Stelling verbod op roken: dit zei u

Stichting Eindspel Tabak wil sigaretten verbieden voor iedereen die vanaf 2017 geboren wordt. Wij vroegen wat u van dit initiatief vindt en hebben een aantal reacties op een rij gezet.

De stelling 'roken moet een vrije keuze blijven' leverde zo'n 1500 stemmen op. Uitslag: 38% oneens, 62% eens.

'Bespaart een hoop ziekte, pijn en verdriet'

Een derde van u kan zich wel vinden in het plan van de stichting. Zo ook Lucia van Kalken-Brandt op onze Facebook-pagina. "Ik vind het geen gek idee. Tabak zou sowieso verboden worden als het nu uitgevonden zou worden. Joke Boonstra voegt daaraan toe: "Ik heb zelf jarenlang gerookt en ben nu 6 jaar nicotinevrij. Het heeft mij jaren gekost om er vanaf te komen omdat ik behoorlijk verslaafd was. Als je er nooit aan begint, raak je ook niet verslaafd. En ja, iedereen moet het zelf weten, maar ik vind het geen slecht idee."

Ook op de website werd massaal gereageerd. J. Hakkers zegt: "Ik rook zelf niet maar heb astma en veel last gehad van meeroken. Ik vind het beter om te zorgen dat er gestopt wordt met roken. Het dient nergens voor en ja, het is 'killing factor nr1'. Reden genoeg."

Voorkom verslaving
Margreet Harte is het hiermee eens. "Het woord verslaving zegt het al: de verslaafde heeft geen keus meer en is geketend vanaf het moment dat hij/zij door anderen (tabakslobby?!) overgehaald is om de eerste sigaret te proberen. Laat de overheid dan de keuze maken om het beginnen met roken zo lastig mogelijk te maken. Bespaart een hoop ziekte, pijn en verdriet!", aldus Margreet.

'Eigen keuze,

Toch vinden de meesten van u dat roken ook voor de komende generatie(s) een eigen keuze moet blijven. Wil Visser vraagt zich op Facebook af: "Is dat niet iets wat een ieder zelf moet beslissen? Dan de drank ook uit de schappen, die maken meer kapot dan lief is." Rennie is het hiermee eens. "Het gaat altijd over roken, moet je eens in het verkeer staan of vlak bij een fabriek wonen, wat krijg je dan allemaal binnen.. en dan de alcohol, hoeveel mensen worden hier slachtoffer van door ongelukken.. en dan alle snacks en ongezond eten waar door veel mensen met overgewicht. Kost allemaal evenveel in de gezondheid."

Geld voor de staatskas
J. van der Gulik schrijft op de website: "Als iedereen zou stoppen met roken zal de belasting voor de burger met 40% omhoog gaan in verband met misgelopen inkomsten. Hetzelfde is met autorijden, de staat heeft deze inkomsten nodig om alle uitgaven te bekostigen." "Ik rook niet en heb veel last van meeroken, maar het kan niet zo zijn dat een ander bepaalt wat je wel of niet mag doen", voegt Till Salden toe.

Ten slotte zegt Jan Honkoop op PlusOnline: "Gaan we toch de richting "The brave new world?'. De denkwijze van deze stichting riekt net zo slecht als de tabaksrook!
Geef mensen alsjeblieft de vrijheid om zelf te beslissen en de consequenties te aanvaarden."

Stoppen met roken zonder aan te komen

8 stappen om te kunnen stoppen

Volg ons ook op Twitter

16 Comments

Door NickyG (niet gecontroleerd) op di, 13-2-2018 - 12:40

Naarmate de tijd vordert, ben ik meer voor een algeheel rookverbod. Op middelbare scholen zie je toch nog steeds dat heel veel leerlingen verslaafd raken aan roken (er wordt lekker gedeald in sigaretten op het schoolplein) en uit eigen ervaring weet ik hoe moeilijk het is om er af te komen en wat een gezondheidsproblemen het na een aantal jaren oplevert. Mede dankzij de tabaksfabrikanten, die ons nog verslaafder hebben gemaakt, door bepaalde stoffen aan sigaretten toe te voegen en ons voorhielden dat het allemaal best meeviel. Een algeheel rookverbod zal in ieder geval een groot deel van de bevolking weerhouden om er aan te beginnen, dat zie je ook bij andere verboden. Iets wat illegaal is, wordt snel minder acceptabel gevonden. Daardoor zal het ook niet meer in het openbaar gebeuren. Ik ken echt nauwelijks mensen, die op zijn tijd wel eens heroïne of cocaïne gebruiken. En dat roken moet mogen, onze kennis over roken en de gevolgen daarvan, zouden deze stelling intussen wel eens achterhaald moeten hebben.

Door Jantje (niet gecontroleerd) op di, 7-6-2016 - 18:18

niet sporten is ongezond, alcohol is ongezond, bij een snelweg wonen is ongezond, bij een vliegveld wonen is heel ongezond en wie weet wat nog meer. dit zou dan allemaal verboden moeten worden?

Door Kees van der Beek (niet gecontroleerd) op wo, 24-2-2016 - 18:46

Iedereen moet zelf weten of hij rookt,je weet wat de gevolgen kunnen zijn.
Als ze toch het roken willen stoppen begin dan met de koffieshops te sluiten.

Door mevr,G.Verbist ... (niet gecontroleerd) op wo, 24-2-2016 - 17:47

Ik ben zeer tegen roken maar ben wel voor vrije keuzes maar liever zou ik roken afraden.Heb zelf ook gerookt bijna 20 jaar en al 25 jaar niet meer het stoppen vond ik heel zwaar.ik ben nu een overtuigt nietroker.
En nog steeds blij dat ik gestopt ben.De lucht is schoner ik ruik beter ik heb meer lucht dat merk ik vooral bij het trappen lopen.

Door Ria de Vries va... (niet gecontroleerd) op wo, 24-2-2016 - 16:16

Betreffende het roken ben ik tegen het verbieden voor iedereen ,dan gebeurt het in het geniep

Door Lea Struijk (niet gecontroleerd) op di, 23-2-2016 - 19:32

Ik ben eigenlijk tegen het verbod op vrije keuzes, maar roken is zó slecht, zó verslavend. Zelf ben ik nu bijna 3 maanden geleden gestopt, met behulp van medicatie. Het gaat goed gelukkig, en ik hoop het echt nooit meer te doen. Ik heb zo'n veertig jaar gerookt. Er zijn alleen maar voordelen als je niet rookt! Gezonder leven, geen stank meer om je heen, geen onrustig gevoel als je moet roken en het kan even niet, en natuurlijk geen geld dat je zomaar de lucht inblaast. Ik hoop dus eigenlijk dat roken zo langzamerhand zal uitsterven.

Door Annabel (niet gecontroleerd) op di, 23-2-2016 - 18:47

Vroeger ook gerookt. 10 jaar geleden gestopt dat kon toen nog i.v.m. geen verslavende middelen ???? Ons voedsel medicijnen en ook sigaretten zitten voooooooollllllllll E- nummers om mensen eraan verslavend te maken o.a. Dit zijn chemische middelen die ons lichaam aantasten en kanker veroorzaken.

Door Annabel (niet gecontroleerd) op di, 23-2-2016 - 18:42

vroeger rookte men misschien tabak tegenwoordig zitten sig. maar ook voedsel en medicijnen vooooooooooooooollllll met EEEEEEEEE-NUMMERS en E-nummers zijn chemisch dus sigaretten zijn misschien verslavend GEMAAKT !!! Heb zelf gerookt maar ben er 10 jaar geleden mee gestopt , het is dus mogelijk !!!!

Door gerard van essen (niet gecontroleerd) op di, 23-2-2016 - 17:25

Graag mijn mening geven.
Wij weten allemaal dat roken slecht is dat is door de onderzoekers vast gesteld je gaat er eerder van dood wie zeg dat.
Iemand die al 25 jaar niet meer heeft gerookt sterf aan long kanker een kind van 12 jaar sterf aan long kanker.
Laten hier mee op houden.
Iedereen beslist zelf en verder niemand anders
Sla was ook slecht en nog meer dingen.(onder zoekers)
Nee mensen stop hier mee

Door Van Doesum (niet gecontroleerd) op di, 23-2-2016 - 14:07

Ik ben in de oorlog begonnen met roken ( 9 jaar oud ) we werden in die tijd opgevoed met de kreet: " Het is geen mandie niet roken kan". Ik heb dus ook surrogaat sigaren en sigaretten gerookt en zelfs gedroogde chrisantenbladeren in krantenpapier. Na de oorlog " bietsten" we bij de Canadezen en Engelse militairen " echte Virginia sigaretten. Toen de tabak eindelijk van de bon afging, kochten we zelf af en toe een pakje shag. Uiteraard rookten we toen weinig. De echte verslaving kwam dus veel later. Uiteindelijk liep dat uit naar ongeveer 45 sigaretten per dag. Rond mijn 60e, nu 22 jaar geleden, ben ik er uiteindelijk in geslaagd te stoppen met roken. Meerdere pogingen gedaan . Ik heb nog steeds sigaretten in huis, dus ik kan ze zo pakken, maar dat is geen optie meer. Nadat ik gestopt was met roken heb ik nog veel in rokerige ruimten gezeten, maar last heb ik daar nauwelijks van gehad. De schadelijkheid van "meeroken" heb ik altijd in twijfel getrokken. Ik ben nog steeds van mening dat het je eigen verantwoordelijkheid is als je rookt. Natuurlijk moet je een ander geen overlast bezorgen, maar de intolerantie van de niet-rokers gaat mij meestal veel te ver. Mijn oproep aan de rokers is om anderen geen overlast te bezorgen. Aan de niet-rokers zou ik willen zeggen: vraag de roker niet in je nabijheid tecroken als je daar echt last van hebt. Die zal dat zeker honoreren en we leven veel plezieriger met z,n allen.