Stelling: Supermarkten en tankstations moeten stoppen met de sigarettenverkoop

Een meerderheid van de Tweede Kamer ziet de verkoop van sigaretten bij supermarkten en tankstations het liefst verdwijnen. Tabaksproducten kunnen dan alleen nog bij speciaalzaken worden verkocht. Bent u het daarmee eens?

Rookvrije generatie

Momenteel geldt voor de verkoop van sigaretten al een zogenaamd ‘uitstalverbod’. Sinds 1 juli vorig jaar moeten tabaksproducten uit het zicht van klanten worden gehouden. Eerder werd ook al een motie aangenomen die eist dat het aantal verkooppunten voor 2022 substantieel teruggebracht moet worden. Dat gaat volgens CDA’er Anne Kuik nu niet snel genoeg, omdat er juist steeds meer supermarkten bij komen die sigaretten verkopen. “Dus moeten we stappen zetten. Want de verkoop van levensmiddelen en tabaksproducten op dezelfde plek is echt niet meer van deze tijd”, zegt ze tegen het Algemeen Dagblad.

Carla Dik-Faber van de ChristenUnie, pleit voor een rookvrije generatie. "Supermarkten, tankstations en boekhandels moeten hierin verantwoordelijkheid nemen.”

Pesten

De Vereniging Nederlandse Sigaretten- en Kerftabakfabrikanten (VSK) is het niet eens met het plan. Directeur Jan Hein Sträter tegen Metronieuws: "Je maakt het rokers lastiger. Het is een vorm van pesten. Maar mensen zullen schouderophalend een straat verder lopen om bij de tabakszaak een pakje te kopen. En je zult zien dat mensen dan gelijk gaan inslaan en meer pakjes kopen."

Wat vindt u? Is het een goed plan om de verkoop van sigaretten bij supermarkten en tankstations in de ban te doen? Reageer op onze stelling.

Reactie toevoegen

178 Comments

Door mary (niet gecontroleerd) op ma, 6-7-2020 - 15:10

dat gezeik over roken, laat ieder dat voor zich beslissen!! laat ze eerst maar eens naar de drugs kijken!!! vele malen erger en veel terreur door drugs!!

Door Stef (niet gecontroleerd) op ma, 6-7-2020 - 04:22

Stoppen we dan ook met alles waarin suiker is toegevoegd verkopen in de supermarkt? Het grootste en meest verslavende gif dat er dat bestaat.

Door Jeanne (niet gecontroleerd) op zo, 5-7-2020 - 11:07

Helemaal mee eens, geen verdere betutteling.
Een niet roker

Door Ella (niet gecontroleerd) op za, 4-7-2020 - 17:08

Sinds wanneer is dat? Wij zien ze niet anders dan op straat roken. Niet onder de 18 klopt maar naar legitimatie is me nog nooit gevraagd.

Door Chris (niet gecontroleerd) op vr, 3-7-2020 - 18:48

Begin eerst eens met hulp aan obesitas uit de basisverzekering te halen en alle pretsnoep te voorzien van vergelijkbare opmerkingen als op tabaksproducten.
Volgende stap,dat ook vij alcohol vanwege de vele verkeersongelukken ruzies etc.

Door Loes (niet gecontroleerd) op vr, 3-7-2020 - 01:10

Laat de mensen hier aub zelf beslissen.
Alcohol is vele malen schadelijker, en dit vind iedereen maar normaal dat drinken. Hier nag je ook zelf over beslissen ( vanaf een bepaalde leeftijd).stop met de betutteling van onze maatschappij. Een niet roker!!

Door Christien (niet gecontroleerd) op do, 2-7-2020 - 19:07

Ik zie mijn reactie niet

Door Christien (niet gecontroleerd) op do, 2-7-2020 - 19:04

Tankstations en supermarkten moeten natuurlijk tabak blijven verkopen. Tankstations zijn soms halve supermarkten want ze verkopen heel veel levensmiddelen en dat vind ik heel apart. Maar ja ze moeten wel om te overleven.

Door Dick Louter (niet gecontroleerd) op do, 2-7-2020 - 01:18

Mocht het zover komen dan word het wel erg druk bij Primera immers, er blijft niet anders over.

Door Marian Stoute (niet gecontroleerd) op wo, 20-5-2020 - 13:38

Ik heb gerookt en kon altijd vrij makkelijk stoppen. Het beroerde was dat ik ook gemakkelijk weer begon, want ik stopte toch zo gemakkelijk. Geleidelijk aan werden de periodes van stoppen langer omdat op steeds minder plaatsen gerookt mocht worden en ik minder mensen zag roken.Ik denk dat met het verbod op de verkoop in winkels en tankstations het roken ook verder zal afnemen en het gemakkelijker wordt om te stoppen. Voor dus.