Stelling: roken moet een vrije keuze blijven

Stichting Eindspel Tabak wil een wettelijk verbod op de verkoop van tabak aan de generatie die vanaf 2017 geboren wordt. Wat vindt u van dit voorstel?

'Tientallen miljarden'

De stichting heeft een rapport naar buiten gebracht over de economische kosten van roken. De totale kosten bedragen 21 tot 43 miljard euro per jaar, ten opzichte van een Nederland waarin nooit gerookt is. Dit is jaarlijks 2.000 euro per Nederlander. "Rokers onderschatten de kans dat zij ziek worden van roken en eerder overlijden", staat in het rapport.

De meeste kosten komen momenteel al voor rekening van de roker zelf. Gemiddeld kost een pakje sigaretten vandaag de dag ruim 6 euro. De prijzen van sigaretten en shag zijn de afgelopen vijf jaar met 38 procent gestegen. De gemiddelde roker gaat daarnaast tien jaar eerder dood dan een niet-roker en heeft minder kwaliteit van leven door een grotere kans op ziektes.

'Uitbannen roken kost juist geld'

Toch is niet iedereen het eens over de maatschappelijke kosten die veroorzaakt wordt door rokers. Volgens de website volksgezondheidenzorg.info leidt het uitbannen van roken niet tot lagere, maar juist tot hogere zorgkosten. Als niemand meer zou roken, neemt de levensverwachting toe en lopen mensen meer risico om op latere leeftijd (ouderdoms)ziekten te krijgen, zoals dementie. Dit leidt weer tot extra beroep op zorg, en dus hogere kosten.

Desalniettemin wil stichting Eindspel Tabak een verbod op de verkoop van tabak aan mensen die vanaf 1 januari 2017 geboren worden. De meeste rokers beginnen al voor hun 18de verjaardag, waardoor het voor hen moeilijker is om de gevolgen te overzien. Als hun liefhebberij eenmaal een verslaving is geworden, kunnen ze bovendien moeilijker stoppen, aldus de stichting. Met het pleidooi voor een verbod wil de stichting deze trend doorbreken.

Wat vindt u?

Onze stelling: 'roken moet een vrije keuze blijven'. Wat is uw mening? Moeten we naar een rookvrije samenleving? Breng uw stem uit linksboven op deze pagina en laat hieronder een reactie achter.

Stoppen met roken: tips en trucs

Bron(nen):

118 Comments

Door Miny Nales (niet gecontroleerd) op zo, 8-3-2020 - 16:37

Zowel roken als drugs en lachgas maar ook alcohol is erg slecht voor de gezondheid. En gevaarlijk in het verkeer. Dus ook grote risico voor medemensen. Maar je kan nu eenmaal niet alles verbieden. En controleren. Dus we kunnen alleen mensen wijzen op hun eigen verantwoordelijkheid.

Door AJG (niet gecontroleerd) op do, 5-3-2020 - 14:04

Tjonge...zoveel verschillende reacties op slechts een simpel onderwerp. Hiermee haal ik meteen het grootste probleem van de Nederlandse bevolking aan, waar de huidige politiek zijn voordeel mee doet. Verdeeldheid ten top in dit kleine landje, waar mensen het over alles en nog wat over de daken schreeuwen omdat zij "vinden" gelijk te hebben. En ondertussen wrijft de gesettelde coalitie zich genoegend in de handen. Psychologie is toch het meest fijne "instrument" om mensen te bespelen en tegene elkaar op te zetten. Verdeeldheid is de sleutel tot succes in deze huidige politieke klimaat. Kijk eens naar onze zuiderburen en dan bedoel ik niet België. Hoewel de Fransen een eigengereid volk is, weten zij wel wat eendracht betekent wanneer zij het niet eens zijn met het linkse politieke beleid. Jammer dat deze vorm van denken nooit heeft aangeslagen in dit kikkerlandje, maar dat kan ook niet anders als vele landen al jaren de "Dutch Way" hanteren in horeca gelegenheden om apart te betalen. Ja, ik weet dat compleet afwijk van het onderwerp. Maar dit was slechts een voorbeeld hoe men in dit land denkt en handelt. Zo lang er geen eendracht is, zo lang zal dit waardeloze beleid van deze nep regering voortborduren en zo lang zullen wij als "meegaande burgers" in dit kleine kikkerlandje slechts erop reageren en klagen en vergeten we met z'n allen wat echte democratie nu werkelijk inhoudt....

Door Mary v kortenhof (niet gecontroleerd) op wo, 4-3-2020 - 19:42

Roken moet mogen. De overheid is geen opvoeder, maar n bestuurder. Laat dus t opvoeden aan de ouders over en de roker genieten van de sigaret. Stop aub met de hetse tegen t roken. Bedankt

Door Bri (niet gecontroleerd) op di, 3-9-2019 - 22:50

Roken moet op de harddrug zwarte lijst en sigaretten fabrikanten moeten worden gezien als drugsdealers

Door piet (niet gecontroleerd) op zo, 10-2-2019 - 17:25

Wintersport verbieden is onodig
Autorijden ook , is dodelijk.
Fietsen is helemaal gevaarlijk.
Met elektrische cirkelzagen ook, kan met de hand veel veiliger.
Drank, krijg je maagkanker van.
Van vlees eten krijg je darmkanker.
Van zonnen krijg je huid kanker.
Het schuren en verven van trein wagons , long kanker.
Gipsplaten in je huis onmiddelijk verbieden, radon=longkanker.
Vliegvakanties extra en onnodig riscio kan dodelijk zijn.
Hoe lang willen jullie dat ik door ga?
tot slot:
8 op de 10 mensen met dodelijke kanker heeft NOOIT gerookt!!

Door Pj (niet gecontroleerd) op zo, 30-12-2018 - 11:44

Roken is nooit een vrije keuze geweest..

Door d van rijsbergen (niet gecontroleerd) op di, 4-12-2018 - 16:49

Roken moet mogen, het roken verbieden is niet alleen diefstal van vrijheid, maar ook diefstal van levensplezier.

Door Helga (niet gecontroleerd) op zo, 11-11-2018 - 17:42

Bullshit dat rokers zelf hun zorgkosten moeten betalen!! Roken is een fuik waar je achteloos inzwemt en door overheid ook nog es gestimuleerd is. Reclame es doet zn werk wat dat betreft uitstekend

Door Heni (niet gecontroleerd) op zo, 11-11-2018 - 16:35

Beste Andrea 11 nov. 11.19 u. U eet ook gezond en beweegt ruim voldoende neem ik aan? geen suiker, vet en niet teveel zout en u hebt geen overgewicht, uw rijgedrag is altijd voorbeeldig en u drinkt geen alcohol, u neemt op tijd rust zodat u niet op een wachtlijst van de geestelijke gezondheid terecht komt, u slaapt voldoende, u bent kortom een voorbeeldige burger die nooit iets zal doen wat respectloos is t.o.v. een arts.
Dat zou arrogant en onacceptabel zijn! mocht er toch iets aan uw voorbeeldige gedrag ontbreken, dan is het ontzettend fijn om te weten dat u zelf de zorgkosten gaat betalen! alvast bedankt.

Door Andrea (niet gecontroleerd) op zo, 11-11-2018 - 11:19

Roken is in zoverre een eigen keus als je je medeburgers niet opzadelt daarmee. Dus je eigen zorgkosten betalen. En afzien van behandeling als je klachten rookgerelateerd zijn. Het is nl. respectloos naar een arts toe die er voor is om te genezen.
Zo niet dan zadel je de maatschappij op met hoge zorgkosten. Dat is arrogant en onacceptabel.