Stelling vuurwerkverbod voor consumenten: dit vond u

Plus formuleerde de stelling 'al het consumentenvuurwerk moet worden afgeschaft'. U reageerde massaal, we kregen meer dan 2700 stemmen binnen en tientallen reacties.

De uitslag: 86% was het eens met de stelling, 14% oneens.

'Gevaarlijk, overlast voor velen'

De meesten van u zijn dus van mening dat consumentenvuurwerk moet verdwijnen, vindt ook J.F. De Bruijn: "Afschaffen per direct! Artsen zullen dit beamen, vuurwerk beheersbaar door de gemeente laten afsteken. Dit betekent geen overlast meer voor mens, dier en milieu." J. van der Meijden voegt daaraan toe: "De gemeente geeft 'n vuurwerkshow en verder geen geknal, ongelukken en luchtverontreiniging."

Weg met de hond
Karin Verduin zegt: "Ja, afschaffen. Niet alleen voor de ongelukken die er gebeuren, maar ook voor de huisdieren. Mijn hond is al vanaf september aan het blaffen als hij geknal hoort. Ik heb al 2x een afschuwelijke oudjaarsavond tot diep in de nacht gehad, ga dit jaar de stad uit met de hond."

Vernieling
Ook Mieke is het roerend eens met de stelling om vuurwerk alleen nog in handen te laten komen: "Graag import- én verkoopverbod", reageert zij op de website. "Ik heb schades opgelopen aan voorruit en vorig jaar brandplekken op het dak van de auto. Kosten nergens te verhalen. Het speelpleintje voor onze woning werd tijdens de jaarwisseling 2014-2015 voor €5.000 vernield."

"Hier in Canada wordt vuurwerk altijd door de gemeente gedaan", zegt Margriet Ruurs. "De brandweer mannen steken een groots vuurwerk af en iedereen gaat kijken. Het is schitterend en veilig!"

'Eigen verantwoordelijkheid'

14 procent van u wil niet dat consumentenvuurwerk wordt verboden. Ook Henk ziet hier geen heil in: "Laat ouders hun eigen verantwoordelijkheid oppakken ten aanzien van de opvoeding, ook bij gebruik van vuurwerk. Laat iedereen beginnen bij zichzelf met zijn eigen verantwoordelijkheid op te pakken keuzes maken."

Kleine groep verpest het
Dirkjan is het hier mee eens: "Als ze het vuurwerk dat in Nederland te koop is en goedgekeurd is, gebruiken volgens de gebruiksaanwijzing, is het absoluut niet gevaarlijk. Maar ook hierbij geldt dat een kleine groep raddraaiers het met zwaar illegaal vuurwerk verpest voor een hele grote groep mensen die wel plezier aan vuurwerk beleven."

Hoe meer, hoe mooier
Ook H. Talsma wil de vuurwerktraditie graag in leven houden: "Laatste week van het jaar is knallen, vooral met carbidbussen. Hoe meer vuurwerk, hoe mooier. Mijn hond kijkt mij aan bij een knal of dreun, en als ik aangeef dat het niks is dan is het ook niks en legt ze de kop weer neer. Net als bij onweer."

7 Comments

Door Henk (niet gecontroleerd) op wo, 22-11-2017 - 09:34

maar dan ook bruine vla, we gaan geen groep voortrekken, dat zou positieve discriminatie zijn....:-)

Door Anemieke (niet gecontroleerd) op di, 21-11-2017 - 17:35

Ja afschaffen, ze waren al in oktober bezig vooral in de avond, dit gemeld en kreeg een mail dat de politie extra ging controleren en het is over, hoi hoi.
Maar inderdaad ook het verbieden van de open haarden zou niet meer moeten mogen, hier hangt de stank van in de morgen tot naar bed gaan, zelfs de hond proest ervan.kankerverwekkend en zelf hebben ze er geen last van.

Door Marja Köhler (niet gecontroleerd) op ma, 20-11-2017 - 11:48

Afschaffen zou geweldig zijn - dat geldt onderhand voor veel onderwerpen van overlast - maar wanneer gaan de overheid cq. gemeenten starten met handhaving van regels en wetten???

Door ben (niet gecontroleerd) op di, 5-1-2016 - 11:38

nee niet verbieden ,Gevaar? ja maar deel nemen aan het verkeer is ook gevaarlijk. Vliegen ook, skieen ook,ongezond? ja maar werken aan de snelwegen ook. Werken in de chemische industrie ook,onder de rook van een vlieghaven wonen ook.onder de rook van een shemisch fabriek wonen ook, flexibel moeten werken ook (lichamelijk en geestelijk) en zo kan ik nog wel even doorgaan ,het is traditie. net als zwarte pieten en kerstbomen (o jee het milieu) mensen die onze tradieties niet pruimen gaan maar weg ,oprotten dan!

Door w.strijbosch55@... (niet gecontroleerd) op di, 5-1-2016 - 09:08

ik ben voor vuurwerk verbod. ze moeten het maar naar een verzamelplek verplaatsen en onder toezicht laten doen, nu word er dikwijls heel gevaarlijk gehandeld met alle gevolgen van dien.hulpdiensten hebben hun handen vol aan onvoorzichtige vuurwerkafstekers en ik ben er dan ook voor dat de kosten van medische hulp op het slachtoffer moet worden verhaald en niet op het ziekenfonds en al zeker niet als het vuurwerk afgestoken is buiten de toegestane tijd.

Door Jacob Talma (niet gecontroleerd) op za, 2-1-2016 - 13:38

Regulier het particuliere vuurwerkgebruik naar een centraal gebeuren per dorp of wijk. Leidt dit onherroepelijk tot veel minder hinder en letsel voor mens en dier. Wordt zo het vuurwerk meer een collectief volksmoment. Als de politiek goed luistert naar het kiezersvolk zullen ze allemaal voor moeten zijn. Is het vuurwerk er voor ons aller vermaak en niet voor slechts de tussenhandel. Kan dat nooit de reden zijn om deze gevaarlijke spelletjes door te laten gaan.

Door Linda (niet gecontroleerd) op wo, 30-12-2015 - 22:11

Bullshit. Vuurwerk hoort er gewoon bij, net als zwarte piet!!! Er mag straks helemaal niks meer
Blanke vla ook maar afschaffen dan!!!