Stelling: met een suikertaks ga ik gezonder leven

Gezaghebbende medici, academici en andere professionals in de gezondheidszorg stellen dat een extra belasting op suiker mensen kan helpen om gezonder te leven. Zou een suikertaks u ervan weerhouden om (veel) ongezonde producten te kopen?

De prominenten vroegen in een open brief, gericht aan minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge, aandacht voor de voorkoming van dementie. Ze benadrukten dat er elk uur vijf dementiepatiënten bij komen. Ook zouden er naar verwachting in 2040 twee keer zoveel mensen aan dementie lijden als nu: in totaal een half miljoen mensen.

“De bevolking kan best geholpen worden met het aanpassen van de leefstijl,” vindt geriater Marcel Olde Rikkert. Het ondersteunen en promoten van een gezondere leefstijl, kan leiden tot wel 20 procent minder gevallen van dementie per jaar. Bovendien kan daarmee tot wel 2 miljard euro op de gezondheidsbegroting bespaard worden.

Naast 35 professoren hebben ook verschillende gezaghebbende zorgprofessionals, zoals vertegenwoordigers van het Trimbosinstituut en de GGD, oud-staatssecretaris Margo Vliegenthart, seniorenbond KBO-PCOB en zorgverzekeraar Menzis, de brief ondertekend. Volgens de auteurs zet het ministerie van Volksgezondheid zijn hoop op de pil die er moet komen tegen Alzheimer, terwijl er ook veel gebaat is bij preventie.

Suikertaks

Een van de middelen waarmee de auteurs dit willen bereiken, is een suikertaks. In ruim 40 landen bestaat dit al. In Engeland wordt bijvoorbeeld geen btw geheven op een groot deel van de voedingsmiddelen, maar juist wel op snoep, snacks, ijs en frisdrank. In Nederland is daarentegen de prijs van gezonde voeding de laatste jaren veel harder gestegen dan die van ongezonde voedingsmiddelen. En dit terwijl verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat aankoopgedrag van voedsel grotendeels wordt bepaald door de prijs.

Wat vindt u?

Zou een suikertaks helpen en u ervan weerhouden om (veel) ongezonde producten te kopen? Laat het ons weten!

Reactie toevoegen

98 Comments

Door ga toch fietsen! (niet gecontroleerd) op do, 26-12-2019 - 13:04

De betutteling in Nederland kent geen grenzen, hierna wellicht: vet, zout, benzine-verbruik? Doe eerst iets aan de fabricage en fabrikanten, dan begin je bij de poort.
En laat het volk, de intelligente mensen, met rust!

Door Jordy Raaij (niet gecontroleerd) op vr, 13-12-2019 - 14:09

Ik maak zelf wel uit wat ik eet. Een fles van 1 1/2 liter Cola is goedkoper dan een fles van 1 1/2 liter water. laat jezelf niet gek maken door belastingen op gezonder eten, doen ze dat in Den Haag ook? Nieuwjaars receptie de bitterballen gaan er daar gretig in en ook andere vette happen. Als je gezonder wilt eten kan dat ook zonder belasting.

Door Jordy Raaij (niet gecontroleerd) op vr, 13-12-2019 - 14:03

zonder suikertaks kun je ook gezonder eten. Waarvoor moet er weer een belastingmaatregel komen, betalen we al niet genoeg onzinnige belasting.

Door Marieke (niet gecontroleerd) op do, 12-12-2019 - 16:19

Men (regering en gezondheidszorg) moet juist gezond voedsel veel goedkoper maken. Minima wordt daar juist niet de dupe van maar gezonder en men houdt wat over om wat leuks of lekkers van te kopen. Af en toe iets minder gezond/duurder eten moet kunnen. Kijk maar naar de prijzen van Becel margarine in kuipjes, hoe meer gezonde ingredienten er in, des te duurder wordt het. En dat is nou juist de omgekeerde wereld. De rijke kan wel, en de arme kan niet gezond inkopen. Hoezo geen suikertaks, die moet echt flink omhoog als ik te dikke volwassenen en te veel dikke kinderen bij de scholen zie lopen.

Door Fer (niet gecontroleerd) op di, 10-12-2019 - 19:05

Met een suikertaks wordt alles duurder mede doordat dat er nagenoeg overal suiker toegevoegd wordt. Goed voor de staatskas. Zie Rutte al gniffelen.

Door Henna (niet gecontroleerd) op za, 7-12-2019 - 10:11

@Maria: klopt precies: in nogal wat artikelen en reacties hier doen mensen voorkomen of men seniel wordt, als men vijftig jaar of ouder is. Het omgekeerde is waar: door levenservaring is er sprake van veel meer verbindingen tussen de hersenen en scoren gezonde ouderen net zo goed als jongeren in onderzoeken.

Door Maria (niet gecontroleerd) op za, 30-11-2019 - 10:11

@jojo Denk je dat intelligente mensen, zoals ik, het verschil tussen de suikers niet kennen? Is slechts een aanname en net zo betuttelend van karakter als deze hele website!

Door A.J. Woldhuis (niet gecontroleerd) op wo, 27-11-2019 - 09:28

Altijd dezelfde domme reactie van de overheid. Omdat dit geld oplevert.
Bekijk het eens andersom: Maak goedkoper, aantrekkelijker wat gezond is. Belonen werk beter dan bestraffen, toch?
Dat levert OOK geld op, omdat het beter werkt....

Door Frits (niet gecontroleerd) op di, 26-11-2019 - 21:35

Wat een domme vraag/antwoord. Laat dan uit 3 antwoorden kiezen.3. nee, maar ik hou er gewoon rekening mee en eet redelijk gezond Ik ben tegen het steeds maar duurder maken van bepaalde levensmiddelen, en ik vind dat mensen zelf zoveel discipline moeten opbrengen om minder suiker te eten. Sigaretten zijn ook erg duur en die laat een verstokte roker ook niet staan. Doe dan de premie maar omhoog voor mensen die zich niet aan bepaalde dingen houden, dan tref je geen mensen die het wel goed doen.

Door T.Bazuin (niet gecontroleerd) op za, 23-11-2019 - 11:05

Hou altijd rekening met wat ik eet.Maar mag wel een koekje of chocolaatje bij te thee.
Al dat gezeur!