Stelling: Regels voor kerstverlichting vind ik een goed idee

Huizen verlicht met honderden of zelfs duizenden kerstlampjes. Het gebeurt steeds vaker, omdat er technisch meer mogelijk is en feestverlichting goedkoper wordt. Maar niet iedereen vindt dat een goede ontwikkeling. Moeten er volgens u regels komen voor huiseigenaren die hun gevel versieren?

In Amsterdam is de discussie rondom kerstverlichting momenteel gaande, nadat de gemeente het voorstel van een meldplicht op tafel legde. Het idee is dat iedereen die op meer dan 1 vierkante meter of meer dan 10 procent van zijn gevel feestverlichting aanbrengt, dat voortaan moet melden bij een lichtjesloket. Verder mag er alleen gebruik worden gemaakt van led-verlichting of lampjes die net zo energiezuinig zijn en 's nachts moet de verlichting uit.

De reden: er wordt nu geen maat gehouden met feestverlichting. Dat resulteert in een druk straatbeeld met te veel prikkels.

Zeurpiet

Ook op andere plekken in het land woedt een zelfde discussie. Zo stelde een verhuurder in Leiderdorp dat zijn huurders de uitbundige kerstverlichting weg moesten halen, want: brandgevaarlijk. Het echtpaar dat er woont, versiert het huis jaarlijks aan de buitenkant met kerstbomen, sterren en een kerstman in zijn slee.

Kerstgevoel

Buurtbewoners snappen niets van de reactie van de verhuurder, zij vinden de versiering prachtig, het geeft hen een echt kerstgevoel. Een verbod op de verlichting is volgens hen 'belachelijk' en de verhuurder is een 'zeurpiet'.

Uw mening

We zijn benieuwd naar uw mening. Vindt u het echt te gek worden met de wildgroei aan kerstverlichting op de gevels van huizen? En zijn regels volgens u nodig? Of geniet u juist van feestverlichting en vindt u regels betuttelend? Reageer op onze stelling.

Reactie toevoegen

168 Comments

Door Titia (niet gecontroleerd) op vr, 18-6-2021 - 23:17

Mogen wij zelf ook nog wat te zeggen hebben!

Door Cees Canada. (niet gecontroleerd) op vr, 18-6-2021 - 17:56

Man, wees maar blij dat ik niet tegenover je woon. Hier hangt de kerstverlichting het hele jaar. En als het sneeuwt in April gaat het aan.

Door Dawied Benistant (niet gecontroleerd) op wo, 16-6-2021 - 15:52

Vanuit mijn woning in Amstelveen kijk ik uit op Amsterdam Zuid(as) en Zuidoost. Bij diverse gebouwen brandt dag en nacht verlichting waaronder sier- en reclameverlichting. Een voorbeeld daarvan is het Ziggodome met een enorme oppervlakte aan felle en drukke verlichting. Bij veel kantoorgebouwen brandt 's nachts zelfs de binnenverlichting en staan er beeldschermen dag en nacht aan. Dit staat niet in verhouding tot die paar weken dat burgers in september hun huis feestelijk willen verlichten. Zou het niet zinvoller zijn om deze overprikkelende, energieverslindende en natuurverstorende verlichting aan banden te leggen? Waarom wel alles elektrisch met milieuvervuilende accu's tot de wenskaart en peper- en zoutmolen aan toe, maar een paar weken plezier van mensen in de donkerste tijd van het jaar beknotten? Er is het hele jaar 's nachts zoveel verlichting aan in Nederland dat de sterrenhemel nauwelijks is te zien. De natuur wordt hier ernstig door verstoord. Is het niet de verantwoordelijkheid van de overheden om daar eens iets aan te doen? Zelf heb ik geen feestverlichting en maak ik het gezellig met een paar kaarsjes. Als mijn buren zich prettig voelen door voor een paar weken wel hun huis rondom in de schijnwerpers te zetten, vind ik dat prima. Het is misschien wel fijn om het 's nachts dan uit te doen. Waar is het misgegaan met ons tolerante landje?

Door Anja (niet gecontroleerd) op di, 15-6-2021 - 23:03

Nou ik vind het zo zonde wat een energie verspilling.hebben we nou noet iets met hulp voor moeder aarde.

Door Jos (niet gecontroleerd) op ma, 15-2-2021 - 15:54

Zoals met veel zaken: hou het beheersbaar, zorg dat je verlichting geen overlast veroorzaakt voor mens en dier (fel schijnsel, geluidsoverlast). En voor de nacht de verlichting uit.

Door Henry (niet gecontroleerd) op zo, 14-2-2021 - 13:17

Alleen in de avond, tot middernacht.

Door Annemieke (niet gecontroleerd) op za, 13-2-2021 - 11:05

Gaan we bu overal regels voor krijgen? Licht in de duisternis !! Mooi toch

Door Ger (niet gecontroleerd) op vr, 12-2-2021 - 13:26

Alweer hebben ze wat gevonden om te zeuren, mens begin bij jezelf ,het leven is al moeilijk genoeg

Door M. (niet gecontroleerd) op wo, 10-2-2021 - 14:54

sprookjesachtig mooi!

Door Willianne (niet gecontroleerd) op di, 9-2-2021 - 20:07

heb tegenover zo'n fanaat gewoond: héél irritant al dat geflits en geknipper! was ook bepaald niet mooi en aanfluiting voor straat. is zo één die nog met rood plakband ruitjes op de ramen flutst..............