Stelling: ik gooi uit principe nooit eten weg

Een supermarkt in Wageningen heeft nu een speciaal schap met voedsel dat anders was weggegooid, om zo verspilling te voorkomen. Gooit u zelf ook weleens eten weg?

In het schap van de supermarkt liggen soepen, sauzen, jam en bier. Deze producten zijn stuk voor stuk gemaakt van tomaten, komkommers, pompoenen en broodresten die anders in de kliko waren gegaan. 

Samenwerking

George Verberne is eigenaar van de Wageningse supermarkt. Hij is ervan overtuigd dat het nieuwe schap succes heeft: "Het is een samenwerking met de gemeente en de universiteit. Al die studenten hier zijn zich bewust van het voedsel en de ondernemers zijn bevlogen en zitten vol passie. Prachtig."

55.000 vrachtwagens vol

Het is niet de eerste poging om mensen bewust te maken van het feit dat we in Nederland nog steeds veel voedsel weggooien. Maar toch is ook dit initiatief hard nodig, zegt Toine Timmermans van de Wageningen Universiteit. Volgens hem staat voedselverspilling al jaren hoog op de agenda bij consumenten en bedrijven, maar echt veel succes wordt er niet geboekt. "Ieder jaar gooien we nog steeds tussen de 1,7 miljoen en 2,5 miljoen ton weg aan groenten, fruit en brood. Dat zijn jaarlijks 55.000 vrachtauto's vol." 

Inmiddels hebben ook grote bedrijven en organisaties – zoals Albert Heijn, McDonald's en het Voedingscentrum – plannen bekendgemaakt om voedselverspilling tegen te gaan. In 2030 moeten we als Nederlanders de helft minder verspillen.

Gooit u zelf weleens eten weg of juist nooit? Breng uw stem uit en laat onderaan een reactie achter!

Bron: Omroep Gelderland

21 Comments

Door W.L.A. Köhler (niet gecontroleerd) op wo, 18-7-2018 - 13:31

Ik gooi nooit eten weg want als het oud is kan de hond het altijd nog eten. Als die het niet lust, eet mijn vrouw de restjes op.

Door door M.Drummen (niet gecontroleerd) op zo, 10-6-2018 - 14:19

Dat gebeurt dan wel heel zelden

Door Joop Strous (niet gecontroleerd) op wo, 6-6-2018 - 18:19

Als je zoals ik de 2e wereldoorlog en de daarbij behorende hongerwinter heb meegemaakt dan gooi je automatisch nooit wat weg.

Door Jeannette Martens (niet gecontroleerd) op do, 10-5-2018 - 11:43

Het is met zoveel aandacht gegroeid, en met de ver/bewerking van heel veel mensen in uiteindelijk in de verkoop gekomen, en uiteindelijke gekocht. Of door eigen handen in de groentetuin gekweekt, en eraf gehaald, en kan worden opgegeten.

Door ClementineMarie (niet gecontroleerd) op do, 3-5-2018 - 23:24

Mijn man zaliger is van 1933, en heeft in Amsterdam de hongerwinter meegemaakt. Zelf ben ik van 1951, maar ik gooi daarom nooit eten weg, gaat in de koeling, diepvries en oud brood eet ik gewoon, is zelfs beter voor de maag!!

Door ritikln@hotmail.com (niet gecontroleerd) op wo, 18-4-2018 - 13:35

Gebeurd soms wel eens maar probeer het zoveel mogelijk te voorkomen

Door Hans (niet gecontroleerd) op za, 7-4-2018 - 00:43

Als alleen-staande ben je wel gedwongen om eten in te vriezen. Supermarkten verkopen altijd in hoeveelheden vooral voor het 'gezinnetje': pa, moe en 2 koters. De supers denken dat ze mij er blij mee maken om alles in het groot te verkopen. Niet dus!

Meestal kook ik toch in het groot. Bijv. nassi is nauwelijks te maken voor slechts 1 dag. Nassi maken is dan voor 5 of 6 dagen. Alles gaat de vriezer in. Weggooien doe ik zelden. Als ik lees hoeveel eten er wordt weg gegooid, dan begrijp ik er niets van. Mss 1x per jaar dat bij mij er iets echt niet fris meer uit zien of dat er een verdacht randje is te zien.
Mijn weggooien is niet meer dan 500gr/ jr.

Het betekent wel dat je alert moet zijn na moment openen verpakking. Max houdbaarheidsdatum is meestal onzin. Vooral goed kijken naar het eten en ook je neus goed gebruiken. Afgelopen week nog iets open gemaakt van 2012. Niks mis mee!

Door anita (niet gecontroleerd) op do, 5-4-2018 - 17:57

ik vries veel in porties in.
Ik zou wel graag meer produkten zonder verpakking los kunnen kopen in de supermarkten...

Door jo (niet gecontroleerd) op do, 5-4-2018 - 13:27

Niet meer maken dan je op kan, dan hoef je niets weg te gooien.
Verder alles in de vriezer en dan pakken wat nodig is.

Door Marianne Nieuwhof (niet gecontroleerd) op ma, 2-4-2018 - 14:00

ik ben 70 jaar er werd bij ons thuis vroeger geen kruimel weggegooid, en zo is dat bij mij óók al m,n hele leven nog nooit iets maar dan ook echt niets weggegooid.!zonde, je hoeft niks weg te gooien als je normaal inkoopt. en opeet.