Stelling: ik gooi uit principe nooit eten weg

Getty Images

Een supermarkt in Wageningen heeft nu een speciaal schap met voedsel dat anders was weggegooid, om zo verspilling te voorkomen. Gooit u zelf ook weleens eten weg?

In het schap van de supermarkt liggen soepen, sauzen, jam en bier. Deze producten zijn stuk voor stuk gemaakt van tomaten, komkommers, pompoenen en broodresten die anders in de kliko waren gegaan. 

Samenwerking

George Verberne is eigenaar van de Wageningse supermarkt. Hij is ervan overtuigd dat het nieuwe schap succes heeft: "Het is een samenwerking met de gemeente en de universiteit. Al die studenten hier zijn zich bewust van het voedsel en de ondernemers zijn bevlogen en zitten vol passie. Prachtig."

55.000 vrachtwagens vol

Het is niet de eerste poging om mensen bewust te maken van het feit dat we in Nederland nog steeds veel voedsel weggooien. Maar toch is ook dit initiatief hard nodig, zegt Toine Timmermans van de Wageningen Universiteit. Volgens hem staat voedselverspilling al jaren hoog op de agenda bij consumenten en bedrijven, maar echt veel succes wordt er niet geboekt. "Ieder jaar gooien we nog steeds tussen de 1,7 miljoen en 2,5 miljoen ton weg aan groenten, fruit en brood. Dat zijn jaarlijks 55.000 vrachtauto's vol." 

Inmiddels hebben ook grote bedrijven en organisaties – zoals Albert Heijn, McDonald's en het Voedingscentrum – plannen bekendgemaakt om voedselverspilling tegen te gaan. In 2030 moeten we als Nederlanders de helft minder verspillen.

Gooit u zelf weleens eten weg of juist nooit? Breng uw stem uit en laat onderaan een reactie achter!

Bron: Omroep Gelderland

Auteur 
  • Yannick La Gordt Dillié