We moeten KLM redden, vinden Pluslezers

KLM, dat zware klappen krijgt door corona, mag niet ten onder gaan. Zelfs als we met z’n allen de portemonnee moeten trekken. Dat blijkt uit een enquête onder bijna vierduizend bezoekers van Plusonline.nl. Van hen vindt 60 procent dat we KLM samen overeind moeten houden.

De overheid heeft KLM een steunpakket van meer dan 3 miljard euro gegeven. Dat is in tegenstelling tot wat sommigen denken geen cadeau. Het is een lening, die moet worden terugbetaald, en een garantie voor leningen die KLM elders afsluit.

Vechten

KLM vecht om te overleven, want vanwege corona worden er nauwelijks nog vliegreizen geboekt. Dit lijkt nog maanden zo te blijven totdat er een goed werkend vaccin tegen corona beschikbaar is. Steeds meer landen kleuren momenteel oranje (officieel advies: ‘reis er alleen naartoe als je per se moet’), zowel binnen als buiten Europa. De overheid raadt vakantiereizen ernstig af.

Bezoekster Christine Willemse van Plusonline.nl vindt dat we met z’n allen KLM in leven moeten houden: “Het is een 101 jaar oude maatschappij, de enige in de wereld die zonder onderbreking zolang bestaat! KLM heeft zijn sporen verdiend.” Jolanda Balk zegt: “KLM is onze Nederlandse trots, onze mooie wit/blauwe vloot mag nooit verloren gaan.” Berend Zuidersma vindt: “KLM is een begrip, met geweldige service en hoogstaande kwaliteit.” Ingrid van der Meij: “KLM hoort gewoon bij Nederland, en er werken zo ontzettend veel mensen.”

Belasting

De voorstanders noemen dus vooral emotionele argumenten. Maar niet iedereen heeft een boodschap aan gevoelens van nationale trots. Veertig procent van de bijna vierduizend bezoekers wil KLM zonder pardon failliet laten gaan, mocht het bedrijf zijn eigen broek niet kunnen ophouden. Bezoeker Raymond Plesman schrijft bijvoorbeeld: “Als een vliegmaatschappij niet zonder steun en gigantische subsidies kan bestaan, dan moet je zo’n bedrijf failliet laten gaan.” G. Terpstra is het met hem eens: “De luchtvaartmarkt is verziekt door subsidies en belastingvoordelen.” Jos Vermeer vindt: “Elke vliegmaatschappij minder is er eentje. Dat is beter voor het milieu en het klimaat.” Lezer ‘Dwarse denker’ vindt: “Laat maar failliet gaan en maak erna een doorstart op kostenconcurrerend niveau.” Bezoeker Bert constateert: “Bergen belastinggeld voor een enorme vervuiler.”