Stelling: ik stop met dampen met de e-sigaret

De e-sigaret is niet onschuldig, zo vermoeden Amerikaanse onderzoekers na analyse van een aantal jongeren die na dampen in het ziekenhuis terecht kwamen. Maar er zijn kanttekeningen bij dit onderzoek en gewone tabak is nog altijd gevaarlijker. Durft u de e-sigaret nog te gebruiken?

Amerikaanse onderzoekers hadden een vermoeden dat mensen longklachten kregen door de elektronische sigaret. De onderzoekers deden vervolgens een eerste inventarisatie en vonden 53 patiënten die vanwege  long- en darmklachten bijna allemaal waren opgenomen in het ziekenhuis. De klachten kwamen waarschijnlijk door het ‘dampen’. Een van hen was er zelfs aan overleden. Ze beschreven hun ontdekking in het medische vaktijdschrift NEJM.

Cannabis

Kanttekening: het waren vooral jongens die ze onderzochten, met een leeftijd van rond de 19 jaar. Veel van de ondervraagde patiënten had de e-sigaret de voorgaande periode ook gebruikt om THC te inhaleren, de hallucinogene stof uit cannabis. Dit onderzoek geeft dus zeker nog geen uitsluitsel over de veiligheid van de e-sigaret, maar het roept wel de vraag op hoe veilig 'dampen' is.

Longartsen

De Nederlandse vereniging van longartsen (NVALT) heeft ook rondgevraagd onder longartsen hoe vaak dit soort problemen in Nederland voor komt. Zeker drie patiënten hadden  gezondheidsklachten die mogelijk kwamen door de e-sigaret. Volgens het Trimbos instituut rookt 22,4 % van de Nederlandse volwasssenen, en heeft 3,1% wel eens een e-sigaret gebruikt. De e-sigaret kan een hulpje zijn bij het stoppen met roken. De gewone sigaret met tabak is altijd nog gevaarlijker dan de e-sigaret, maar onschadelijk is hij niet, volgens topexpert tabak en chemicus Reinskje Talhout van het RIVM in NRC: 'Hoe schadelijk is echter nog niet duidelijk.'

Durft u de e-sigaret nog te gebruiken? Reageer op de stelling:

Reactie toevoegen

31 Comments

Door Ramon Sean (niet gecontroleerd) op za, 28-12-2019 - 16:06

Longinhoud is drastisch vermeerderd na stoppen met de gewone sigaret, rook minder en het afnemen van nicotine gebruik (tis blijft een serieuze verslaving) minderd.

Zo nu en dan nog een iqos maar beter dan razuneus, stoppen met sigaret.

Top product!

Door Alie Mulder (niet gecontroleerd) op vr, 1-11-2019 - 09:27

Goede morgen allemaal, Ik rook niet, drink niet en eet gezond.
Maar,Een tevreden roker is geen onruststoker, roken is taboe, eten is taboe,korte rokken en homo s mogen ook niet meer zoenen,,, het enige wat je in dit land mag doen is betalen voor van alles en nog wat,

Mijn stelling laat lekker roken die E rokers,Van de stress van betalen.. betalen snak je toch snel naar iets ,,,,
beter dit dan drank, ik kan het me het voorstellen hoor!
tabaksrook is wel heel slecht voor astma patienten,
maar buiten kan het geen kwaad,
bioverbranding van hout is veel erger !!!!
De lieve groetjes Alie

Door Frits (niet gecontroleerd) op wo, 30-10-2019 - 08:44

Vèruit véél véél meer doden door roken dan door dampen ... ;-) !!

Frts

Door Albert van der ... (niet gecontroleerd) op di, 29-10-2019 - 19:50

weer zoiets kom op zeg waarom zou je roken hoef je ook geen keuzes te maken

Door c p w van der wal (niet gecontroleerd) op do, 10-10-2019 - 21:14

geen appels met peren vergeliken.
als t in Amerika zo is is t dus hier ook ineens zo
Mensen denk ook eens aan hoe met de zorgverzekering is gegaan was dat ook niet volgens Amerikaans voorbeeld?
Geloof niet altijd alles wat er op t nieuws komt

Door Kitty van der wal (niet gecontroleerd) op do, 10-10-2019 - 21:10

dat klopt maar alles wat in Amerika is wordt hier de laatste jaren ook gehanteerd(ik noem dat:we veramerikaniseren en begrijp me goed Ameria is echt heilig o,a gezien t feit dat vele hun zorgverzekering niet meer kunnen betalen en er aan de andere kant worden er gratis zeker net zo verslavende(ja ik geef achter elkaar toe dat een verslaving is gratis verstrekt door de Overheiden die mensen doen soms alles om het te krijgenen daar horen we niets over

Door Marjan Baudoin (niet gecontroleerd) op wo, 9-10-2019 - 00:28

Eerst bewezen dat de Europese regels toelaatbaar zijn, dan zijn er mensen die van alles in de e-sig stoppen, ziek worden en dus is dampen slecht en moet verboden worden. Ik zou zeggen, kom eerst met een goed bewijs. Nicotinegehalte in Amerika ligt bijna 4x hoger. Damp al jaren en stop niet. Waar wordt je tegenwoordig niet ziek van. Jaren geleden kreeg je kanker van een spijkerbroek. Hoor hier niets meer van. Zolang je niet de e-sig verbouwd en geen idiote dingen erin stopt is er volgens mij nix aan de hand. Blijf lekker dampen. Alles beter dan roken.

Door Petra de Bruin (niet gecontroleerd) op ma, 7-10-2019 - 16:23

Eerst maar eens een gedegen onderzoek naar de E-sigaret. Bij normaal gebruik denk ik niet dat het schadelijk is.

Door Moi (niet gecontroleerd) op za, 5-10-2019 - 11:50

Analoog roken is bijna overal verboden. E-roken was ‘beter’, zelfs volgens artsen.
Een stel idioten gooien THC in hun dampers, de boel op zijn kop en de e-rokers worden gestraft.
De wietrokers paffen er legaal op los in de coffeeshop en op straat. Loop eens van station Amsterdam naar het Damrak! Je loopt in 1 grote wolk!
Uit ervaring kan ik ook nog vermelden dat de meeste coffeeshopbezoekers high op hun fiets of in hun auto stappen.
Ik geloof dat er iets niet helemaal klopt in deze wereld.

Door Maria (niet gecontroleerd) op za, 5-10-2019 - 09:11

Ben er nooit aan begonnen, omdat ik altijd geweten heb, dat het niet goed onderzocht is. Mensen die menen dat ze met een e-sigaret hun nicotine-sigaretten hebben afgezworen hebben slechts het een voor het ander verruild, dat heet een verschuiving in de psychologie.
Mensen die hieronder menen anderen de maat te moeten nemen, zijn dáár weer verslaafd aan: bemoeizucht. Er zijn heel veel soorten verslavingen namelijk.....