Stelling: ik vind het belangrijk om iets voor de ander te doen

Iets voor een ander kunnen betekenen blijft belangrijk, ook voor iedereen die zelf afhankelijk is van intensieve zorg. Dat blijkt uit onderzoek. Geldt dat ook voor u?

Het is de conclusie van het proefschrift van geestelijk verzorger Peterjan van der Wal. Hij pleit voor een meer persoonsgerichte benadering in verpleeghuizen. "Geef meer aandacht voor iemands passie of leefplezier en biedt perspectieven", zegt hij. "Ook mensen die permanent van intensieve zorg afhankelijk zijn, willen iets voor een ander kunnen betekenen."

In het onderzoek van Van der Wal komen mensen aan het woord met fysieke beperkingen of een vorm van dementie. Zij vertellen wat voor hen het leven de moeite waard maakt en in hoeverre ze in staat blijken hun leven als waardevol te ervaren. Zo is het sociale netwerk vaak uitgebreider dan gedacht. Specifiek voor mensen met beginnende dementie betekent lotgenotencontact veel, omdat het de betekenis kan hebben van een 'levende relatie'. Ook vinden deze ouderen het belangrijk om iets te doen te hebben: van pure passie tot louter tijdverdrijf.

Vindt u het ook waardevol om iets voor iemand in uw omgeving te kunnen betekenen? Of hecht u daar minder waarde aan dan voorheen? Stem eens of oneens en laat onderaan een reactie achter.

Bron: Zorgvisie

11 Comments

Door J. Glasbergen (niet gecontroleerd) op ma, 18-6-2018 - 11:16

Een ander helpen is pure onzin

Door Hennie (niet gecontroleerd) op zo, 10-6-2018 - 14:02

Ik heb een mooie uitspraak gehoord: Je kunt niet de hele wereld helpen, maar wanneer iedereen 1 persoon ondersteunt, ziet de wereld er al zoveel mooier uit.

Door c. breet (niet gecontroleerd) op do, 7-6-2018 - 17:02

Dat basisbeginsel onderstreep ik, maar helaas... de maatschappij verhardt en heeft geen boodschap aan de ander. Vroeger was de huisvrouw de sociale binding en dat is niet meer mogelijk, want de meeste vrouwen zijn druk met werk en gezin

Door Luc (niet gecontroleerd) op ma, 4-6-2018 - 09:13

Wij op de straat carryen elkaar door weer en wind. Wij doen alles voor elkaar als echte broers.

Door Timo (niet gecontroleerd) op ma, 4-6-2018 - 09:13

Wij broers steunen elkaar door dik en dun

Door Marianne (niet gecontroleerd) op za, 2-6-2018 - 05:34

Ik heb jarenlang EHBO gedaan maar wegens ziekte ging dat niet meer en dat vind ik jammer.

Door Hen Breuls (niet gecontroleerd) op vr, 1-6-2018 - 10:38

Is dat geen menselijk basisbeginsel ?

Door Jan van den Herik (niet gecontroleerd) op do, 10-5-2018 - 22:26

Zeer belangrijk :daarom hebben mijn vriendin en ik een opleiding gevolgd tot contactclown en spelen we in verzorgingshuizen voor mensen met dementie
Clownsopvisiteakkefietje

Door Marianne (niet gecontroleerd) op do, 10-5-2018 - 12:01

Het is belangrijk dat ouderen met hun beperkingen betrokken blijven bij diverse activiteiten. Dat er aangesloten wordt bij hun hobby en interessen. Zij kunnen blijven doen waar ze goed in zijn. Daarnaast ook de mogelijheid hebben om met andere te kunnen delen waar ze tegenaan lopen. DMV lotgenoten contacten of eventuele proffesionele contacten met kennis van hun problematiek.

Door Jeannette Martens (niet gecontroleerd) op do, 10-5-2018 - 11:34

Daar wordt je gelukkig van. Zeker weten.