Stelling: er moet statiegeld op tablets en smartphones komen

Onze smartphones zitten vol met zware, dure en zeldzame metalen, zoals kobalt, nikkel, koper, lithium, zilver en palladium. Deze grondstoffen worden schaarser en dus duurder, terwijl ze prima uit afgedankte smartphones gehaald kunnen worden. Daarom pleit Marc Grynberg, topman van de Belgische materiaaltechnologiegroep Umicore, voor statiegeld op smartphones. Wat vindt u van zo’n plan?

Een doorsnee Westers gezin heeft thuis zo’n vier à vijf afgedankte smartphones liggen. Jaarlijks gaan er ongeveer 2 miljard nieuwe tablets en smartphones over de toonbank. Daarvan wordt uiteindelijk maar 2 à 3 procent gerecycled: de rest belandt vroeg of laat ongebruikt in de kast.

Maar al die nieuw geproduceerde tablets en smartphones vragen wel grondstoffen, die door schaarste steeds duurder zullen worden; iets wat we in de prijs van de apparatuur zullen terugzien. Recycling van smartphones kan dit probleem verminderen, meldt Marc Grynberg aan het Belgische De Tijd. Een statiegeld van €15 kan mensen een impuls geven om hun ongebruikte smartphone in te leveren.

Overigens zijn het niet alleen nieuwe tablets en smartphones die dit soort metalen vereisen: ook accu’s van elektrische auto’s en fietsen maken hier op grote schaal gebruik van. Tegen 2025 dreigt bijvoorbeeld een tekort aan kobalt, dat hiervoor veel wordt gebruikt.

Non-profitorganisaties

Veel non-profitorganisaties bieden tegenwoordig al de mogelijkheid om oude telefoons in te leveren. Hier staat echter niets tegenover. De recyclingcijfers tonen aan dat van deze mogelijkheden niet het beoogde succes hebben: te weinig tablets en smartphones worden ingeleverd om hergebruikt te worden.

Gemengde gevoelens

Het plan van Marc Grynberg leidt tot gemengde reacties onder lezers van De Tijd. Zo denken veel van hen dat recycling van smartphones alleen maar in het belang is van het bedrijf dat de recycling uitvoert. Ook vinden velen dat €15 niet voldoende stimulans geeft, vooral omdat ze dit bedrag bij aanschaf van het apparaat al bij moeten betalen.

Anderen vinden het juist een stap in de goede richting, en geven aan dat zij voor €15 per oude smartphone direct bereid zijn om hun hele voorraad op te ruimen.

Wat vindt u?

Kan een statiegeld helpen om meer oude smartphones te recyclen? Of geeft zo’n klein bedrag niet voldoende stimulans om het apparaat in te leveren? Laat het ons weten.

47 Comments

Door Pietje (niet gecontroleerd) op wo, 29-8-2018 - 14:40

Bij ReCell. Opsturen naar hun antwoordnummer (je betaalt zelf dus geen verzendkosten) en vermeld het goede doel van je keuze. Zie de website van ReCell: http://recell.nl/goede-doelen.html

Door Pietje (niet gecontroleerd) op wo, 29-8-2018 - 14:24

Je moet natuurlijk alle persoonlijke gegevens van de telefoon verwijderen en hem terugzetten naar de fabrieksinstellingen voordat je hem inlevert

Door Hans de Wolf (niet gecontroleerd) op do, 23-8-2018 - 19:46

V.w.b.de koopavonden wil deze graag behouden. De frequentie daarentegen mag wel wat minder. Niet 7 of of 5dagen per week maar 2 of 3 lijkt mij genoeg. Supermarkten kunnen wat mij betreft meerdere dagen open zijn.

Door hansdewolf63@gm... (niet gecontroleerd) op do, 23-8-2018 - 19:40

Ik vind het een uitstekend idee. Ik heb er geloof ik nog 3 liggen die niet meer worden gebruikt. Het is trouwens ook een eco idee--

Door Pjotr Kyrillitsch (niet gecontroleerd) op di, 14-8-2018 - 23:24

Onze overheid is in weerwil van pogingen daartoe sedert einde jaren '90 nog steeds en steeds opnieuw niet bereid om statiegeld te doen heffen op veel belangrijker materiaal-cq afvalstromen, te beginnen bij verpakkingsmaterialen als kleine petflessen en aluminium bierblikken. Elk ons omringend beschaafd land heeft zo een regeling, maar de verpakkingsindustrie heeft de politiek steeds weten "om te kopen" , op een of andere manier. In feite zou voor al dit soort grondstoffen een statieregeling moeten worden doorgevoerd, of wel zulke zware sancties dat de onwillige burger het wel uit zijn bolle hoofd laat om dit soort spul klakkeloos overal om zich heen te smijten, waar het tienduizenden jaren blijft liggen, met heel veel belastinggeld en overbodige arbeid moet worden verwijderd of in zee terecht komt, daar in kleine deeltjes uiteenvalt en en via de vis -inmiddels reeds- in de voedselketen en onze eigen lijven.

Door Gerry (niet gecontroleerd) op ma, 13-8-2018 - 21:38

Heel goed, we verbruiken al zoveel grondstoffen en daarom is recylen van materialen heel goed.

Door Tom (niet gecontroleerd) op zo, 12-8-2018 - 12:33

Onzin of ze moeten er meer dan 100 euro statiegeld van maken!
Je kan nu al gewoon die apparaten inleveren bij de winkels.

Door Maria Wouters (niet gecontroleerd) op do, 9-8-2018 - 16:19

Een stap in de goede richting en alle beetjes helpen.

Door Paula Jansen (niet gecontroleerd) op do, 9-8-2018 - 13:11

Sta er volledig achter goed plan!

Door Marie-Louise Douven (niet gecontroleerd) op wo, 8-8-2018 - 17:27

super, daarom koop ik een refurbisched telefoon voordeel voor het milieu maar ook voor mij!!!