,en er werd een dag minder bezorgd. Bij de spoorwegen en zorg was het al niet veel beter. De consument, klant werd speelbal van het systeem.
Het was te voorzien dat er minder post ( als in brieven) zouden worden verstuurd als de elektronische post (email) zijn intrede zou doen. Daarentegen worden er ook veel meer pakketten verstuurd en moet er wellicht een stukje van de (geringe, door concurrentie) winstmarge worden overgeheveld naar de 'gewone post'.
Bovendien vraag ik mij af hoe het in andere landen ervoor staat en waarom het daar nog wel mogelijk is en blijft om de oude post tak overeind te houden? Was een fusie met Belgische Post dan uiteindelijk toch beter geweest? Nederland als beste jongetje van de klas heeft immers al zoveel eerder grote bedrijven verkwanseld in de loop der jaren.
Je moet er toch niet aan denken dat de post straks met een of ander pubertje die je pizza langs brengt wordt bezorgd. Compleet met vetvlekken, pizza-geur en ansjovislucht? Wat een armoede zeg. Dat is pas terug bij af.Conclusie: op het platteland wonen nu eenmaal ook mensen die gewoon hun post willen blijven ontvangen en versturen. Minder postbussen, vele prijsverhogingen hebben we moeten accepteren. Het niet rondbrengen van post op het platteland is ONACCEPTABEL.

Door Fons Weersink (niet gecontroleerd) op za, 12-8-2017 - 18:42

Er lopen te veel bezorgers achter elkaar aan

Door Eric (niet gecontroleerd) op za, 12-8-2017 - 13:33

Het ministerie zou ook de concurrenten moeten verplichten de post te blijven bezorgen op minder lucratieve plaatsen, zoals b.v. platteland en waddeneilanden. Nu krijg je de absurde situatie dat de concurrentie alle post aanneemt, maar deze alleen bezorgd op adressen waar ze aan kunnen verdienen en de verliesgevende post laat bezorgen door PostNL omdat deze de verplichting heeft deze te bezorgen.

Door Jacques (niet gecontroleerd) op vr, 11-8-2017 - 16:13

Dit als gevolg van de liberalisering van de postmarkt (dank F. Bolkestein) waardoor de Duitse postdienst wel in de 'Nederlandse vijver' mag vissen maar de Nederlandse niet in de Duitse. Hierdoor kan SANDD (weliswaar ogenschijnlijk Nederlands maar voor een groot deel met Duits geld opgericht) naar believen de meeste vissen uit de Nederlandse vijver opeten.

Door Ruud (niet gecontroleerd) op vr, 11-8-2017 - 10:40

Post is een eerste levensbehoefte. Overheid zorg daar voor.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op vr, 11-8-2017 - 10:39

Nog even en we mogen niet meer buiten de steden wonen.

Door W. Immerzeel (niet gecontroleerd) op vr, 11-8-2017 - 10:10

Ik woon idd op het platteland. Ik zou 1x per week postbezorging voldoende vinden en wil dat zelfs ophalen op een afhaaladres in een straal van 20 km. Ben 70 jaar en rijd auto. Voor hele oude mensen of invaliden is het moeilijker, maar die kunnen toch familie of buren inschakelen? Het hoeft geen probleem te zijn, waar een wil is, is een weg.