Stelling: het weigeren van een medische behandeling aan mensen die ongezond leven gaat te ver

Ruim 40% van de medisch specialisten zou het recht willen hebben om een behandeling te weigeren wanneer mensen ziek zijn geworden door een ongezonde levensstijl. Dit blijkt uit een onderzoek door de Federatie Medisch Specialisten en het tv-programma Brandpunt. Wat vindt u?

Medisch ethicus Medard Hilhorst reageert: "Sommige artsen zien de mogelijkheid tot het weigeren van een behandeling best zitten, zeker in deze tijd van bezuinigingen." Volgens Hilhorst zal dit echter niet betekenen dat artsen massaal behandelingen gaan weigeren. Maar hoe kunnen medisch specialisten bepalen in hoeverre een ziekte is ontstaan door een ongezonde levensstijl? Er zijn altijd erfelijke factoren die van invloed kunnen zijn. Marcel Daniëls, bestuurder bij de Federatie en zelf cardioloog, geeft aan dat patiënten die in acuut levensgevaar verkeren natuurlijk altijd geholpen worden.

Wat vindt u?

Gaat het weigeren van een behandeling aan mensen die ongezond leven te ver? Of brengt een ongezonde levensstijl consequenties met zich mee? Breng rechtsboven uw stem uit en reageer of like de Plus Magazine Facebookpagina en praat mee!

Bron(nen):

12 Comments

Door Jojo (niet gecontroleerd) op di, 3-3-2020 - 17:26

Hoe bepaal je of iemand al dan niet gezond leeft? Hoe meet je dat? En bijvoorbeeld pilgebruik is ook zeer nadelig voor je gezondheid.

Door jan jakob (niet gecontroleerd) op di, 3-3-2020 - 14:49

zeer eens

Door Kees (niet gecontroleerd) op ma, 4-2-2019 - 08:47

En de overheid bepaalt het weer!!!!

Door Andrea (niet gecontroleerd) op zo, 20-5-2018 - 18:22

Als iemand met de diagnose COPD blijft roken, heeft hij naar mijn mening het recht op behandeling verspeeld.
Het is van deze persoon respectloos naar zijn medemens toe, die die behandeling mede betaald.
Als iemand niet alles wil doen voor zijn gezondheid, moeten wij dan wel betalen? Niet van mijn centen.

Door Fanny (niet gecontroleerd) op za, 20-6-2015 - 09:34

Bhandelingen weigeren in kader van de bezuinigingen, geen woorden voor; En moeten de artsen hierover bepalen of iemand gezond/ongezond leeft. Kijk eens hoe wij als burgers op aarde leven; de lucht die wij inademen is niet meer gezond, stoffen die schadelijk zijn voor onze gezondheid. Onze voedselwaarden; Groente en fruit die worden bespoten, de kwaliteiten rondom het vlees. Kaas altijd in de schijf van vijf en nu verdwenen i.v.m. te veel vet met risico op hart- en vaatziekten. En dan de verhalen rondom het brood wat opeens gezondheidsproblemen zou veroorzaken en dik maken, ga zo maar door. Belachelijk; en dit doen wij burgers allemaal zelf. Dieet zus dieet zo; wel niet gezond mensen geloven het en de bedenkers zien hun bankrekeningen stijgen. Net als het af en toe roken of het af en toe nuttigen van een alcoholische drankje wie zegt dat het schadelijk is voor je gezondheid het kan juist heel verhelderend zijn voor stress, overspannenheid etc. Als men dit met mate doet is dit misschien nog wel veel beter dan die gesprekken met psychiaters, psychologen etc. waardoor het leven je hierin alleen maar verlengt. Als je ook maar bij een arts komt is eerste de vraag rookt u ook,,, belachelijk denkt men nou werkelijk dat wanneer je rookt longkanker krijgt.. nee het zijn ook de schadelijke stoffen van fabrieken, spuitwerkzaamheden noem maar op waar burgers in werken. En dan de schadelijke stoffen waarmee in ziekenhuizen wordt gewerkt. Het is gewoon niet te bepalen hoe je aan ziektes of iets dergelijk komt het kunnen de genen zijn, erfelijkheid,,, en Ga zo maar door……….
KORTOM NIEMAND BEPAALT OF IEMAND WEL OF NIET GEZOND LEEFT!!! IEDER HEEFT RECHT OP EEN BEHANDELING DIE VOOR HEM/HAAR NODIG IS!!!!

Door Gert (niet gecontroleerd) op do, 18-6-2015 - 18:59

Behandeling weigeren gaat te ver, maar ik kan me wl voorstellen dat pertinente weigering de levensstijl te verbeteren voor de verzekering aanleiding kan zijn de behandeling niet (meer) te vergoeden. Als ik mijn huis aantoonbaar opzettelijk in brand steek krijg ik van de verzekering ook geen vergoeding.

Door smallie (niet gecontroleerd) op do, 18-6-2015 - 13:09

Schaf dan de medische zorg maar af. Wie leeft er nu gezond????? Auto rijden is ongezond. Spijkerstof (90% draagt dit) is kankerverwekkend. Houd toch op. Gewoon behandelen en niet zeuren.

Door Joze (niet gecontroleerd) op za, 13-6-2015 - 09:20

En om dan niet te worden behandeld vind ik discriminatie, hij heeft dan wel gerookt maar hij heeft altijd zijn ziekenfonds premie betaald. En over SHAG is veel heel veel belasting betaald dat in de schatkist gaat. Due dan moeten ze dat geld maar aanspreken.
En misschien overkomt je wat dat helemaal niet met een ongezonde levensstijl te maken heeft. EN DAN.....???

Door Joze (niet gecontroleerd) op za, 13-6-2015 - 09:17

Wat is voor iemand gezond of ongezond??? Mijn zwager heet nooit gerookt en krijgt Longkanker en op 53 jarige leeftijd overleden. Mijn man en ik hebben heel veel stress en spanning gehad door onze inmiddels overleden dochter. Zij leed aan een zeldzame en niet te behandelende chronische ziekte. Mijn man rookt, veel ,veel te veel. Als hij de sigaretten niet had gehad dan was hij zeker doorgeslagen en heel erg overspannen geworden. Hij heeft heel vaak een poging genomen om te stoppen. hij was toen helemaal niet meer te genieten. Ik zeg hetzelfde als voor onze dochter Liever een kort en een goed leven dan een lang en ellendig leven. Helaas ging dit voor onze dochter niet op zij is 28 jaar geworden en mijn is nu 67 jaar. Dus wie wil dat bepalen wat voor de een gezond is en voor de ander levens kwaliteit.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op do, 11-6-2015 - 17:54

belachelijk, of is hun professie gelijk aan het beslissen over leven en dood, GOD misschien. Moeten hun plaats in de maatschappij weten als arts en dus hun eed volgen. Voor niet noodzakelijke schoonheids ingrepen heb ik minder begrip, alleen verantwoord als de patienten die operatie nodig hebben om weer een menswaardig leven te geven.