Stelling: ik stop met dampen met de e-sigaret

De e-sigaret is niet onschuldig, zo vermoeden Amerikaanse onderzoekers na analyse van een aantal jongeren die na dampen in het ziekenhuis terecht kwamen. Maar er zijn kanttekeningen bij dit onderzoek en gewone tabak is nog altijd gevaarlijker. Durft u de e-sigaret nog te gebruiken?

Amerikaanse onderzoekers hadden een vermoeden dat mensen longklachten kregen door de elektronische sigaret. De onderzoekers deden vervolgens een eerste inventarisatie en vonden 53 patiënten die vanwege  long- en darmklachten bijna allemaal waren opgenomen in het ziekenhuis. De klachten kwamen waarschijnlijk door het ‘dampen’. Een van hen was er zelfs aan overleden. Ze beschreven hun ontdekking in het medische vaktijdschrift NEJM.

Cannabis

Kanttekening: het waren vooral jongens die ze onderzochten, met een leeftijd van rond de 19 jaar. Veel van de ondervraagde patiënten had de e-sigaret de voorgaande periode ook gebruikt om THC te inhaleren, de hallucinogene stof uit cannabis. Dit onderzoek geeft dus zeker nog geen uitsluitsel over de veiligheid van de e-sigaret, maar het roept wel de vraag op hoe veilig 'dampen' is.

Longartsen

De Nederlandse vereniging van longartsen (NVALT) heeft ook rondgevraagd onder longartsen hoe vaak dit soort problemen in Nederland voor komt. Zeker drie patiënten hadden  gezondheidsklachten die mogelijk kwamen door de e-sigaret. Volgens het Trimbos instituut rookt 22,4 % van de Nederlandse volwasssenen, en heeft 3,1% wel eens een e-sigaret gebruikt. De e-sigaret kan een hulpje zijn bij het stoppen met roken. De gewone sigaret met tabak is altijd nog gevaarlijker dan de e-sigaret, maar onschadelijk is hij niet, volgens topexpert tabak en chemicus Reinskje Talhout van het RIVM in NRC: 'Hoe schadelijk is echter nog niet duidelijk.'

Durft u de e-sigaret nog te gebruiken? Reageer op de stelling:

Reactie toevoegen

27 Comments

Door c p w van der wal (niet gecontroleerd) op do, 10-10-2019 - 21:14

geen appels met peren vergeliken.
als t in Amerika zo is is t dus hier ook ineens zo
Mensen denk ook eens aan hoe met de zorgverzekering is gegaan was dat ook niet volgens Amerikaans voorbeeld?
Geloof niet altijd alles wat er op t nieuws komt

Door Kitty van der wal (niet gecontroleerd) op do, 10-10-2019 - 21:10

dat klopt maar alles wat in Amerika is wordt hier de laatste jaren ook gehanteerd(ik noem dat:we veramerikaniseren en begrijp me goed Ameria is echt heilig o,a gezien t feit dat vele hun zorgverzekering niet meer kunnen betalen en er aan de andere kant worden er gratis zeker net zo verslavende(ja ik geef achter elkaar toe dat een verslaving is gratis verstrekt door de Overheiden die mensen doen soms alles om het te krijgenen daar horen we niets over

Door Marjan Baudoin (niet gecontroleerd) op wo, 9-10-2019 - 00:28

Eerst bewezen dat de Europese regels toelaatbaar zijn, dan zijn er mensen die van alles in de e-sig stoppen, ziek worden en dus is dampen slecht en moet verboden worden. Ik zou zeggen, kom eerst met een goed bewijs. Nicotinegehalte in Amerika ligt bijna 4x hoger. Damp al jaren en stop niet. Waar wordt je tegenwoordig niet ziek van. Jaren geleden kreeg je kanker van een spijkerbroek. Hoor hier niets meer van. Zolang je niet de e-sig verbouwd en geen idiote dingen erin stopt is er volgens mij nix aan de hand. Blijf lekker dampen. Alles beter dan roken.

Door Petra de Bruin (niet gecontroleerd) op ma, 7-10-2019 - 16:23

Eerst maar eens een gedegen onderzoek naar de E-sigaret. Bij normaal gebruik denk ik niet dat het schadelijk is.

Door Moi (niet gecontroleerd) op za, 5-10-2019 - 11:50

Analoog roken is bijna overal verboden. E-roken was ‘beter’, zelfs volgens artsen.
Een stel idioten gooien THC in hun dampers, de boel op zijn kop en de e-rokers worden gestraft.
De wietrokers paffen er legaal op los in de coffeeshop en op straat. Loop eens van station Amsterdam naar het Damrak! Je loopt in 1 grote wolk!
Uit ervaring kan ik ook nog vermelden dat de meeste coffeeshopbezoekers high op hun fiets of in hun auto stappen.
Ik geloof dat er iets niet helemaal klopt in deze wereld.

Door Maria (niet gecontroleerd) op za, 5-10-2019 - 09:11

Ben er nooit aan begonnen, omdat ik altijd geweten heb, dat het niet goed onderzocht is. Mensen die menen dat ze met een e-sigaret hun nicotine-sigaretten hebben afgezworen hebben slechts het een voor het ander verruild, dat heet een verschuiving in de psychologie.
Mensen die hieronder menen anderen de maat te moeten nemen, zijn dáár weer verslaafd aan: bemoeizucht. Er zijn heel veel soorten verslavingen namelijk.....

Door patricia (niet gecontroleerd) op vr, 4-10-2019 - 17:55

waarom schrijven ze niet hoeveel doden er vallen van ECHT roken per jaar???????? nee dat doen ze niet. maar de staatskas word minder doordat veel mensen zijn gaan e-roken. en dat mag niet hej???? dus nog effe en we betalen ons ook blind aan de e-sigaret. want dan gaan ze het daar halen via accijnzen hej? ze hadden bij tros-radar, een ECHTE damper aan tafel moeten zetten. die veel verstand er van heeft. maar nee, ook dat doen ze niet. stel je voor zeg.... er zijn zoveel mensen al genezen van allerlei kwaaltjes door te stoppen met roken en aan het e-roken zijn. maar dat mag niet uitkomen uiteraard. ik vamp gewoon lekker verder. ik voel me goed. en gaat het mis... is het echt niet van de e-sigaret. dat kan mij niemand wijs maken!!!!!!!!!!!!

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op vr, 4-10-2019 - 12:01

Dirk Ruiter is neut een excuse reactie??? Stop met die bende die niet in je lichaam thuishoort en daar valt de e-sigaret ook onder. Het hoort niet in je lichaam thuis dus hoe je keert of draait het zal altijd schade veroorzaken. Dit is ook het egval met het slappe gelul over de legalisering van wiet. Kom laten we stoppen met roken gaan we over op e-sigaretten en vervolgens op de wiet jajajaja het gaat hier alleen op geld en neut om je gezondheid dat is neven schade. Heb door die troep al twee mensen verloren en geef je de garantie dat dat flinke pijn veroorzaakt en machteloosheid vanwege dat het alsmaar weer toegestaan wordt. Hwe|H

Door René (niet gecontroleerd) op vr, 4-10-2019 - 11:15

Lang verhaal kort, beste Nederlandse pers. check nu ook eens de recente onderzoeken in Groot Brittanie van o.m. kankerfonds. Franse longartsen geven rokende mensen een E-Sigaret gratis om te stoppen met roken!
Wij zijn een dom corrupt en naief landje die zeer afhankelijk blijkt te zijn voor de 2.4 miljard dollar die de tabaksgiganten spenderen om het populaire dampen te ondermijnen. RIVM wordt door de Big Tabacco betaald om de E-sigaret af te keuren door een wel zeer vreemde testmethode erop los te laten....Door dampen lopen zij miljarden mis! Er is nog niemand bewezen door dampen ziek geworden in het 12 jarige bestaan van dampen en het wordt hier goed gereguleerd en gecontroleerd.