Stelling: zorg zou gratis moeten zijn

Mensen met een laag inkomen mijden steeds vaker de tandarts wegens hoge kosten. Wat vindt u, zou een beroep op zorg kostenvrij moeten zijn of is een eigen bijdrage terecht?

Van de laagste inkomensgroep bezoekt zo'n 70 procent minimaal één keer per jaar de tandarts, zo schrijft de Volkskrant. Nederlanders met de hoogste inkomens gaan vaker (ruim 85 procent). In het geval van de mondhygiënist zijn deze verschillen vergelijkbaar.

Geen basisdekking

De oorzaak ligt bij de kosten. Een bezoek aan de tandarts wordt niet vergoed uit de basisverzekering, je moet er een aanvullinge verzekering voor afsluiten. Voor de huisarts geldt dat niet. Volgens ouderenbond ANBO valt de eigen bijdrage en het eigen risico vaak hoger uit dan verwacht. In de laatste acht jaar is het eigen risico gestegen van 150 naar 385 euro.

Wat vindt u?

Onze stelling luidt: 'zorg zou gratis moeten zijn'. Plus is benieuwd naar uw mening. Breng linksboven op deze pagina uw stem uit en laat hieronder eventueel een reactie achter.

152 Comments

Door Martin (niet gecontroleerd) op vr, 25-3-2016 - 10:50

Zorg is een sociale aangelegenheid. Al eeuwenlang zorgen mensen voor elkaar. Dat hoort het uitgangspunt te zijn. Last naar draagkracht is een optie. En iemand die bewust zichzelf slecht verzorgd (bijv. overgewicht, risico in 'sport' en levensstijl)hoort bij behandeling (eventueel procentueel) voor dat risico te betalen.

Door GREET (niet gecontroleerd) op di, 22-3-2016 - 16:59

TERUG NAAR HET OUDE ZIEKENFONDS VERZEKERING

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op ma, 21-3-2016 - 14:36

Zo ver mij bekend is de premie voor iedereen gelijk, alleen de zorgtoeslag is inkomensafhankelijk. Bij 2x AOW en een klein pensioen van 250 Euro ontvangen wij 30 euro zorgtoeslag en betalen iets meer dan 300 Euro aan ziekenfondspremie, de aanvullende premie laten vallen is geen optie omdat dan de fysio niet toereikend is. Dus hoe zo veel zorgtoeslag en lage premie?

Door Maria L.J (niet gecontroleerd) op zo, 20-3-2016 - 23:04

U spreekt als mij. Chronische zieken hebben in januari al een tekort door de nodige medicijnen en fysio, om te kunnen 'leven'.
Aanvulling daarop: als je dan ook de pech hebt om na 1-1-1950 geboren te zijn, Krijg je maandenlang geen AOW! Wie kan de kosten van huisvesting, gas/water/stroom, verzekering, eigen risico èn eten betalen van €348,= netto per maand? Ik niet!
Het is nog te weinig voor verzekering, fysio en medicatie... wil ik zwijgen over de rest!
Wèl gewerkt vanaf 15 jaar, betaald voor alles vanaf 23jaar en wat krijg je nu uitbetaald? Pijn in je mond, gaten die vallen en niet gevuld worden, letterlijk en figuurlijk!!!

Door piet de bakker (niet gecontroleerd) op zo, 20-3-2016 - 17:35

Eigen bijdrage is een schijnbezuiniging, omdat dit teniet gedaan wordt door de uiteindelijk hogere kosten van de later benodigde extra zorg. Beter is om de drempels voor specifieke medicijnen en ingrepen, die niet direct noodzakelijk zijn voor de basisgezondheid, de drempels te verhogen

Door ina (niet gecontroleerd) op zo, 20-3-2016 - 16:45

Mijn zoon wil niet naar de tandarts zijn verstandskiezen laten trekken vanwege de extra kosten en hij wil zich niet laten testen op allergieën vanwege het eigen risico
Zelf ben ik niet in staat om een bijdrage te doen vanwege een zeerlaag inkomen

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op zo, 20-3-2016 - 14:14

Lage inkomens zouden ook naar de tandarts moeten kunnen,het is aan de politiek om dit te regelen,vooral zelfstandigen is mijn ervaring kunnen vaak niet naar de tandarts met alle gevolgen van dien.
De reacties spreken voor zich !!!

Door henriette (niet gecontroleerd) op zo, 20-3-2016 - 09:53

Eerlijk gezegd vind ik dat er niet eerlijk gereageerd wordt. Hoeveel van die lage inkomens krijgen niet een flinke zorgtoeslag? Tandartscontroles kun en in het basispakket, mondhygienist niet, tandenpoetsen is goedkoper en net zo effectief. Voor heel veel dingen hoef je niet naar een dokter, maar kun je zelf oplossen. Het is wel makkelijk om alles en iedereen maar de schuld te geven. Ik zou ook graag zien dat het anders ging, maar ik weet niet hoe, daar heb ik niet voor geleerd e dat is het probleem van heel veel mensen die hier reageren.

Door AM Kraaijenhof (niet gecontroleerd) op zo, 20-3-2016 - 08:33

Dit kabinet zal het een zorg zijn,ze denken alleen aan zichzelf.Als je ziet wat ze al hebben over hoop gegooid,dat is niet normaal meer,en Samson maar zeggen,ik ben er trots op dat we dit bereikt hebben.Tandarts moet voor ieder toegankelijk zijn,zodat je straks niet aan gebit kan zien,of je arm of rijk bent.

Door Marijke Hillego... (niet gecontroleerd) op za, 19-3-2016 - 22:00

Ik ben zelfs naar een andere tandarts overgestapt omdat mijn oude tandarts mij steeds doorstuurde naar de mondhygiénist. Nu heb ik een tandarts die me betere ragertjes heeft gegeven en nu kan ik het zelf beter schoon houden. Veel goed koper.