PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Stelling: het nieuwe kabinet heeft goede plannen

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn eruit en hebben een groot deel van hun plannen bekendgemaakt. Ziet u die plannen zitten?

Zorg

Kabinet Rutte III investeert allereerst extra geld in de verpleeghuiszorg. Daar komt de komende vier jaar ruim 2 miljard euro bij. Dat geld is vooral bedoeld voor meer personeel. Het nieuwe kabinet wil de kwaliteit van zorg verbeteren door een andere manier van werken: kleinschalig, innovatief en met minder regels. Bestuurders zullen daarop worden beoordeeld. Het manifest 'Waardig ouder worden' wordt ondersteund met 180 miljoen euro.

De eigen bijdrage die nu geldt voor thuishulp wordt vervangen door een abonnement van maximaal 17,50 euro per maand. Nu kan die eigen bijdrage voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) per gemeente verschillen. Daar komt dus een einde aan.
Tot slot blijft het eigen risico komend jaar 385 euro, de zorgpremies gaan iets omhoog. 

Belasting

Het kabinet zal spaargeld minder gaan belasten. De vermogensvrijstelling, het bedrag waarover je nu geen belasting hoeft te betalen, gaat omhoog van 25.000 naar 30.000 euro. De Belastingdienst ziet onder meer spaargeld, aandelen, obligaties, kunst en een tweede huis als vermogen. De maatregel levert mensen met een vermogen van meer dan 25.000 euro gemiddeld 60 euro per jaar op. VVD, CDA, D66 en CU willen de middengroepen op deze manier tegemoetkomen.

De onbelaste vrijwilligersvergoeding gaat van 1500 naar 1700 euro. De ouderenkorting stijgt met 160 euro. Een fiscaal voordeel, maar deze korting gaat wel omlaag, afhankelijk van het inkomen. Details hierover worden nog uitgewerkt. Het lage btw-tarief gaat van 6 naar 9 procent. Daar vallen bijvoorbeeld ook geneesmiddelen onder.

Hypotheek

Niet alleen is het nieuwe kabinet van plan om de hypotheekrenteaftrek versneld af te bouwen; ook mensen die alles al hebben afgelost worden straks belast. De vier partijen willen namelijk af van de zogeheten 'Wet Hillen'. Die wet voorkomt dat mensen die hun hypotheek hebben afgelost, moeten betalen voor hun woningbezit. De maatregel raakt vooral 65-plussers. De helft van hen met een eigen woning heeft geen hypotheekschuld meer. Wat het huizenbezitters precies gaat kosten, is nog niet helemaal duidelijk.

Wat vindt u?

We zijn benieuwd hoe u naar de plannen van het nieuwe kabinet kijkt. Vindt u het begrijpelijke en goede plannen of juist niet? Stem eens of oneens en laat onderaan een reactie achter.

Foto: HvN

Reactie toevoegen

94 Comments

Door Frits Trines (niet gecontroleerd) op wo, 18-10-2017 - 08:03

Hallo allemaal, wakker worden, het moet ergens vandaan komen het gat in de regeringshand moet gevuld worden. En zien jullie niet dat ook zij langzaam ouder worden en in de baantjes carrousel moeten worden opgenomen op een goede plaats met een verdienmodel waar zij er de laatste jaren flink op vooruit gaan. En dadelijk komen nog de gemeentelijke belastingen hierboven op dus terug in het hok jullie gepeupel, Na jaren van tientallen miljarden te bezuinigingen en banken redden worden we nu weer blij gemaakt met een koekje van eigen deeg. van 6 naar 9 procent de energie belasting is inmiddels de helft van de rekening en alle andere belastingen draaien ons de nek om.

Door Fritri (niet gecontroleerd) op wo, 18-10-2017 - 00:05

zoals de afgelopen vijftig jaar we worden weer genaaid. misschien moeten we allen homo worden dan voelen we ons niet genaaid.

Door Jojo (niet gecontroleerd) op di, 17-10-2017 - 18:50

Het is het aloude verdeel en heers en veel mensen blijven erin geloven.

Door Anita (niet gecontroleerd) op di, 17-10-2017 - 18:35

De ouderen en laagste inkomens zijn weer de dupe. Het verschil tussen rijk en arm wordt groter!

Door A.van Jaarsveld (niet gecontroleerd) op ma, 16-10-2017 - 23:53

De plannen zie ik ook niet zitten.

Door A.van Jaarsveld. (niet gecontroleerd) op ma, 16-10-2017 - 23:50

De huren worden veel te hoog. Mijn pensioen gaat op naar huur. Waar ik altijd voor
betaald heb. En houd nu alleen A.O.W.over.Als het zolanger doorgaat moet ik mijn huis
misschien nog wel.Dan ben ik dakloos. Als Nederlander heb ik altijd gewerkt en
belastingen betaald.Waar is de regering nu mee bezig. Om de mens gelukkig of onge-
lukkig te maken.

Door H.Leushuis (niet gecontroleerd) op ma, 16-10-2017 - 23:16

Ik heb geen vertrouwen in Rutte 3

Door T. van DAALEN (niet gecontroleerd) op zo, 15-10-2017 - 20:45

Gepensioneerde mensen behoren volgens de nieuwe coalitie kennelijk niet tot de gewone en normale mensen.

Door Jan Honkoop (niet gecontroleerd) op zo, 15-10-2017 - 18:46

Plannen zijn slecht voor de lage inkomens en gepensioneerden,maar niet alleen voor deze groep maar voor alle ingezetenen.Hogere BTW denderd door in alle tarieven en vooral in de noodzakelijke levensbehoeften.Maar ook in allerlei andere sectoren zoals OV,medicijnen,energie(wat al een extra verhoging ondervind buiten de BTW!).
Woekeraars kunnen nog steeds worden bestraft volgens het wetboek(waarom de staat niet?).
C.Q.
Privatisering van de verzekering op gezondheidszorg is de grootste stommiteit die ooit begaan is!Te danken aan mijnheer Hoogervorst....

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op zo, 15-10-2017 - 11:11

Nog meer graaien en nog meer maatschappelijke onrust. Wat hebben we toch fijne politici