Stelling: ik verwacht van jonge mensen dat ze voor me opstaan in de trein

De NS maakt zich op voor een recorddrukte in de treinen. Verwacht u van jonge mensen dat zij voor u gaan staan als er geen zitplaats meer is?

Naar verwachting zullen zo'n 35 miljoen mensen de trein nemen in september. Vorig jaar ging het om ruim 33 miljoen reizigers. September is altijd een drukke maand omdat de vakanties voorbij zijn. Volgens de NS komt het ook door de 'aantrekkende economie' en de 'dalende werkloosheid'.

'Hoort erbij, net als files'

Om overvolle treinen tijdens de spits zoveel mogelijk tegen te gaan, zijn er dit jaar 58 nieuwe treinen met 200 rijtuigen op het spoor. Ook is het onderhoudsprogramma aangepast om meer rijdend materieel ter beschikking te hebben. De NS benadrukt dat er nu meer treinen dan ooit rijden op het Nederlandse spoor. Toch zal er tijdens de spits niet voor iedereen plek zijn om te zitten. "Dat hoort er nu eenmaal bij, net als files op de weg", aldus de NS.

Uw mening

De kans is dus groot dat u in september geen zitplaats kunt vinden in de trein. Verwacht u van jonge mensen dat zij ruimte voor u maken? Stem eens of oneens en laat onderaan een reactie achter.

Trefwoorden:

72 Comments

Door Marjo (niet gecontroleerd) op di, 11-6-2019 - 18:30

Het is normaal om voor ouderen op te staan. Ik, 62 sta zo wie zo op voor zwangeren en mensen die ouder zijn. De jeugd denkt daar niet bij na, een enkeling doet dat wel en dat kan ik waarderen. .

Door Marjo (niet gecontroleerd) op di, 11-6-2019 - 18:30

Het is normaal om voor ouderen op te staan. Ik, 62 sta zo wie zo op voor zwangeren en mensen die ouder zijn. De jeugd denkt daar niet bij na, een enkeling doet dat wel en dat kan ik waarderen. .

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op wo, 8-5-2019 - 07:21

Het is niet zo zwart wit; maar een aanbod van een jong iemand sla ik niet af. Ik heb poly artrose en lang staan in overvolle treinen en slingerende trams kost mij veel energie en pijn. Soms vraag ik het weleens, ben nog nooit afgewezen. In Amsterdam erger ik mij meer aan toeristen die precies in de spitsuren de zitplekken bezetten, niet doorlopen in de drukke trams, terwijl er nog plek achterin is etc. Daar zou iets op gevonden moeten worden; speciaal vervoer gedurende de spits voor toeristen o.i.d.
De NS zou weer een campagne kunnen voeren: Wilt u zitten, ik kan staan? Want het is wel zo dat in mijn jeugd je werd opgevoed met de stelregel dat je opstond voor ouderen of mensen met kleine kinderen.

Door Helen (niet gecontroleerd) op di, 7-5-2019 - 16:36

Mijn man en ik zijn 71 en 67 jaar en kunnen ook best even staan in de trein. Je kan ook op stillere tijden reizen. Een uitzondering voor mensen die slecht ter been zijn of invalide zou ik wel op prijs stellen.

Door Marion Limburg (niet gecontroleerd) op di, 7-5-2019 - 10:31

Tuurlijk gaan we er van uit dat het netjes is om op te staan voor een ouder iemand. Maar wij "oudjes" en daar hoor ik ook bij kunnen ook op een ander tijdstip reizen. Ik loop met een rollator, heb Fibromyalgie en posttraumatische dystrofie. Jongeren zijn ook moe van een hele dag werken. En het zijn vaak deze groep die mij een zitplaats aanbieden, terwijl degene die gewinkeld heeft blijft zitten.

Door Kokki (niet gecontroleerd) op zo, 5-5-2019 - 16:32

Opstaan voor ouderen (of jongeren voor wie je het noodzakelijk vindt) is een onderdeel van je opvoeding en respect voor de medemens. Of de opvoeding is veranderd maar zeker het respect is voortaan ver de zoeken. Zelfs een tas naast je laten staan terwijl er te weinig zitplaatsen zijn is onbeschoft.

Door C. Bohmer (niet gecontroleerd) op vr, 3-5-2019 - 01:21

Als jongere stond ik in eerste instantie altijd op. Maar als ouderen beginnen te eisen heb ik nog wel eens de neiging om te blijven zitten...je kunt ook als oudere te ver gaan namelijk.
Ik zal echter nooit die keer vergeten dat ik samen met een groep ouderen strande op een station door een storing bij de ns. Het moment dat de bus eraan kwam rende (ja echt hard rennen) die ouderen met rollator achter zich aantrekkend en al richting die bus..waardoor die ene bus vervolvens vol met ouderen zaten en de mensen met de kleine kindjes vervolgens nog moesten wachten 's avonds laat op de volgende bus. Ik verzin dit niet.echt gebeurd..
Ik kan wel zeggen dat mijn kijk op en respect voor ouderen toe wat veranderd is..

Door Liesbeth (niet gecontroleerd) op do, 2-5-2019 - 20:14

Ben 74 jaar en heb rug en heup-problemen, heb echter geen probleem met staan bij de overvolle trein. Wat ikzelf heel naar vind, is de reactie van jonge ouders op de vraag van een echt oud iemand of ze aub op de plaats van de kleuter mogen zitten, afgesnauwd worden met de woorden mijn kind heeft ook betaald. Meerdere keren gebeurd in de tram in Amsterdam.

Door M.Henze (niet gecontroleerd) op do, 2-5-2019 - 00:05

Ik deed het vroeger altijd, opstaan voor oudere. Of vroeg of ze wouden zitten. Maar naar letterlijk meerdere keren ervoor te zijn afgesnauwd "als dank" doe ik het veel minder tegenwoordig. Als ze het zelf vragen sta ik meestal wel op. Sta vaak zelfs op wanneer ik het zelf misschien harder nodig heb. Reuma+evenwicht stoornis.

Door Marna (niet gecontroleerd) op ma, 11-3-2019 - 15:20

De toevoeging ‘zij hebben ook recht op een zitplek’ vind ik niet juist. Wie sterk genoeg is kan staan - dat heeft niet altijd met leeftijd te maken.