Stelling: Ik eet 1 keer per week vis

Broodje met zalm
Getty Images

In een gezond voedingspatroon mag vis eigenlijk niet ontbreken. Visvetzuren zijn namelijk heel goed voor je hart en bloedvaten. Daarom adviseren de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum één keer per week vis te eten, bij voorkeur de vette variant. Staat het bij u wekelijks op het menu?

Vaker je stem laten horen in Plus Magazine? Meld je nu aan voor het Plus Panel >>

Hoewel vroeger het advies was om twee keer per week vis te eten, is dat op basis van de huidige inzichten één keer per week. Een wekelijkse portie vis levert namelijk al gezondheidswinst op: minimaal 1 keer per week vis eten ten opzichte van minder dan eens per maand hangt samen met een 10 procent lager risico op beroerte en ongeveer 15 procent lager risico op overlijden aan bepaalde hartziekten. Het maakt niet uit wanneer je die vis eet. Dat kan bij de warme maaltijd, maar ook bij de lunch of tussendoor. En het hoeft niet alleen verse vis te zijn: ook diepvriesvis en vis uit blik zijn prima. Wel heeft vette vis de voorkeur,  denk aan makreel, haring, sardines of zalm.

Mensen die een verhoogd risico hebben op hart- en vaatziekten of in het verleden een hartinfarct of beroerte hebben gehad, kunnen wel baat hebben bij meer vis, namelijk tot twee keer per week. Omdat vooral vette vis ook schadelijke stoffen kan bevatten, is het wel verstandig daarbij te variëren.

Hoe is het bij u? Staat er wekelijks vis op tafel? Stem mee!

Stelling: Ik eet 1 keer per week vette vis

Keuzen
Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum
  • Gezondheidsraad

Reactie toevoegen

Comment

  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.