Stelling: ik ga vaker naar de winkel nu er steeds meer failliet gaan

Getty Images

Eerst een aantal schoenenwinkels, toen V&D, nu Perry Sport en Aktiesport. We kopen steeds vaker producten via internet, waardoor winkels failliet gaan. Probeert u deze trend tegen te gaan of juist niet?

De getroffen winkels

Enkele winkelketens gingen Perrysport en Aktiesport dit jaar al voor en vroegen uitstel van betaling aan: Foto Klein (31 vestigingen, 200 werknemers), Paradigit (17 vestigingen, 200 werknemers) en onlangs La Ligna (52 vestigingen, 230 werknemers).

Eerder, in 2015, werden ook al veel winkelketens getroffen door faillissement. Niet alleen V&D ging failliet, ook voor onder meer DA, Telstar Holding, Schoenenreus en Macintosh sloeg het noodlot toe. Je krijgt haast het gevoel dat er straks geen winkel meer over is. Dat we alles voortaan online bestellen en thuis laten bezorgen.

Is dat wel zo?

Volgens Paul te Grotenhuis van de brancheorganisatie Inretail is dat beeld niet juist: "We hebben in Nederland ongeveer 100.000 winkels. De winkels zijn samen de grootste werkgever van ons land, ze bieden aan 700.000 mensen werk. Ook zien we nog steeds dat de meeste aankopen in de winkelstraten worden gedaan en niet via internet of andere kanalen. Die laatste zijn goed voor slechts 6 procent van de spullen, de rest kopen we in fysieke winkels. Ons land is gewoon overbewinkeld."

Dat neemt niet weg dat het winkelstraatbeeld aan het veranderen is. Te Grotenhuis ontkent dit ook niet: "Maar ik denk dat het gevoel van nu vooral heel erg wordt bepaald door het wegvallen van een paar grote, bekende namen, zoals V&D. En die laten nu in het oog springende plekken achter", zegt hij. "In 2010 zei Inretail al dat 30 tot 40 procent van de winkelmeters uit de markt moet verdwijnen. Dat zien we nu heel snel achter elkaar gebeuren en daarom valt het ook zo op."

Online

Veel winkels verdwijnen omdat het steeds makkelijker wordt om producten via internet te bestellen. Het is niet voor niets dat er juist webshops bijkomen. Kleding, electronica, vakanties, boeken, kant-en-klare gerechten; alles wordt tegenwoordig online aangeboden, er is keuze genoeg.

Wat vindt u?

Wij zijn benieuwd hoe u tegen deze trend aankijkt. Bent u van plan om bewust vaker naar de winkel te gaan nu veel winkelketens het moeilijk krijgen? Breng uw stem uit linksboven op deze pagina of laat hieronder een reactie achter.

Bron: NOS, NU.nl