Stelling: met een suikertaks ga ik gezonder leven

Gezaghebbende medici, academici en andere professionals in de gezondheidszorg stellen dat een extra belasting op suiker mensen kan helpen om gezonder te leven. Zou een suikertaks u ervan weerhouden om (veel) ongezonde producten te kopen?

De prominenten vroegen in een open brief, gericht aan minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge, aandacht voor de voorkoming van dementie. Ze benadrukten dat er elk uur vijf dementiepatiënten bij komen. Ook zouden er naar verwachting in 2040 twee keer zoveel mensen aan dementie lijden als nu: in totaal een half miljoen mensen.

“De bevolking kan best geholpen worden met het aanpassen van de leefstijl,” vindt geriater Marcel Olde Rikkert. Het ondersteunen en promoten van een gezondere leefstijl, kan leiden tot wel 20 procent minder gevallen van dementie per jaar. Bovendien kan daarmee tot wel 2 miljard euro op de gezondheidsbegroting bespaard worden.

Naast 35 professoren hebben ook verschillende gezaghebbende zorgprofessionals, zoals vertegenwoordigers van het Trimbosinstituut en de GGD, oud-staatssecretaris Margo Vliegenthart, seniorenbond KBO-PCOB en zorgverzekeraar Menzis, de brief ondertekend. Volgens de auteurs zet het ministerie van Volksgezondheid zijn hoop op de pil die er moet komen tegen Alzheimer, terwijl er ook veel gebaat is bij preventie.

Suikertaks

Een van de middelen waarmee de auteurs dit willen bereiken, is een suikertaks. In ruim 40 landen bestaat dit al. In Engeland wordt bijvoorbeeld geen btw geheven op een groot deel van de voedingsmiddelen, maar juist wel op snoep, snacks, ijs en frisdrank. In Nederland is daarentegen de prijs van gezonde voeding de laatste jaren veel harder gestegen dan die van ongezonde voedingsmiddelen. En dit terwijl verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat aankoopgedrag van voedsel grotendeels wordt bepaald door de prijs.

Wat vindt u?

Zou een suikertaks helpen en u ervan weerhouden om (veel) ongezonde producten te kopen? Laat het ons weten!

Reactie toevoegen

86 Comments

Door Bianca (niet gecontroleerd) op vr, 8-11-2019 - 20:13

De overheid verdient veel te veel aan voedselgiganten en laat haar oren daarnaar hangen. Dus als ze doet alsof ze zo begaan is met de gezondheid van haar burgers, is ze knap hypocriet bezig. Net als roken en drinken en verkeersovertredingen begaan; als iedereen daar op dit moment mee zou stoppen, heeft de schatkist direct een enorm probleem. Feit is dat veel minima een niet-zo-goede-gezondheid (met bijbehorend gewicht) heeft omdat goedkoop eten vol zit met suikers, vetten, vulstoffen, en geur-/kleur-/smaakstoffen. Het vult wel maar voedt niet dus vaak zijn deze mensen ook nog ondervoed want ze hebben gebrek aan vitamines, mineralen en sporenelementen.

Door OJ (niet gecontroleerd) op vr, 8-11-2019 - 10:06

@Maria: helemaal mee eens; pak de producent aan. Oftewel bij de wortel het onkruid verwijderen als je een probleem ECHT wil oplossen. Het riekt naar zakkenvullerij vd overheid: de nieuwe melkkoe. Omdat algemeen bekend is dat suiker een behoefte is vd mens en daardoor ook een soort van verslavend.

Door OJ (niet gecontroleerd) op vr, 8-11-2019 - 09:51

De vraagstelling is niet goed; ik let altijd op mn gezondheid met wat ik eet en lees alle etiketten. Dus ga er niet minder suiker om eten.
Wat ze wel moeten verbieden, of verplicht duidelijker op de verpakking zetten is de aanwezigheid van smaakversterker en sulfiet.
Daar wordt ik (en vele anderen)echt dagenlang ziek van. Vooral de smaakversterker E621 staat erg verradelijk in vele varianten onherkenbaar op de verpakking. Erg vreemd dat dit mag in een land waar we zelfs al praten over een suikertax.

Door Alex (niet gecontroleerd) op di, 5-11-2019 - 21:18

Inderdaad, met een tax red je het niet. Maak gezond eten goedkoper, vertel ook waarom dat het gezond is en geef aan bij slecht voedsel, dat het slecht is via een gemakkelijk te herkennen systeem.

Door Anna (niet gecontroleerd) op zo, 3-11-2019 - 09:51

Maak gezond eten goedkoper, dat helpt beter dat ongezond eten duurder maken. We betalen al teveel belasting en dan ook nog extra op eten. Btw omhoog heeft ons eten al duurder gemaakt nu nog extra taks nee stop daarmee.

Door Maria (niet gecontroleerd) op za, 2-11-2019 - 16:22

Betuttelend! en gaat weer ten koste van de laagste inkomens, die toch al tekort komen!
Daar hoor ik niet bij, beslist niet, maar heb ik in mijn werk wel mee te maken.
Gaat niet gebeuren, komt er niet doorheen in Nederland.

Door Hilde Jacobs (niet gecontroleerd) op za, 2-11-2019 - 14:25

Minder inkomen van de Belgen die naar Nederland komen om die idiote wet te ontlopen. Ik hoop dat men hier dan zo slim is om geen tax op vb coca zero te heffen? Want dat is in Belgie wel zo. Met andere woorden weer iets om mensen het geld uit hun zakken te halen.

Door a.j. van gils (niet gecontroleerd) op vr, 1-11-2019 - 11:45

Ophouden met het belerende vingertje; de doorsnee consument is intelligent genoeg en doorziet wel uit welke hoek deze voorstellen komen; hoe zit het juridisch met gezondheidsclaims; zeg gewoon alle voeding is ongezond; alleen de ene is minder ongezond dan de andere dan spreek je de waarheid!!!

Door Bé Aalders (niet gecontroleerd) op vr, 1-11-2019 - 11:20

De zoveelste belasting om het volk uit te melken.

Door Sophia (niet gecontroleerd) op vr, 1-11-2019 - 00:16

Voedselproducenten moeten VERPLICHT worden MINDER suiker en zout toe te voegen aan hun producten !! Laat de regering daar maar eens werk van maken !! Het KAN wel anders maar WIILEN de verantwoordelijken wel anders ......