Stelling: ‘Ik durf nog gewoon paracetamol in te nemen’

Er blijken miljoenen vervuilde paracetamoltabletten in omloop. De vervuiling is heel licht en het risico is verwaarloosbaar klein, dus de instanties zeggen dat paracetamol nog gewoon veilig te gebruiken is. Zeker omdat paracetamol de eerste keus pijnstiller is. Maar hoe denkt u erover? Reageer op onze stelling.

Dagblad NRC en tv-programma Zembla hebben ontdekt dat er naar schatting 36 miljoen vervuilde paracetamoltabletten zijn gemaakt. Ze bevatten de kankerverwekkende stof PCA. In de tabletten zat erg weinig van deze stof, ze voldeden nog aan de veiligheidsnorm voor medicijnen. Als het pepermuntjes waren geweest, dan was de grens wel overschreden geweest, want de voedselnorm is strenger.  De paracetamol-grondstof kwam uit de Chinese fabriek Anqui Lu’an, de grootste producent van paracetamol-grondstof ter wereld. Lees er hier meer over.

Helaas kun je niet in je medicijnkast kijken of je paracetamol wel ‘schoon’ is. Het is niet bekend welk merk of welke partij paracetamol vervuild is, en welke niet. Ook weten we niet hoeveel van de paracetamol op de Nederlandse markt is gkomen. Mogelijk wordt dat komende dagen wel bekend, maar vooralsnog is het afwachten. Wat vindt u daarvan?

'Eens, ik neem gewoon paracetamol'

Paracetamol is de eerste keus pijnstiller. Ik ben afhankelijk van paracetamol en gebruik het elke dag. Als ik zou overstappen naar een andere pijnstiller, ben ik verder van huis. Ibuprofen en naproxen hebben veel meer bijwerkingen, zeker bij 60-plussers. Het verwaarloosbaar kleine risico van deze vervuiling valt in het niets bij de risico’s van de alternatieven voor paracetamol.

'Oneens, ik durf geen paracetamol te nemen'

Eerst de hoge bloeddrukmiddelen, daarna de maagmiddelen en nu weer paracetamol. Het schept weinig vertrouwen, al die geneesmiddelen die zijn vervuild met gevaarlijke stoffen. Mogelijk wordt deze paracetamol toch uit de handel wordt gehaald, ook al zeggen het CBG en de IGJ nu nog dat de tabletten voldoende veilig zijn. Ik wacht liever het nieuws af over deze partijen, voor ik weer paracetamol slik.

Reactie toevoegen

69 Comments

Door Henna (niet gecontroleerd) op vr, 11-9-2020 - 11:36

Wat er mis mee kan zijn? Kijk naar de uitzending van Zembla NPO2 gisteravond, dan weet je genoeg: kankerverwekkende stof in de grondstoffen. De overheid is te laks en onbe-trouwbaar, de deskundigen zeer duidelijk. Zoals gewoonlijk: raar land soms, Nederland.

Door Hans (niet gecontroleerd) op do, 13-8-2020 - 12:18

Farmaceuten zijn geldgraaiers......vervuiling zal hun een zorg zijn? Reken er maar niet op!

Door Jolanda (niet gecontroleerd) op vr, 7-8-2020 - 03:20

Inderdaad Codeïne is verslavend en heel moeilijk om ervan af te komen.
Ik kan het weten want ik was ook verslaafd en dat allemaal dankzij mijn huisarts.
Ik ben op eigen krachten er weer vanaf gekomen.

Door jantien siccama... (niet gecontroleerd) op do, 30-7-2020 - 19:12

zoveelste bericht, mensen bangmaken, artsen schrijven soms verkeerde medicatie voor
waar apotheker over belt met patiënt, specialist nog nooit van gehoord, het is mij overkomen, ik leef nog, maar begrijpen, waarom worden medicijnen getest?? Doen ze hun werk niet goed, of is het weer een geldkwestie?
Ik weet het ook niet meer, wat je nu nog geloven moet

Door Maarten de Groot (niet gecontroleerd) op wo, 29-7-2020 - 11:32

Ik slik er al jaren 2 per dag tegen het de herrie die mijn warmtepompdroger maakt.

Door Heni (niet gecontroleerd) op zo, 26-7-2020 - 12:41

Het ergste is nog dat een dagblad en een tv-programma dit moesten ontdekken, de minister van volksgezondheid wist dit heus wel.
Laat het volk maar in de waan dat er niets loos is, welterusten en morgen weer gezond op.

Door Jolanda (niet gecontroleerd) op vr, 24-7-2020 - 00:01

en u bent niet verslaafd geworden aan de Codeïne? Kijk maar uit ik dus wel.

Door A.Hergarden (niet gecontroleerd) op do, 23-7-2020 - 20:41

Als pijnpatient heb ik pijnstillers nodig, van alle pijnstillers kan ik alleen paracetamol codeine en tramadol gebruiken. Ook morfine is een optie maar een allerlaatste. De keuze is dus snel gemaakt.

Door A.Hergarden (niet gecontroleerd) op do, 23-7-2020 - 20:40

Als pijnpatient heb ik pijnstillers nodig, van alle pijnstillers kan ik alleen paracetamol codeine en tramadol gebruiken. Ook morfine is een optie maar een allerlaatste. De keuze is dus snel gemaakt.