Stelling: het nieuwe kabinet heeft goede plannen

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn eruit en hebben een groot deel van hun plannen bekendgemaakt. Ziet u die plannen zitten?

Zorg

Kabinet Rutte III investeert allereerst extra geld in de verpleeghuiszorg. Daar komt de komende vier jaar ruim 2 miljard euro bij. Dat geld is vooral bedoeld voor meer personeel. Het nieuwe kabinet wil de kwaliteit van zorg verbeteren door een andere manier van werken: kleinschalig, innovatief en met minder regels. Bestuurders zullen daarop worden beoordeeld. Het manifest 'Waardig ouder worden' wordt ondersteund met 180 miljoen euro.

De eigen bijdrage die nu geldt voor thuishulp wordt vervangen door een abonnement van maximaal 17,50 euro per maand. Nu kan die eigen bijdrage voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) per gemeente verschillen. Daar komt dus een einde aan.
Tot slot blijft het eigen risico komend jaar 385 euro, de zorgpremies gaan iets omhoog. 

Belasting

Het kabinet zal spaargeld minder gaan belasten. De vermogensvrijstelling, het bedrag waarover je nu geen belasting hoeft te betalen, gaat omhoog van 25.000 naar 30.000 euro. De Belastingdienst ziet onder meer spaargeld, aandelen, obligaties, kunst en een tweede huis als vermogen. De maatregel levert mensen met een vermogen van meer dan 25.000 euro gemiddeld 60 euro per jaar op. VVD, CDA, D66 en CU willen de middengroepen op deze manier tegemoetkomen.

De onbelaste vrijwilligersvergoeding gaat van 1500 naar 1700 euro. De ouderenkorting stijgt met 160 euro. Een fiscaal voordeel, maar deze korting gaat wel omlaag, afhankelijk van het inkomen. Details hierover worden nog uitgewerkt. Het lage btw-tarief gaat van 6 naar 9 procent. Daar vallen bijvoorbeeld ook geneesmiddelen onder.

Hypotheek

Niet alleen is het nieuwe kabinet van plan om de hypotheekrenteaftrek versneld af te bouwen; ook mensen die alles al hebben afgelost worden straks belast. De vier partijen willen namelijk af van de zogeheten 'Wet Hillen'. Die wet voorkomt dat mensen die hun hypotheek hebben afgelost, moeten betalen voor hun woningbezit. De maatregel raakt vooral 65-plussers. De helft van hen met een eigen woning heeft geen hypotheekschuld meer. Wat het huizenbezitters precies gaat kosten, is nog niet helemaal duidelijk.

Wat vindt u?

We zijn benieuwd hoe u naar de plannen van het nieuwe kabinet kijkt. Vindt u het begrijpelijke en goede plannen of juist niet? Stem eens of oneens en laat onderaan een reactie achter.

Foto: HvN

104 Comments

Door H.Edgar Wetzel (niet gecontroleerd) op zo, 6-10-2019 - 12:16

We hebben een kapitalische regering met heel veel geld gerelateerde EGO's. HELAAS.

Door gerda (niet gecontroleerd) op zo, 5-11-2017 - 22:29

Heb een eigen huis, maar een laag inkomen op bijstand niveau 925,--euro p/m Ik kan net rondkomen, omdat ik een eigen huis heb heb ik geen recht op zorgtoeslag of kgb.Heb co ouderschap waardoor ik ook voor mijn dochter betaal.Met de afschaffing van de hillen wet word ik ook dit keer zwaar gestraft.Terwijl ik me eigen wil kunnen redden en niet er van hou mijn hand op te houden word dat niet gewaardeerd.Je kan in nederland maar beter bijstandmoeder zijn krijg je huurtoeslag, kgb, zorgtoeslag en is er altijd wel een potje voor je bij de gemeente dan heb je mee als het dubbele van wat ik nu heb.Schandalig die nieuwe plannen.

Door H. van Assen (niet gecontroleerd) op vr, 3-11-2017 - 19:08

Veel basisbehoeften worden duurder door de verhoging van de BTW. De mensen die al goed verdienen krijgen het beter. Het is beleid dat de inkomensverschillen alleen maar vergroot.
Onbegrijpelijk.

Door D (niet gecontroleerd) op wo, 1-11-2017 - 19:25

De ouderen hebben gigantisch geprofiteerd van premiekoopwoningen, VUT of pensioen met 65, studiebeurzen en lange studies, stijgende pensioenen, zelfs eerst vaak gebaseerd op eindloon. Het heeft jaren lang niet op gekund. De jongeren, onze kinderen, betalen de rekening met een pensioenleeftijd van 72 en een lege pensioenpot waar ze nu 20 procent van hun salaris voor betalen voor de ouderen die jaren eerder konden afzwaaien. Kortom, ik ben zelf 50 plusser, maar ik vind het terecht dat de rekening ook naar de ouderen gaat, die veel meer hebben kunnen profiteren dan onze kinderen zullen kunnen.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op zo, 29-10-2017 - 20:12

Eige risico zou met 100 € omlaag kunnen volgens Buma en seegers. De leugenaars hebben weer veel mensen na de verkiezingen op het verkeerde been gezet Compromissen sluiten is normaal maar niet op zulke belangrijke punten Voor mij zijn dit 2 heugelaars die zo stemmen wilden winnen

Door Patrica (niet gecontroleerd) op za, 28-10-2017 - 12:09

In al deze plannen hoor ik niets over volledig arbeidsongeschikten met een veel jongere, langdurig werkeloze partner, zonder inkomen. Werk zit er voor beiden niet meer in.We gaan meer belasting betalen, want we zitten in de laagste schijf en alle kosten gaan omhoog. Hoezo lastenverlichting? Voor de zoveelste maal lastenverzwaring.

Door V. Van Velthoven (niet gecontroleerd) op za, 28-10-2017 - 09:01

Visie ? Wat zei Rutte nou ook alweer over Visie ? "Visie is als een olifant die het zicht ontneemt". Dat krijg je als je het bestuur van het land in stukje knipt van 4 jaar. Straks krijgen we hem in Brussel en dan is hij helemaal untoucheble geworden.

Door J klein (niet gecontroleerd) op vr, 27-10-2017 - 16:45

U zult waarschijnlijk geen nieuwe hypotheek meer krijgen als u uw huis verkocht hebt, en als dat wel zo is dan hebt u geen recht op renteaftrek meer .
Dus moet u toch betalen en door de bijtelling raakt u ook uw zorgtoeslag en ouderenkorting kwijt.

Door PietAa (niet gecontroleerd) op vr, 27-10-2017 - 16:26

Onze eerste levensbehoeften worden duurder. De gepensioneerden houden nog minder over dankzij het kabinet Rutte 3. De VVD aan de macht: alleen de rijken profiteren uiteindelijk en de armen worden armer. Het zal wel weer een graaikabinet worden. Als het valt moeten de extra ministers ook weer jaren uitbetaald worden. dat kost alleen maar geld!

Door wilfried van lunsen (niet gecontroleerd) op vr, 27-10-2017 - 15:02

Armand de protestzanger zong het al . Er moet geld in de schatkist komen. Links en rechts zijn varkens om de trog, waar je het geld vandaan haalt maakt niet uit. Ja, in een land waar zoveel geld aanwezig is, worden degene die het eigenlijk het minst nodig hebben, ook nog eens extra bevoordeeld. 2×modaal en daar boven. De rest in dit land gaat gewoon door met sabbelen aan de fopspeen van kabinet Rutte 3