Stelling: Ik vind een algeheel rookverbod op stations te ver gaan

Als het aan ProRail ligt zijn de stations in ons land binnen nu en twee jaar geheel rookvrij. De spoorbeheerder zegt veel klachten te krijgen van reizigers die zich storen aan het roken bij de rookpalen en in de rookzones.

Sinds 1 januari 2004 geldt al een rookverbod voor stationshallen, trappen, liften, tunnels en in overkapte stations. Rokers mogen alleen in rookzones op onoverdekte stations een sigaret opsteken.

De spoorbeheerder wil niet afwachten tot het kabinet een totaalverbod op stations landelijk instelt, zo schrijft het Algemeen Dagblad.

Voor het plan zoekt ProRail daarom steun bij de vervoerders, vakbonden en reizigersverenigingen. Die reageren gemengd, aldus RTLNieuws. Volgens FNV moet het treinpersoneel bijvoorbeeld ergens kunnen roken, zolang de reizigers er geen hinder van ondervinden. Ook NS vindt het belangrijk dat er genoeg draagvlak is onder reizigers en personeel.

Goed nieuws

Op social media wordt door reizigers ook gemengd gereageerd op het plan van ProRail. Zo zegt een reiziger: “Goed nieuws van ProRail. Ik kan niet wachten tot ik niet meer hoef te vluchten uit bus- of treinhokjes omdat ik letterlijk uitgerookt word!”

Een ander sluit zich daarbij aan: “ProRail: geweldig dat jullie een rookverbod willen invoeren op stations. Ik heb er nooit over geklaagd maar erger me wel aan reizigers die ook buiten rookzones roken en alle peuken die op het perron en spoor belanden.”

Vrij land

Maar lang niet iedereen zegt zich aan de rookzones te storen: “Ik vind roken in de buitenlucht op een perron niet zo’n probleem. Perrons zijn lang genoeg om veraf te staan van de roker”, schrijft een reizigster op Twitter.

“Uiteindelijk is roken de keuze van de persoon, je moet mensen niet dingen verbieden. We leven immers in een vrij land, toch?”, reageert een andere Twitteraar.

Stelling

Wat vindt u van het plan van ProRail om binnen nu en twee jaar alle vierhonderd stations in Nederland rookvrij te maken? Reageer op onze stelling:

Reactie toevoegen

107 Comments

Door Hendrik (niet gecontroleerd) op di, 26-11-2019 - 19:33

Roken in het openbaar moet overal verboden worden. Als je graag rookt doe je het maar thuis

Door Ad (niet gecontroleerd) op ma, 16-9-2019 - 17:40

Zelf was ik een enthousiast roker, al lang niet meer, en bijzonder blij dat ik eindelijk van deze vreselijke hard drugs verslaving bevrijd was, veel motivatie was nodig, maar heb toch alsjeblieft wat respect naar elkaar, iedereen wil toch graag een beetje relaxt leven, sommigen, (velen), onder ons hebben daar andere middelen en normen bij, als het te doen is om dat te accepteren, laat het daar dan bij, het is echt geen lolletje om wat dan ook met moeite te laten staan. Wat te denken van uw stukje vlees, een klein beetje zoetigheid in werkelijk alles wat je lekker vind, af en toe eens een vliegreisje met alles er op en er aan, overdreven vaak naar de kapper en de beautysalon, kilo,s kleding bij de outletstore die je niet gebruikt, je EIGEN kinderen die het hele terras wakker schreeuwen, auto (diesel?) laten draaien om eerst maar eens lekker op te warmen voordat je met je mobieltje aan je oor instapt, naar tennisclubje met de Discovery, maar 10 minuten met de fiets, hoelang moeten we blijven vergelijken, we zijn allemaal aan het proberen denk ik. Zoek het maar lekker uit, rook maar, en als ik er last van heb zeg ik wel, vriendelijk, maar dan ook geen grote bek he', dan is mijn begrip ook wel wat minder, veel geluk allemaal..

Door Prikken (niet gecontroleerd) op zo, 15-9-2019 - 15:20

Mee eens.
Om nog niet te spreken over de stank in je kleding en de vlucht op een "rook terras" alvorens de eerste hap tijdens lunch en/of diner mijn mond bereikt heeft. Voor de "gedwongen" medewerkers is het risico op longca. 60-70%!

Door Loes (niet gecontroleerd) op zo, 15-9-2019 - 12:02

WAT een betutteling en wat een gezeur, laten we met z'n allen gewoon naar onszelf blijven kijken in plaats van naar anderen. Mensen we LEVEN !....laat iedereen dat op zijn eigen manier doen. Iedereen doet het 'goed' op zijn eigen manier. En nee, ik rook niet meer sinds bijna een jaar, ik weet hoe 'heerlijk' een sigaretje was. Het was mijn keus om te stoppen, dan ga ik niet zeuren dat een ander niet mag roken! Het zijn juist diegene die gestopt zijn en het hards roepen hoe slecht het wel niet is...kom op !

Door De Frysk (niet gecontroleerd) op za, 14-9-2019 - 08:48

Een rookvrije openbare ruimte is net zo normaal als veiligheid.

Door Frits (niet gecontroleerd) op za, 14-9-2019 - 03:38

Kom op zeg; t is gewoon buiten ;-) !

Fíjne dag :-), Frts

Door Arno Schuffelers (niet gecontroleerd) op vr, 13-9-2019 - 17:56

Kom ik op het station, in iedere hoek ligt een junkie, niemand die hier iets over zegt, wordt ik plots aangesproken op mijn sigaret door een beambte, ik zeg "brand niet", hij zegt mag niet en zijn eigen pakje sigaretten recht hemdzakje. WAAR ZIJN WE MEE BEZIG!!!!

Door Birgit Versteeg (niet gecontroleerd) op vr, 13-9-2019 - 16:58

Op bijna elk ns station,de tussenstops/kleine twijvel ik, staan al jaren de zogenoemde Snuffel palen! Heb zelf een paar jaar de "kantine" van machinisten en conducteurs/conductrice's gereinigt, die moeten daar ook staan om te roken! De PerronChef(in) kan je ook vertellen waar die staat

Door Alice (niet gecontroleerd) op vr, 13-9-2019 - 13:06

Roken vind ik geen enkel probleem zolang ik er maar geen last van heb. Op stations vind ik een prima maatregel daar het vaak voor overlast zorgt, bovendien kan je ook wel eventjes zonder een sigaret. Ik ben gestopt met roken vanaf 2011 en heb dit in m'n eentje gedaan zonder hulp.

Door H. (niet gecontroleerd) op do, 12-9-2019 - 17:58

Voor rokers die vinden dat ze recht hebben om te roken: je verplicht op die manier iemand om mee te roken; is minstens net zo slecht als zelf roken. Ik krijg er pijn in mijn ogen en keel van en krijg het er benauwd van. En nee, ik heb zelf nooit gerookt. En op vakantie moet ik met het mooie weer naar binnen vluchten, omdat de buurman/-vrouw een sigaret opsteekt. Denk daar maar eens aan.