Stelling: lhbt'ers moeten een eigen plek krijgen in het verpleeghuis

Het dr. Sarphatihuis in Amsterdam opent de eerste woning voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (lhbt). Vindt u dit een goed initiatief of moeten we de zorg juist gemengd houden?

Klantspecifieke zorg

De nieuwe afdeling in het dr. Sarphatihuis krijgt de naam 'Rozeneiland'. Zorginstelling msta wil hiermee een volgende stap zetten in 'klantspecifieke zorg' voor ouderen. Het doel van deze woonruimte, met plek voor acht mensen, is dat de bewoners oud kunnen worden in een omgeving waar ze zichzelf kunnen zijn, zonder dat ze uit hoeven te leggen hoe ze hun leven hebben ingevuld.

Terug in de kast

Zowel volgens Amsta als de thuiszorgorganisatie Gay Care – die bij de invulling van de woonplek betrokken is – is er behoefte aan dit soort speciale woon- en zorgvoorzieningen. Sommige lhbt-ouderen gaan in een verpleeghuis weer terug in de kast, omdat andere bewoners of verzorgers er om verschillende redenen niet goed mee om kunnen gaan. Het gevolg is dat oudere lhbt’ers zich buitengesloten voelen en geen aansluiting meer vinden in hun woonomgeving.

Uw mening

Wat vindt u? Is de speciale woonruimte voor lhbt'ers een goed idee, of moeten we bewoners juist niet scheiden van elkaar in het verpleeghuis? Stem eens of oneens en laat hieronder een reactie achter.

47 Comments

Door Anneke Wilbers (niet gecontroleerd) op do, 8-6-2017 - 18:28

dankjewel Janny, voor je duidelijke woorden.

Door Anneke Wilbers (niet gecontroleerd) op do, 8-6-2017 - 18:26

We leven niet meer in begin 20e eeuw, wel in 2017. Het getoonde gebrek aan inzicht en respect kan alleen maar juist in contact oplossen, laat ieder in zijn waarde en leer eens zien hoe mooi MENSEN zijn.

Ik sluit me graag aan bij Janny van Dalen (18.28 uur), wát een kolder!

Overigens: ik ben lesbisch, en gelukkig nog te jong (61) en gezond om in dit soort woon- en zorgsituaties terecht te komen.

Door marie-Louise (niet gecontroleerd) op vr, 31-3-2017 - 16:15

Het is te gek. voor woorden dat het überhaupt nodig is om deze mensen een gelukkige ouderdag te laten leven. waar is de tolerantie waar wij nederlanders ons zo op laten voorstaan
alleen maar loze woorden.

Door Janny van Dalen (niet gecontroleerd) op do, 30-3-2017 - 18:28

Wát 'n kolder! Wanneer begint het accepteren van mensen díe ánders geaard zijn? Neem ze eindelijk eens op in ónze maatschappij, óns leven. Ben zélf 100% hetro, maar heb anders geaarde in mijn vriendenkring. Ze zijn nét als ieder ander mens en dienen óók als dusdanig mee omgegaan te worden, is mijn mening.

Door ingeborg (niet gecontroleerd) op do, 15-12-2016 - 13:55

Alsjeblieft niet terug in de kast. Ook geen grote die we dan rozeneiland noemen.

Door Milli (niet gecontroleerd) op di, 13-12-2016 - 23:11

Je reinste onzin, waarom kunnen ze niet gewoon tussen alle anderen en moet er weer iets apart voor hun komen.Ze willen toch als gewone mensen gezien worden, hetgeen ze ook zijn.

Door Lucyl (niet gecontroleerd) op di, 13-12-2016 - 20:28

Niet mee eens,dan ga je lhbt'ers afzonderen en in hokjes plaatsen, in nederland horen ze bij de maatschappij en eenieder die daar moeite mee heeft en dat niet accepteert die discrimineert.

Door Serno (niet gecontroleerd) op zo, 11-12-2016 - 21:01

Geheel eens met Maron

Door Jonne (niet gecontroleerd) op zo, 11-12-2016 - 15:56

Waarom willen ze altijd in aparte vakjes? Gewoon invoegen in de samenleving!

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op za, 10-12-2016 - 23:21

Dit is het beste voor hun gemoedsrust. Deze mensen hebben in het verleden al genoeg onrust ondervonden!!! Wat dacht u van discriminatie? Wij hebben moeten leren met deze mensen om te gaan, want zo vanzelfsprekend vonden we het in het verleden niet.