Stelling: ik gooi nooit voedsel weg

Een derde van het voedsel in Nederland belandt tussen het afval. Ook al is het een doelstelling van de overheid; de verspilling wordt niet minder. Gooit u weleens eten weg?

De doelstelling was om 20 procent minder voedsel te verspillen in de periode 2009-2015. Dat is niet gelukt. Sterker nog, minder dan een procent van deze doelstelling is waargemaakt, meldt het onderzoeksprogramma De Monitor.

Consument

Natuurlijk wordt er veel eten en drinken weggegooid in restaurants en hotels. Maar de grootste verspiller is nog altijd de consument, zo blijkt uit het onderzoek. Gemiddeld gooien we tussen de 40 en 45 procent van ons voedsel weg. We koken te grote porties of bewaren het eten niet op de goede plek. Ieder huishouden kan 300 tot 400 euro per jaar besparen door minder te kopen en weg te gooien. Van oud brood kan je bijvoorbeeld nog wentelteefjes maken.

Supermarkten

Maar er is nog een verklaring voor de voedselverspilling. Steeds meer supermarkten plakken een houdbaarheidsdatum op verse groente en fruit. En doordat consumenten vaak de langste houdbaarheidsdatum kiezen, blijven veel producten in de schappen liggen die later worden weggegooid.

Verder zijn ook voedselproducenten grote verspillers, zoals tomatentelers. Zij gooien tomaten weg die goed van smaak zijn maar bijvoorbeeld niet voldoen aan de kwaliteitseisen qua vorm, kleur en grootte.

En u?

Betrapt u uzelf ook regelmatig op het weggooien van eten en drinken? Laat uw stem achter en geef hieronder een reactie.

41 Comments

Door leny cijsouw (niet gecontroleerd) op di, 6-6-2017 - 20:06

Ik gooi nooit eten weg, heb nooit restjes, als je goed inkoopt, precies genoeg kookt, gaat het goed. Als ik een restje heb, gaat dat de volgende dag op. Broodkapjes eet ik het eerst op, als ze nog vers zijn, heerlijk met kaas. Geheim is: bewust zijn wat je doet.

Door Harry (niet gecontroleerd) op vr, 2-6-2017 - 00:36

Consumenten die goed eten weggooien verdienen schijnbaar teveel. Als je in de jaren zeventig met 8 personen moest leven van 70 gulden invaliditeitsuirkering werd er niet over gedacht om eten weg te gooien. En als ik zie dat in ontwikkelingslanden kinderen de laatste rijstkorrel tussen de straatstenen wegkrabben, dan moesten wij ons als "rijke" Nederlanders doodschamen voor al het goede voedsel dat hier verkwanseld
Wordt.

Door Ellie (niet gecontroleerd) op wo, 31-5-2017 - 07:11

Kan me niet voorstellen dat er nooit iets wordt weggegooid. Wij zijn met z'n tweetjes, maar soms blijft er heus wel eens wat over op het bord en dat gaat dan weg. Je gooit het toch niet terug in de pan? En soms smaakt iets niet zo als je had gehoopt, eet je het dan op of gooi je het weg. Ik doe dan het laatste. Wel eerlijk blijven mensen.

Door Mieke (niet gecontroleerd) op di, 30-5-2017 - 16:58

Brood weggooien? Echt niet, ik gebruik een broodrooster. Lekker warm met smeerkaas die een beetje gesmolten is of met suiker.

Door Antje Breemhaar (niet gecontroleerd) op zo, 28-5-2017 - 23:59

Huisdieren heb ik niet, maar mijn restjes gebruik ik voor een ovenschotel, hartige taart, omelet of nasi, afhankelijk van wat ik aan groente/aardappelen e.d. over heb. Brood ontdooi ik per plakje vanuit de vriezer en heb ik toch oud brood of stokbrood, dan rooster ik dat of maak ik er (hartige) wentelteefjes van. Ook kun je heerlijke bruchetta maken met restjes. Voor mij is het altijd de uitdaging om te kijken wat ik met mijn restjes weer kan brouwen :) Eventueel een lekkere frisse salade erbij.
Restjes stamppot of soep gaan de vriezer in voor een dagje makkelijk.

Door Zeno (niet gecontroleerd) op vr, 26-5-2017 - 19:41

Ik heb de oorlog doorgebracht in een Jappenkamp. Als je daar al wat te eten kreeg was je al blij. Sinds die tijd nooit wat weggegooid. Goed inkopen is ook belangrijk. Dan hoef je niets weg te doen.

Door henriette (niet gecontroleerd) op do, 25-5-2017 - 18:46

Wij gooien zo min mogelijk weg, maar helemaal ontkom je er niet aan. Een halve aardappel gaan wij niet bewaren, en de kapjes brood gaan op de composthoop, die vinden de vogels dan wel weer. Dat mensen zeggen nooit voedsel weg te gooien wil er bij niet in.

Door L.v.d. Linden (niet gecontroleerd) op do, 25-5-2017 - 17:49

Het is een beetje kort door de bocht om een stelling als deze alleen met ja of nee te beantwoorden. Ik denk dat iedereen wel eens voedsel weg moet gooien. Het gaat erom hoe vaak en hoeveel voedsel je weggooit. Wij bewaren altijd het eten wat over blijft en eten dan na een aantal dagen als lunch de "kliekjes". Zo hoef je geen eten wat overblijft weg te gooien.

Door Roelf Folkersma (niet gecontroleerd) op do, 25-5-2017 - 12:25

De grootste veroorzaker van voedsel verspilling is Brusseldoor op alles een houdbaarheid datum te eisen, een voorbeeld zout is 800 000 000 jaar oud maak het schoon stop het in een potje en het moet binnen 3 jaar op zijn anders is het volgens Brussel niet meer bruikbaar en zo zijn er legio voorbeelden

Door Francien (niet gecontroleerd) op wo, 24-5-2017 - 21:57

Mocht er een aardappeltje overblijven dan gaat het altijd naar de vogels.
Maar meestal verwerk ik hem net zoals overgebleven groente.